Seks yapmanın beyine olan etkisini duyunca çok şaşıracaksınız!

Sevişirken ve orgazm olduktan sonra beynimizde neler oluyor?

Kokain ve seks beyinde aynı bölgeleri uyarıyor

Barry B.Komusaruk isimli Psikoloji profesörü de bu soruların cevabını merak etmiş, seks ve orgazm anındaki beyin aktivitelerini MRI isimli cihazla görüntülemiş.

YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Mastürbasyon yapan insanlar elde edilen bu görüntülemenin sonuçları ise şaşırtıcı!

Seks anında beynin salgıladığı dopamin isimli nörotransmitter (beyin hücreleri arasında iletişimi sağlayan kimyasal madde) beynin zevk, heyecan ve ödülle ilgili kısmını uyarıyor.

Beynin bu kısmının uyarılması ise insanda müthiş bir huzur ve mutluluk duygusu yaratıyor. 

Çünkü uyuşturucu bağımlılık yapar ve uzun dönemde beyin hücrelerini öldürür. Seks ise beyni güçlendirir.

Çikolata ve nikotin beynin haz ve ödül kısımları uyaran diğer maddeler.

 

Seks hormonları antidepresan etki gösteren kimyasallar içeriyor

Albany Üniversitesi’nin 300 kadınla 2002 yılında yaptığı bir klinik çalışmanın sonuçlarına göre, erkeğin prezervatif (kondom) kullanmadan seks yaptığı kadınlarda depresyona yakalanma ihtimali daha düşük çıkmış.

Henüz bu etkinin nedeni bilimsel olarak açıklanamasa da, çalışmayı yapan hekimler ,seks esnasında salgılanan bazı kimyasalların ve hormonların antidepresan etki gösterdiğini düşünüyorlar.

 

Seks bazı kadınlarda üzüntü ve pişmanlığa neden oluyor

Çoğu kadın için böyle bir durum söz konusu olmasa da, bazı kadınların duygu ve düşünceleri ateşli bir seksin ardından değişiyor.

Sevişme sonrası yaşanan üzüntü,pişmanlık,suçluluk gibi duygularla kendini gösteren bu melankolik hastalığa psikolojide Post Coital Tristesse veya Post Coital Disfori deniyor. Türkçe’ye Seks Sonrası Disfori olarak çevirebileceğimiz bu hastalık, bazı kaynaklarda Cinsel disfori ismiyle de tanımlanıyor.

Uzmanlar, bu hastalığın nedenini tam olarak açıklayamıyor.

 

Seks baş ağrısına iyi geliyor

‘’Seksin sağlığa 8 faydası’’ isimli yazımda ele aldığım üzere, cinsel ilişki migren ve migren dışı baş ağrılarını azaltmaya yardım ediyor.

2013 yılında Almanya’da yapılan klinik bir çalışmanın sonuçlarına göre, seksten sonra migren ağrısı hafifleyen veya geçen kadınların oranı %60.

Seksin baş ağrısına iyi gelmesinin nedeninin Oksitosin isimli rahatlama ve gevşeme hormonu olduğu düşünülüyor.

 

Seks geçici hafız kaybına neden olabiliyor

Başlığı okuyup panik yapmanıza gerek yok ..Her yıl ,her yüz bin kişiden 7’ si geçici hafıza kaybı yaşıyor.Kısa süreli vegeri döndürebilir nitelikteki bu tür hafıza kayıplarının nedenleri arasında seks de var. Diğer nedenler ise; Stres,aşırı ağrı,aniden çok soğuk veya buzlu suya atlamak.

Seks hafızayı güçlendiriyor

2010 yılında fareler üzerinde yapılan bir deneyde, fareler iki gruba ayrılmışlar. Bir grubun seks yapmasına (çiftleşmesine) izin verilirken ,diğer gurp sekkten alıkonulmuş ve deney sonunda beyin fonksiyonları ölçülmüş.

Çalışmanın sonuçlarına göre, seks yapmasına izin verilen farelerin,beynin hafıza ve yön bulma ile ilgili kısmı olan Hipokampus bölgelerinin daha güçlü olduğu kanıtlanmış.

 

Seks uykuyu getiriyor

Seviştikten sonra kadın ve erkeklerde yaşanan rahatlama derin ve sağlıklı uyumaya yardımcı oluyor. Sevişitikten sonra uyku bastırma durumu erkeklerde daha sık görülüyor. Nedeni ise;

Erkek boşaldıktan(orgazm olduktan) sonra, beynin seksten sorumlu kısmı olan prefrontal korteks bölgesi faaliyetini yavaşlatıyor.

Bu yavaşlama Rahatlama hormonu olan Oksitosin ve mutluluk hormonu olarak bilinen Serotonin salgılanmasına neden oluyor. Bu iki hormon sayesinde erkek rahatlıyor, gevşiyor ve uykusu geliyor.

YORUM YAP
YORUMLAR