Makarna Diyeti!

Hiç obez İtalyan gördünüz mü? İlk bakışta çılgın bir fikir gibi gelebilir ama sos olayına dikkat etmek şartıyla birçok kişi makarna diyeti ile kilo veriyor.

Makarna Diyeti Nasıl Zayıflatıyor?

Makarnayla ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar var. Öncelikle, her ikisi de undan yapılıyor diye ekmek ve makarna aynı şey demek değil.

Ä°lgili resim

1. Makarnanın Tokluk İndeksi Yüksektir

Bir tabak makarna yedikten sonra, bir tabak salata yemiş gibi olmazsınız. Doyurucudur, çünkü makarnanın tokluk indeksi yüksektir. Öğünler arasında atıştırmalara ihtiyacınız kalmaz. Bu durum özellikle tam buğday makarnalarda daha belirgindir. Çünkü midede daha uzun süre kalır.

makarna diyeti ile ilgili görsel sonucu

2. Kalorisi Bildiğiniz Gibi Değil!

Makarnanın kalorisi, tahmin ettiğinizin farklı olabilir. Makarna çok az yağ, dolayısıyla az kalori içerir. 100 gram makarnada, makarnanın türüne göre değişmek üzere 95-125 kilo kalori vardır. Bu değerler, derisiz tavuk etinin kalorisine çok yakındır.

Makarnanın yüksek oranda karbonhidrat içerdiği doğru; ancak bu kilo aldıracağı anlamın gelmez. Çünkü neredeyse hiç yağ içermez. Bir gıdanın kilo aldırıp aldırmayacağını hesaplamak için protein-yağ-karbonhidrat oranlarına bakmaktansa kaç kalori olduğuna bakmak daha isabetli oalcaktır.

Ä°lgili resim

3. Kompleks Karbonhidrat İçerir

Makarna basit değil, kompleks karbonhidrat içerir. Basit şekerler, kan şekerini birden yükseltir. Kan şekeri yükselince insülin devreye girer, şeker yağa çevrilir ve kan şekeri yine aynı hızla düşer. Öyle olunca kişi kısa sürede yeniden acıkır. Ancak kompleks şekerler (karbonhidratlar) kan şekerini birden yükseltmez. Enerjiyi tüm güne yayılacak şekilde etkili sunar, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Ä°lgili resim

4. Besin Değeri Yüksektir

Makarna bol miktarda B vitamini ve bitki sterolleri içerir. Bu bileşenler kötü kolesterolle mücadele ederek etkili şekilde kilo kontrolü sağlar.

Ä°lgili resim

Makarna diyetinin aşağıdaki faydaları, başlangıç için sizi motive edebilir:

  • Ucuzdur. Dukan diyeti gibi asgari ücrete mal olmaz.
  • Makarnanın hazırlanması da, pişmesi de kolaydır. Uygulanabilirliği yüksek bir diyettir.
  • Uzun veya kısa süreli açlıklar makarna diyetinin bir parçası değildir.
  • Makarna birçok farklı sebze ile güzel gittiği için, diyetinizi damak tadınıza göre şekillendirebilirsiniz.
  • Ä°lgili resim
  • Makarna Diyeti Nasıl Uygulanır?

    Makarna diyeti 2 hafta + 2 hafta şeklinde uygulanır. İlk iki hafta kilo verme evresidir. Sonraki iki haftada ise kilo vermeye değil, verilen kiloların geri alınmamasına odaklanılır. Bu evrenin amacı sağlıklı beslenme alışkanlıklarına tekrar adapte olmaktır.

    İlk İki Hafta

    Makarna diyetinde kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün bulunur. İlk haftanın altı gününde her öğle ve akşam yemeğine bir porsiyon makarna eklenir. 7. gün serbest gündür. İkinci hafta da bu şekilde (6+1) geçirilir.

  • Karnınızı tamamen doyurabilirsiniz. Öğün atlamanıza gerek yoktur.
  • Sos ve yağla ilgili aşağıda verdiğimiz bilgilere dikkat edilmesi gerekir.
  • Yağ miktarına dikkat etmek şartı ile makarnanın yanında ana yemek de tüketilebilir.
  • Hazır şeker yasak. Makarna diyeti ile yeterince karbonhidrat alıyor olacaksınız.
  • Son İki Hafta

    Bu evrede kişi kilo vermeye devam edebilir ama birincil amaç kilo vermek değildir. Verilen kiloların alınmamasına odaklanılır. Son iki haftada gün aşırı makarna yenir. Yani iki güne bir, sadece öğle veya akşam yemeğine bir porsiyon makarna konulmalıdır. Yine bu haftalarda da basit şeker tüketilmemelidir.

    Uygulama Önerileri

    Kesinlikle sadece makarna yenmemelidir. Makarna tok tutan besin olarak cepte tutulmalı, sonrasında kalorisine dikkat edilerek olabildiğince farklı çeşitte gıda tüketilmelidir. Diyeti makarnaya has tutumak zorunda değilsiniz. Kilo verdirecek diğer gıdaları da öğüne ekleyebilirsiniz.

 

YORUM YAP
YORUMLAR