Hiperseksüalite nedir? Çok fazla seks yapmak zararlı mı?
Yapılan araştırmalara göre yetişkinlerin büyük bir çoğunluğu haftada bir kez seks ve haftada bir ya da iki kez mastürbasyon yapıyor.
Bazı kişiler ise sürekli olarak cinsel istek duyduğunu ve sürekli olarak cinsel olarak aktif olduklarını söylüyor. Hiperseksüalite yani nemfomani kavramı da bu noktada devreye giriyor.
Hiperseksüalite, cinsel dürtüleri çok artmış ya da cinsel aktivitesi son derece sık veya aniden beliren kişiler için kullanılan terim. Nedeni tam olarak bilinmese de, dünya nüfusunun bir kısmı bu durumdan etkileniyor.
Peki insan vücudunun bir sınırı yok mu, gerçekten çok fazla seks yapmak mümkün mü, sekste aşırıya kaçtığımızı nasıl anlarız? Seksologlar bu soruların yanıtını verdi. Detaylara birlikte bakalım.
Hiperseksüalite yani nemfomani yalnızca çok fazla seks yapmakla ilgili bir terim değil. Bu terim aynı zamanda, fanteziler ve dürtülerin aşırı bir biçimde ortaya konmasıyla ifade edilebiliyor.
“Çok fazla” kavramı kişiden kişiye değişiyor. Peki çok fazla seks yaptığınızı nasıl anlarsınız?
Aslında bu sorunun birkaç yanıtı bulunuyor. Ancak en net cevap şu; seks yapma sıklığınız hayat kalitenizi ne kadar etkiliyor? Eğer seks ile ilgili şeyler düşünmekten günlük işlerinize odaklanamıyorsanız, bu biraz fazla demektir. Tabii bunu anlamanın farklı yolları da var.
Duygularınızı değerlendirin
İlk olarak duygularınızı değerlendirin ve içgüdülerinize güvenin. İçinizden bir ses size çok fazla seks yaptığınızı söylüyorsa, bunu sorgulayın. İçgüdülerinizin bunu söylemesinin nedenini araştırın. Kendinizi huzursuz mu hissediyorsunuz? Yorgun musunuz, son zamanlarda üzgün mü hissediyorsunuz?
Biraz durup, duygularınızı değerlendirmenizde fayda var. Bu durum yalnızca çok fazla seks yapıp yapmadığınızı anlamak için değil, aynı zamanda sizin hayattan daha fazla keyif almanız için de gerekli.
Nedenini gözden geçirin
Seks yapmanızın nedenleri neler? Çok seks yapmanın birçok nedeni vardır. Örneğin; libidonuzun yüksek olması, kendinizi partnerinize ispatlamak, stresi hafifletmek istemek, hamile kalmaya çalışmak gibi.
Ancak bu nedenleri analiz etmeniz gerekli. Yalnızca partneriniz istediği için seks yapıyorsanız bu pek de sağlıklı olmayabilir.
Fiziksel yan etkilerini gözden geçirin
Çok fazla seks yapıyorsanız, vücudunuz sizi uyarmak için bazı işaretler gönderebilir. Bu nedenle fiziksel durumunuzu gözden geçirmenizde fayda var. Eğer;
– Ağrı veya uyuşma
– İltihap veya şişme
– Cinsel ilişki sırasında ağrı
– İdrar yolu enfeksiyonu
– Gergin boyun
– Kramplar
– Baş dönmesi ve ağrıları gibi şeyler yaşıyorsanız, belki de çok fazla seks yapıyorsunuzdur. Seksologlar; “Seks eğlenceli ve zevkli olmalı, bedensel zarara neden olmamalı” diyor.
Finansal durumunuza ve sosyal yaşamınıza etkisini kontrol edin
Kulağa biraz galip geliyor ama seks yaparken muhtemelen başka bir şey yapmazsınız. Cinsel dürtüleriniz fazla olduğunda yani hiperseksüalite gibi bir durum yaşadığınızda; faturalarınızı ödemek, çamaşır yıkamak, duş almak, arkadaşlarınızla görüşmek veya yemek yemek yerine düzenli olarak seks yapmayı tercih edebilirsiniz.
Eğer öyleyse, önceliklerinize bakmanın zamanı geldi.
Çok fazla seks yaptığınızı fark ettiyseniz ne yapabilirsiniz?
Çok fazla seks yaptığınızı düşünüyorsanız ve bunu nasıl normal hale getirebileceğinizi düşünüyorsanız, yapabilecekleriniz şunlar;
Eğer mastürbasyon yapıyorsanız;
Mastürbasyon, insan cinselliğinin normal ve sağlıklı bir parçasıdır. Ancak bu günlük yaşamınızı etkiliyorsa bir cinsellik uzmanıyla konuşabilirsiniz. Neden bu kadar çok mastürbasyon yaptığınızı anlamanıza ve altta yatan nedeni ele almanıza yardımcı olabilirler.
Eğer bir partneriniz varsa;
Rahatsız ya da bunalmış hissediyorsanız. Bunu mutlaka partnerinizle konuşmalısınız.
Tabii ki bu konuşma kırıcı olmamalı. Bu noktada yapabilecekleriniz; ona dürüst olmak ve bu sıralar çok seks yaptığınızı ancak başka şeylere vakit ayırmak istediğinizi söylemek.
Stres seviyeleri, ilaç, hormonal değişiklikler, yaş ve benlik saygısı gibi şeyler cinsel isteğiniz üzerinde etkili rol oynar. Bu nedenle zaman zaman libidonuzda değişikliklerin olması doğaldır.