Kolanın sağlığa zararları!

Kola kız çocuklarının erken adet görmesine neden oluyor

Her yeni bilimsel çalışma kolanın bir zararını ortaya çıkarmaya devam ediyor.İşte o yeni çalışmalardan biri daha !

YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN 

Kola kız çocuklarında erken menstruasyona neden oluyor

Human Reproduction isimli dergide yayınlanan çalışmanın detayları şu şekilde; Çalışmaya yaşları 9- 14 arasında olan 5583 kız çocuğu dahil edilmiş ve ilk adet(regl) görme yaşları incelenmiş.

Bu çalışmada yanıltıcı sonuçlar elde etmemek için kız çocuklarının erken adet görmesine neden olabilecek diğer risk faktörleri de hesaba katılımış(kilo,fiziksel aktivite v.d) .

İşte sonuçlar;

Her gün düzenli olarak 1-1,5 adet kutu kola ,asitli portakal suyu,buzlu çay (yaklaşım 330-500 ml arası) içen kız çocukları ,haftada 2 ve daha az miktarda kola ve meşrubat içen çocuklara göre 2,7 daha erken adet görüyorlar.

Çalışmada dikkat çeken en önemli nokta ; Sadece kola değil,gazlı ve asitli diğer içecekler ve buzlu çay da erken adet görmeye neden oluyorlar.

Tabi tek risk erken adet görmek değil...Kola içen çocuklar erken ergenliğe giriyor,erken büyüyor ve maalesef erken yaşlanıyorlar...

Çocukları asitli ve kutulu tüm içeceklerden uzak tutmak her zaman kolay olmasa da, sanırım bunu bir şekilde başarmak gerekiyor.Çünkü hormon dengesi üzerinde bu denli olumsuz etkilere sahip bir içeceği çocuklarımızdan uzak tutmak biz anne- babaların ebeveynlik görevi aslında ...

YORUM YAP
YORUMLAR