ANJELİK CALVİN: AMERİKA SALDIRI ALTINDA! BİLMEDİĞİNİZ ONLINE İSTEKLERE CEVAP VERMEYİN

AMERİKA İRAN İLE NÜKLEER ÇALIŞMALAR KONUSUNDA ANLAŞMA İMZALADI VE DÜNYA RAHATLADI. ANCAK HEM İRANLI HEM DE ÇİNLİ HACKER'LAR AMERİKA İÇİN BELA OLMAYA DEVAM EDİYOR. TEHLİKE SİZLER İÇİN DE GEÇERLİ...

DİKKAT! İNTERNETTE AİLENİZİ VE HATTA ÜLKENİZİ TEHLİKEYE ATABİLİRSİNİZ!

 

 

Yazan: Anjelik Calvin / Miami

 

'Siber paylaşılan' ciddi bir sorumluluktur. Her birimiz farkında olmadan ailemizi, sevdiklerimizi ve hatta ülkemizi çevrim içi iken yaptığımız bir hareket ile riske sürüklemiş olabiliriz. 

 

Tehlikeler hakkında bilgi edinmek, doğru önlemleri almak için gereklidir. Saldırganlar, gizli bilgileri çalan hırsız ve davetsiz misafirlerin dışında cihazınızı kullanmanın çok daha ötesinde toplumsal, örgütsel, ulusal nitelikte riskler içeren tehditler barındırır. 

 

Bu tehditlerin çok daha büyük boyutlara da varabilme durumu söz konusudur. 

 

ABD Adalet Bakanlığı 5 Çin Askeri üyesini ABD’ye yapılan Siber Atak ile suçladıktan sadece haftalar sonra, bu saldırının "Atıcı Panda" olarak adlandırılan bir hacker grubunun işi olduğu söylendi. 

 

İşin içinde yine Çin’in olması ortalığı son derece gererken, ‘atak'tan nasibini yalnızca ABD'nin değil Japonya ve bazı Avrupa ülkelerinin de aldığı dile getirildi. Yapılan açıklamalarda Dış İşleri Bakanı sözcüsü Chunying raporun doğruluğunu sorgularken, Başkan Obama Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile ‘Cyber attacks' konusunu tartıştı. 

 

Çinli yetkililer ise ABD’ye karsı iki yüzlülük suçlaması ile hızlıca bir tavır sergiledi.

 

Çin'in casusluk ile ilgili öz geçmişi oldukça derin. Bununla birlikte, İranlı hacker'ların ABD bankalarına siber atakta bulunması durumu oldukca alevlendirdi. 

 

Amerika medyasında, eğer ABD ve İsrail İran'a bir saldırıda bulunur ise Çin’in 'Üçüncü Dünya Savaşı’nı çıkaracağına dair haberler yapılıyor. 

 

21 Kasım’da Amerika, İngiltere ve Kanada İran’a karşı çağrıda bulunurken Fransa da Nükleer projeyi durdurması için Tahran'a öneride bulunmuştu.

 

AYNI PAROLAYI İKİ KERE KULLANMAYIN

 

Milyonlarca Amerikalı'nın bu durumda duydukları tedirginlik açıkca ortadaydı. İran ile Nükleer girişimlerin durdurulması konusunda anlaşma imzalandı da Amerikalılar derin bir "oh" çekti.

 

Ancak Amerika’nın başında diğer önemli bela hala duruyor. Çinli hacker grup 20'den fazla endustitri finans şirketine, 150 önemli organizasyona kadar oldukça büyük miktarda dataya ulaşıp bilgi çalmış durumda. 

 

Amaç ise Amerika’nın gücünü siber atakla tepe takla etmek olarak nitelendiriliyor. Kendisi eski bir senatör ve ailece ileri düzey hukukçu olan Amerikalı Politika Profesörü Mishika Jett Ile bu konuyu tartıştık. 

 

‘IT' yani informasyon teknolojilerinin geldiği boyutta aslında hiç bir şeyin özel kalmadığı bir dünyada her birimiz risk altında yaşıyoruz. 

 

Sizler de online isteklere yanıt vermeyerek, URL hesaplarını gönderici kişiden emin değilseniz elinizle yazıp, girerek, aynı parolayı iki kez kullanmayarak önlem alabilirsiniz. 

 

İnternet'te adım adım dikkate alınması gereken kurallar var. Sakın ihmal etmeyin.

 

Fotoğraf: Anjelik Calvin ile Profesör Mishika Jett...

YORUM YAP
YORUMLAR