Ünlü iş kadını Nigar Aliyeva: Kadın-erkek aynı miktarda kazanırsa, eşitlik mümkündür

Amerika’da yaşayan, AID şirketler gurubunun kurucusu Nigar Aliyeva, John Jay Koleji’nde Criminal Justice (Ceza Adaleti) okudu. Nigar Aliyeva gündemi belirleyen konularda çarpıcı açıklamalar yaptı…

1. Nigar hanım sizce kadınlar ile erkekler eşit mi, eşit olabilmesi için neler yapılmalı? 

Kadın ve erkek eşitliği gündemi gündemi o kadar zapt etmiş ki, herkes bir şey söylüyor fakat kimse anlamıyor ki, iki ayrı beyine, bedene, cilde, düşünmeye sahip olan insanlar nasıl eşit olabilir? Kadın çocuk dünyaya getirdiği için bir bedende iki yüreğin atmasının ne gibi bir his olduğunu bilir. Kadınlar nesillerin devamını sağlıyor.

Evet şimdi erkekler, "E biz olmazsak zaten o cocuk olmaz ki?" diyebilir.
 

Ancak erkeklerin çocuğu karına yerleştirmesi, o çocuğu doğurdukları ve hayata getirdikleri anlamına gelmiyor. Ben de bi gül ekebilirim ama o gül açmazsa, güle dönüşmez. Ayrıca kadınlar çok derin düşünceye sahiptir. Evet, erkekler vücut olarak daha güçlü ama kadınlar akıl olarak her zaman ilerde. 

  1. Peki, ekonomik anlamda erkeklerin üstün olmasının sebebi ne sizce?

Dünya genelinde kadın-erkek eşitliği konusu daha çok profesyonel yaşayan insanlar içindir. Bu konuda herkes konuşuyor ama konu başka.

Hangi ülkede olursa olsun kadın ve erkek aynı işte çalışıp aynı görevleri yapsın, erkek her zaman kadından daha çok para kazanıyor. Çünkü, yeryüzünde herkes erkekleri para harcayan taraf gibi kabul ediyor.

3. Hala öyle mi?

Hayır, ben de tam oraya geleceğim zaten. O sözünü ettiğim konu geçmişimizden geliyor. Geçmişte öyleydi, erkek parayı kazanıyor evi için harcıyor, kadın da eve bakıyor.

Ama zaman geçti, pek çok şey değişti. Şimdi örneğin, bir ailede erkek çocuklara bakıyor, kadın da bir şirketin idarecisi. Bu sözünü ettiğim örnekten dünya üzerinde çok var artık.

O yüzden bugünün düzeni, profesyonel hayattaki insanlara anlatıyor ki “Artık eşitlik zamanıdır ve kadın da erkek gibi kazanç elde etmelidir" 

4.Kadın-erkek dengesinin tarafların ekonomik durumuna bağlı olması sizce doğru mu?

Elbette… Bir kadın ile bir erkeğin eşit olması İçin, iki tarafın da evlenmeden önce aynı parayı kazanmaları lazım.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, evde kim daha çok para harcarsa onun yüzüne daha da gülünür. Parayı daha çok kazanan taraf, eşitlik konusunda daha üstün taraftır. 

Ha bu doğru mudur? Hayır. Gerçek midir? Evet… Öyle mükemmel cümlelerle işte, "Eşitlik için bu olsun, o olsun" söylemekle olmaz, olmayacak. Türkçe’de güzel bir söz var: ‘Lafla peynir gemisi yürümez” Eğitimini alacaksın, bir iş sahibi olacaksın, sözünün ağırlığı olacak.

Öyle bir seyleri kazanmadan mücadele etmeden evindeki erkeğe “Eşitim, eşitim” dediğinde, o da "Hayır değilsin, beğenmiyorsan çık git" derse nereye gideceksin. Gidebilecek bir yerin, bir kazancın olmalı. Bunu yapabilirsen erkeksiz, eşit hayat yaşayacağını ispat edersin. keksiz eşit hayat yaşayasın. Kadın-erkek eşitliği için iki taraf da aynı miktarda para kazanmalı, aynı ölçüde harcamalıdır. 

5. Şunu merak ediyorum, siz çok başarılı bir iş kadını olarak özel hayatınızda nelere öncelik veriyorsunuz?

İş hanımlarının hayatları hiç kolay değil. Gerçekten bir iş hanımı olarak söylüyorum. Biz de herkes gibi olmak istiyoruz, işte sevmek, sevilmek, bilmem birlikte uyumak sevgilimizle, tiyatroya gitmek falan. Ama bunlara zamanımız yok.

Zamanımız yalnız hep öyle o olsun, bu olsun, neden böyle değil, öyle oldu, acaba nasıl yapayım? İş hanımları artık kendilerini hanım gibi kendilerini hissetmiyorlar ki.

Çalışırken erkekten farkımız yok gibi. Hayır, iş ortamları hiç de kolay degil. Bazen işimiz, bizim kadin oldugumuzu unutturuyor. Tabi etraf dost, hep saygıyla yaklaşır ama içimizde hep böyle yalnızlık olur. İş hanımısın ama "Bir hanım gibi mutlu musun?" ayrı bir konu.

6. Peki, işinde başarılı olan her kadın evde erkeği mutlu edebilir mi?

Bu gerçekten hep söylediğim bir şey ve bunu açıkcası yine söyleyeceğim. Para, sevgi, sevdiğinle farklı yaşarsın hayatı.

Bir hanım erkeğini mutlu etmek istiyorsa, dışarıda patron olabilmeli, yatakta ise kendisini kocasının ”istediği" bir kadına çevirebllmeli. Bunlardan biri eksik olursa, hisler yavaş yavaş soğumaya başlar ve yalnızlık çöker.

Her şey aynı durağanlıkta giderse, insan o durgunluktan yorulur, bıkar sıkılır. Sıkıldığın anda da, artık içteki hisler yavaş yavaş ölmeye başlar. 

7. Sevgilinizle aranız nasıl? Güçlü bir kadının incelikleri neler? Erkekler sizin gibi kadını nasıl kazanabilir?

Erkek arkadaşım da benim gibi hep işte güçte. Beni en iyi anlayan birisidir. İşimle, hayatımla ilgilenen birisi. Bizim gibi kadınlara güzel sözler söylemek yeter. Önem vermek yeter. Şimdi ben ‘önem vermek’ dedim ya muhtemelen insanların aklına, pahalı sürprizler, araba, ev gibi şeyler gelecek ama hiç yani, öyle bi şey değil.

Zaten güçlü bi kadını parayla alamazsın ki erkek arkadaşım bunu iyi bilen bir insan. Güçlü kadının kafası hep iş konularıyla, hep iş gerginliği, bağırtı, çağırtıyla doludur. Öyle bir kadının gün içinde duymadığı şefkat sözlerini duymaya o kadar çok ihtiyacı vardır ki… Ona önem verdiğini gösteren sözlerinle güçlü kadını avucuna alırsın. Onun gözüne girmenin başka bir yolu yoktur. 

YORUM YAP
YORUMLAR