Stres azaltan besinler neler?

Pandemide artan stresin kilo alımından diyabete kadar birçok sağlık sorununu tetiklediğine dikkat çeken Tapan, “Bazı besinleri düzenli tüketerek sıkıntılarınızı hafifletebilirsiniz” dedi.

Covid-19 salgınının yarattığı korku, endişe ve stres sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu sıkıntılı süreçte stresle tetiklenen aşırı yeme isteğiyle birlikte bilinçsizce tüketilen abur cuburlar, tuz-un-şeker yüklü gıdalar vücuttaki yağlanmayı artırırken, sağlığımızı da bozuyor.

YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, sağlıklı beslenme önerileri verirken, strese karşı tüketilmesi gereken gıdaları sıralayıp, stres savar tarifler verdi… İşte anlattıkları:

Beslenme Uzmanı Tuba Kayan Tapan

ŞEKERDEN UZAK DURUN

Stresle beraber hormonlar daha hızlı çalıştığı için, bireylerde duygusal açlık durumu ortaya çıkar. Buna bağlı olarak tokluk hissi geç oluşur. Böylece sık sık beslenme ve kalorisi yüksek besinler tüketilmeye başlanır. Fastfood ağırlıklı hazır ve kolay ulaşılabilen besinler, stres altında daha çok tercih edilir.

Stres halinde şeker ve şekerli yiyecekler, fastfood, hazır paketli gıdalar, yüksek trans yağ içeriği olan gıdalar, hamur işi ve gazlı içecekler sık tüketilir. Bu şekilde beslenmeye başlayan bireylerde oluşabilecek sağlık sorunları ise şöyle sıralanabilir:

– Hızla yemeye ya da geç saatte yemeye bağlı reflü, gastrit ve ülser gibi mide sikayetleri oluşur.

– Şeker ve şekerli besinlerin tüketilmesiyle doğru orantılı olarak obezite gelişir.

– Sık sık hazır gıdalar tüketmek; kan yağlarını etkiler ve kalp rahatsızlıklarına zemin hazırlar.

– Fazla tuzlu besinler tüketmek ve aynı zamanda obezitenin etkisiyle hipertansiyon tetiklenebilir.

HANGİ BESİNLER TERCİH EDİLMELİ? 

Strese karşı ara öğünlü fakat glisemik indeksi düşük besinler tüketmek gerekir. Özellikle lifli, protein içeriği yüksek ve antioksidan kapasitesi yüksek besinler tercih edilmelidir. Böylece stresin vücutta yarattığı harabiyeti aza indirmiş oluruz.
 

Kaygı ve stresle başa çıkmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de beyin kimyanızı değiştirecek yiyeceklerle beslenmektir. Bilimsel araştırmalarda; magnezyum, C vitamini, Omega 3, çinko, potasyum gibi içeriklere sahip olan besinlerin depresyonla ters ilişkili olduğu görülmüştür.

YORUM YAP
YORUMLAR