Göz altı torbalarından kurtulmanın yolları!

Gözlerin altında hafif şişkinlik şeklinde ortaya çıkan göz altı torbaları yaşın ilerlemesine bağlı olarak daha yaygın görülür.

Yaşlanmaya bağlı olarak göz kapaklarınızın destekleyen kaslarda ve göz çevresindeki dokularda zayıflama meydana gelir. Gözlere ve göz kapaklarına destek görevi gören yağ bezlerinde zamanla gevşeme meydan geldiğinden aşağı doğru sarkar ve şişkin görünürler. Ayrıca oluşan boşluğa sıvılar da birikip şişkinliği arttırabilir. Peki göz altı torbalarından nasıl kurtulabiliriz. İşte cevabı...

Göz altı torbaları yaşlanmanın yanı sıra yorgunluk, stres ve en önemlisi genetik faktörlerden de kaynaklanabilir. Yorgunluk yaşlılıktan sonra en sık rastlanan sebeplerden biridir. Ayrıca uzun süre bilgisayar başında çalışmak, uzun saatler televizyon seyretmek, uykusuz kalmak da gözaltı torbalarının oluşumunu tetikleyen sebeplerdir. 

Gözaltı torbaları nadiren ciddi bir durumun belirtisi olabilirler. Geçici olarak oluşan gözaltı torbalarına soğuk kompres yaparak şişkinlik azaltılmaya çalışılabilir. Kalıcı ya da rahatsız edici gözaltı torbaları içinse değişik tıbbi ve kozmetik tedaviler mevcuttur. 

Uykunuzu alın!

Göz altı torbalarından kurtulmanın 6 yolu

• Hava değişiklikleri, hormon düzeylerindeki değişmeler ya da tuzlu gıdalar yeme nedeniyle vücutta sıvı tutulması.

• Düz bir zeminde sırtüstü yatmak.

• Yeterli miktarda uyumama.

Kalıtsal özellikler

Göz altı torbalarından kurtulmanın 6 yolu

• Şişlik, kızarıklık ve kaşıntının eşlik ettiği alerji veya dermatit: Alerjenlere bağlı olarak gözlerde kaşıntı meydana gelir. Kaşınan gözler ise gözaltında sıvı birikimine yani ödeme neden olur.

• Kalıtsal özellikler: Ebeveynlerde ve yakına akrabalarda bu tür sorunlar varsa, sizde de 25-30 yaşından itibaren gözaltı torbaları meydana gelebilir.

Göz altı torbaları nasıl geçer?

Göz altı torbalarından kurtulmanın 6 yolu

Soğuk kompres: Gözaltı torbaları için alınabilecek en basit önlem, evde bir göz maskesi bulundurmaktır. Soğuk su ile temiz bir bezi ıslatın. Siz otururken ya da uzanırken hafif basınç uygulayarak birkaç dakika boyunca gözaltı ve çevresindeki cilde nemli bez ile uygulama yapınız.

Soğuk su ile ıslatılmış veya içinde buz bulunan maskeler genellikle hızlı bir şekilde gözaltındaki dokuları sıkılaştırır. Soğuk kompresin etkisini tam gösterebilmesi için en az 10-15 dakika kadar gözlerin üstünde tutulması gerekir.

Göz altı torbalarından kurtulmanın 6 yolu

Geceleri yeterince uyuyun: Çoğu yetişkin için, en ideal uyku miktarı yaklaşık yedi sekiz saattir.

Uyurken başınızı hafif dik tutun: Birkaç gün boyunca ilave bir yastık kullanarak ya da yastığı biraz yükselterek uyumaya çalışınız. Bu şekilde uyuma gözaltında sıvı birikmesini önlenmeye yardımcı olacaktır.

Alerji belirtilerini azaltın: Alerjenlerden mümkün olduğunca kaçının ve alerjenlere karşı kullanabileceğiniz reçeteli veya reçetesiz ilaçlar için doktorunuza danışınız. Eğer gözaltı torbalarınız saç boyaları, sabun, kozmetik ürünler veya diğer alerjenlere bağlı olarak oluşuyorsa gerekli önlemleri almalısınız. 

Eğer gözaltı torbalarının görünümü endişe verici haldeyse, uygulanabilecek tıbbi ve cerrahi tedavi seçenekleri de mevcuttur.

YORUM YAP
YORUMLAR