Omar Schmitz: Şiirlerim sadece bir kültüre ait değil, onlar evrensel

"Sezen Aksu'ya benzeyen bir sürü pop müzik sanatçısı türedi ama hiçbiri Sezen Aksu’yu sanatsal olarak geçemedi. Onlar sadece benzetildiler ve kayboldular. Sezen Aksu ise hala duruyor."

Konya Kulu'lu psikolog ve şair Omar Schmitz, yaşamını sürdürdüğü Almanya'da 'Şiirlerini 7 dilde seslendiren ve kliplendiren şair' olarak farklı bir üne kavuştu. 4'üncü şiiri 'Aşk Bitmez'in klibini önceki gün Youtube @Omar Schmitz kanalında yayınlayan değerli şairimize merak ettiklerinizi sorduk...

Ünlü şair Omar Schmitz, 'Aşk Bitmez' isimli son derece derin anlamı olan şiirine çektiği klibini, @Omar Schimitz isimli Youtube kanalında yayınladı. Klibin tamamını buradan izleyebilirsiniz. 

o- Omar bey merhaba, daha önce üç şiirinize klip çekmiş ve kliplerinizi YouTube kanalınızda yayınlamıştınız. Şimdi, dördüncü şiirinizin klibiyle okurlarınızın, izleyicilerinizin karşısındasınız. Merak ettim, ‘Aşk Bitmez’ şiirini ne kadar sürede yazdınız?

- ‘Aşk Bitmez’ şiirimi iki günde bitirdim.

o- Şiiri yazıp bitirdikten hemen sonra, “Mutlaka kliplendirmeliyim” şeklinde düşündünüz mü? Yoksa, buna zamanla mı karar verdiniz? Karar verdikten sonra, klip için hazırlık süreci ve çekim, montaj çalışması ne kadar sürdü? 

- Şiirlerimin sayısını artık hatırlamıyorum ama 'Aşk Bitmez' şiirimi, video çekmeye en uygun olduğu için seçtim. Ben şiir yazarken, "illeride kliplendireyim" diye bir kaygı taşımıyorum. Çünkü böyle bir kaygı yaşamam, yazdığım şiirlerin içeriğine ve insanlara vermek istediğim mesaja engel olabilir. Sonuçta bu sadece bir şiir, yani senaryo değil.

Klip çekmeye karar verdikten sonra senaryoyu yazıyorum. Senaryoda şiirin içeriğine bağlı kalmaya çalışıyorum. Şiir ve senaryo aynı dili konuşmalı, aksi taktirde bir kaos durumu ortaya çıkabilir. Çekim yapılmadan önce her şeyi en ince detayına kadar kafamda tasarlıyorum.

Film için mekan taraması yapıyorum. Kostümleri temin ediyorum. Bütün videolarımda karakalem resimler kullanıyorum, dolayısıyla bunların uygun formatta hazırlanması gerekiyor. Kliplerimde müzik çok önemli bir rol oynuyor. Şiire en uygun müziği bulmak, telif hakkını almak, aranje yaptırmak yine uzun bir süre alıyor.

Bir klibin ortaya çıkması, aşağı yukarı, 5 ya da 6 ayımı alabiliyor. Bu son klipte sakal ve bıyık uzatmam gerekiyordu, dolayısıyla cok zamanımı aldı. Bu arada 'Bodypainting' (Vücut boyama) hiç bir zaman vazgeçemeyecegim sanatsal bir unsur.

Onlar çok iyi anlaşan bir baba ve oğul. 6 yaşındaki Bünyamin Emir, babasının şiir klibinde baş rolde oynuyor. Omar Schmitz, ikisi kız üç çocuk babası ve ailesiyle Köln'de yaşıyor.

o- ‘Aşk Bitmez’ şiirinin klibinde oğlunuz Bünyamin başrolde oynuyor. Bünyamin kaç yaşında, onu oyunculuğa nasıl ikna ettiniz? Gördüğümüz kadarıyla severek yapıyor ve işinin hakkını veriyor. Onu, canlandıracağı sahnelere nasıl hazırladınız?

- Bünyamin Emir 6 yaşında. Daha önceki videolarımda kısa roller aldı ve başarıyla üstesinden geldi. Bu son videoda kendisine daha fazla zaman ayırdım. Bünyamin 6 yaşına girdikten sonra mental olarak çok gelişti.

Eskiden ona rolleriyle ilgili söylediğim her şeyi eleştirmeden yapıyordu, ama şimdi her sahne hakkında yorum yapıyor. Bir de utanma duygusu bu son sene içinde çok gelişti. Bazı sahneleri çekerken, mümkün olduğunca çevrede az sayıda insanın olmasına gayret ettik.

Omar Schmitz, edebiyata olduğu kadar sanatın pek çok dalına ilgi duyan bir şair. Çalışmalarında anlatım diline olduğu kadar görselliğe de çok büyük önem veriyor...

o- Bünyamin’in şiire merakı var mı? Genel olarak sanata ve sanatçılığa ilgisi nasıl? 

- Bünyamin’nin oyunculuğa ve müziğe çok ilgisi var. şarkı söylemeyi çok seviyor. Aynı zamanda takip ettiği diziler var. Dizi seyrederken oyuncular hakkında yorum yapmayı çok seviyor.

Psikolog Şair Omar Schmitz...

o- ‘Aşk Bitmez’ şiirinizi okuyan, dinleyen, klibinizi izleyen herkes mutlaka kendisine göre bir ana fikir çıkartacaktır. Ancak şairin, şiirini kağıda dökerken neler hissettiği, neler düşündüğü de çok merak edilir tabii… Siz bu şiirle ne anlatmak istediniz?

- Bu şiirimde birden fazla bakış açısı var. Videoda bir ayrılık sahnesi var ve bunu çocuk görüyor. Her ne kadar çocuk, burada babayı sorumlu tutup, onu kafasında cezalandırsa da, karar verip evi terk ediyor. Yola çıkıp kendisine gerçek aşkın yaşandığı bir aile arıyor. Bünyamin bu ailede aşkın artık var olmadığına inanıyor.

Gerçek aşkı ararken de haritasını takip ediyor. Aynı zamanda Bünyamin bu aile içerisinde aşkı temsil ediyor. Sonuçta, o daha önce var olan aşkın meyvesi. Bünyamin evi terkedince anne ve baba sembolik de olsa eriyip gidiyor. Bünyamin bütün aileyi birbirine bağlıyor aslında.

Bünyamin Emir Schmitz...

o- Omar bey sizce gerçek aşk var mıdır?

- Bu soruya cevap vermeden önce bir adım geriye gidip, 'Sevgi' hakkında konuşmamız gerekir. Sevgi, daha doğrusu sevmek ya da sevilmek, bütün canlılar icin vazgeçilmez bir olaydır. Tıpkı, yeme-içme gibi sevgi de saglıklı bir hayat sürdürebilmemiz için vazgeçilmez bir unsurdur. Sevgi, farkında olsak da olmasak da hayatımızın merkezinde olan bir kavramdır ve hepimiz tarafından günlük olarak yaşanır.

Sevgi, çok farklı boyutlarda incelenebilir. Hayat arkadaşımızı, çocuklarımızı, annemizi, babamızı, doğayı, hayvanları ve gezegenimizde olan herşeyi sevebiliriz. Aynı zamanda bugün sevdiğimiz bir şeyden herhangi bir sebepten dolayı yarın vazgeçip, ondan nefret edebiliriz. Aşk, sevginin daha ileri bir safhasıdır ve sevgi gibi günlük olarak yaşanmaz. Aşkta duygu yoğunluğu çok ileri boyutlardadır. Mantık, çoğu zaman devre dışı kalır ve dikkate alınmaz.

Gerçek aşk özlemden, acıdan, kederden, ölümden, ayrılıktan ve tekrar kavuşmaya olan inançtan beslenir. Edebiyat tarihine baktığımızda şairler hiç bir zaman aşıkların birbirine kavuştuğunu dile getirmez. Genelde şiirlerde, aşık sarhoştur, divanedir. Normal hayatından uzaklaşmış ve sadece aşk acısı ile yanıp tutuşur. Aşıkların biribirine kavuşması, aşk acısının sona ermesi anlamına gelir.

Psikolog Şair Omar Schmitz...

​o- Almanya’da şirketinizle, kurumlara hizmet veren, başarılı bir psikologsunuz. Ve işlerinizin çok yoğun olduğunu da biliyorum. Şiire ve onunla bağlantılı diğer sanat çalışmalarına da oldukça zaman ayırıyorsunuz. Siz günde kaç saat çalışıyor ve kaç saat dinleniyorsunuz kuzum? Günlük iş programınızı ne şekilde yapıyorsunuz?

- Benim için sanat saati, çocuklar uyuduktan sonra başlar. Çocuklar uyumadan kendi odama çekilip bir şeyler yapacak bir insan değilim. Çünkü bilirim ki çocukların bana ihtiyacı var. Her evde belli alışkanlıklar vardır ve benim çocukların kafasında da benim yerim ve koltuğum bellidir. Aynı zamanda sabahları çok erken kalkarım.

Almanya'daki gururumuz Psikolog Şair Omar Schmitz ve son şiir klibinde baş rolde yer alan 6 yaşındaki oğlu Bünyamin Emir Schmitz...

o- Yaptığınız sanat çalışmalarında hedefiniz nedir? Şiirlerinizin, kliplerinizin, müziklerinizin, kara kalem resimlerin zamanla çok daha fazla insana ulaşıp, sanatta elde edeceğiniz başarılarla dünya çapında tanınmak mı? Yoksa, "Sanatımı anlayan belli bir izleyicim olsun ama asıl mesleğimi de yapabileyim, dilediğim zaman şiir yazayım ve üretmek için çok fazla kendimi zorlamayayım!" düşüncesine mi sahipsiniz? Hangisi sizsiniz?

- Yaptığım sanat çalışmalarında amacım bütün dünyada tanınan bir insan olmak değil. Benim şiirlerim hem edebi bir özellik taşıyor hem de insanların duygularına düşüncelerine tercüman oluyor. Şiirlerimin içeriğini aynı zamanda psikolojik kuramlarla pekiştiriyorum.

Bazı şiirlerim insanları aydınlatıcı özellikler taşırken, bazı şiirlerim ise bütün dünyada cereyan eden olaylara reaksiyonel bir tepki olarak da dışarı yansıyabiliyor. Bundan dolayıdır ki şiirlerimi bir çok farklı dilde yayınlıyorum. Benim şiirlerim sadece bir kültüre ait degil, onlar evrensel. Hümanist ve bütün kültürleri temsil ediyor ve anlatıyor.

Şiirlerimde ve sanatsal çalşsmalarımda orjinallik benim için cok önemlidir. Yaptığım çalışmaların başkalarının yaptığı calışmalara benzetilmesi beni hiç bir zaman mutlu etmez. Bu bir sanatçı için çok tehlikeli bir durumdur. Çünkü, sanatçı belki bir ömür boyu o kişiye benzetilecek ve kendi benliğini hiç bir zaman ortaya koyamayacak.

Bir örnek vermek gerekirse, Sezen Aksu piyasaya çıktıktan sonra ona benzeyen bir sürü pop müzik sanatçısı türedi ama hiçbiri Sezen Aksu’yu sanatsal olarak geçemedi. Onlar sadece benzetildiler ve kayboldular. Sezen Aksu ise hala duruyor.

Omar Schmitz, sanat çalışmaları için çektirdiği tüm görsellerin konseptini kendisi belirliyor...

o- Şu anda hazır, kliplenmeyi bekleyen yazdığınız kaç şiiriniz var?

- Her şiirin kliplenebileceğini düşünmek hata olur. Her şiire klip çekilmez. Sayısını bilmiyorum ama daha uzun yillar kliplenecek bir çok şiirim var

YORUM YAP
YORUMLAR