Vajina temizliği nasıl olmalıdır? İşte tüm detayları!

Kadınların vajina hijyeni ve temizliği için uyguladığı çoğu yöntem, aslında vajinaya zarar veriyor.

Kokusuz doğal bar sabun kullanın

Sağlıklı vajina içerisindeki PH değeri 3,5-4,5 arasındadır.

YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Ancak vücut temizliğinde kullanılan parfümlü ve alkollü (duş jeli, şampuan ,güzellik sabunları v.d) bir temizlik ürünün PH değeri 8 civarındadır.

Dolayısı ile, bu tür ürünlerle yapılan vajina temizliği genital gölgenin Ph dengesini bozar, deri dökülmelerine, mantar ve üriner sistem enfeksiyonlarına neden olabilir.

Kokusuz, renksiz, PH seviyesi 4 civarı olan doğal bar sabunla vajina dış bölgesini yıkamak en doğru seçenektir.

 

Tuvalet sonrası temizliği anal bölge yönünde yapın

Özellikle büyük abdest sonrası tuvalet kağıdı ile yapılan silme ve kurulama işlemi mutlaka vajinadan anüse doğru yapılmalıdır.

Tersi istikamette yapılan (anüsten vajinaya doğru) temizlik, dışkıda yer alan zararlı bakterilerin vajinaya girmesine ve enfeksiyon yapmasına neden olur.

 

Günde bir kez temizlik yapın

Çoğu kadın her tuvaletten sonra vajina dudaklarını, klitorisi ve hatta vajina içini dahi yıkayıp silmek eğilimindedir.

Bu son derece zararlı bir alışkanlıktır. Özellikle umumi tuvaletlerde bulunan tuvalet kağıtları sanıldığı kadar temiz değildir. Vajinayı daha çok temizlemek için yapılan abartılı temizlik, hastalık kapmanıza neden olabilir.

Her akşam veya her sabah günde bir defa, yukarıda açıkladığımız türde bir sabun ile vajinayı yıkamanız yeterlidir.

 

Vajina içini vajinal mendiller dahil hiçbir şey ile ovalamayın

Sağlıklı bir vajina diğer tüm organlar gibi kendini koruyabilen bir organdır. Bir zorunluluk olmadığı sürece (buna da doktor karar vermeli) dıştan müdahale vajinadaki tüm dengeleri alt üst eder.

Vajinal mendiller, vajinal kozmetik ürünler vajina floarsını olumsuz etkileyerek vajinal kuruluğa, fungal enfeksiyonlara ve üriner sistem enfeksiyonlarına zemin hazırlarlar. Bu tür ürünler dahil hiçbir şey ile vajina içini ovalamayın, temizlemeye çalışmayın.

YORUM YAP
YORUMLAR