Eşler arasında saygıyı korumanın altın kuralı!

Kadın ve erkek ilişkisi nasıl dengelenmelidir. Sevgili, nişanlı ya da karı koca arasındaki ilişkinin bireyleri bağlayan yönleri nelerdir? Gelin, ilginç ayrıntılar için yazımıza bir göz atalım.

Aşk ve sevgi çiftler arasındaki en önemli bağ olarak görülse de beraberliğin devamlılığını sağlayan birçok unsur vardır. Sevgi, sadakat, aşk, bağlılık, kültürel yakınlık, eğitim, kişilik özellikleri, hayaller ve gelecek planları bunlardan bazıları...

evlilikte saygıyı korumak için ne yapmalı ile ilgili görsel sonucu

Uzmanlar ise eşler arasında altın kuralın birbirlerine duydukları saygı ve hakkını savunma yöntemi olduğunu vurguladı.

Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, konu hakkında bilgiler verdi. Çiftler arasındaki ilişkilerde altın kuralın saygı ve hakkını savunmak olduğunu ileri süren Tokaç, şunları dile getirdi:

"Çiftlerin birbirine saygı duyması ve birbirlerini savunma yöntemleri oldukça geniş bir kavram olmakla birlikte; kısaca kendi aralarındaki söz ve davranışlarında saygılı olmaları, incitici söz ve davranışlardan kaçınmaları ile çiftlerden birisinin olmadığı sosyal ortamlarda başkalarına karşı haklarının korunmasıdır diyebiliriz.

İkili ilişkilerde zaman geçtikçe ve çiftler arasındaki samimiyet arttıkça kişilerin birbirine daha rahat davrandıklarını ve incitici, kırıcı sözleri söylemekte sakınca görmediklerini fark ediyoruz.

evlilikte saygıyı korumak için ne yapmalı ile ilgili görsel sonucu

Aradaki sevginin her şeyi kabullenebileceğini, sevginin hertürlü kötülüğü affedebileceğini düşünmektedirler. Bu nedenle hakaretlere varabilen sözleri rahatça sarfetmekte; fiziksel şiddete varabilen saygısızca davranışlarda bulunabilmektedirler.

Unutulmaması gereken şu ki; söz, nişan veya evlilik olsun iki bireyin birbirine vermiş olduğu bir söz vardır ve bu söz kişileri doğal olarak soysal bir ilişki içerisine koymaktadır.

Sosyal ilişki içerisinde olunan kişiler partneriniz olsa dahi ona kötü söz ve davranışta bulunma hakkı vermez. Bir diğer nokta ise; sevilen kişinin sevildiğini düşündüğü kişi tarafından maruz kaldığı kötü söz ve davranış oldukça incitici ve kırıcı olacaktır. Bu durum ise ilişkiye tamir edilemez zararlar verecektir.

Çiftlerden birisinin olmadığı sosyal ortamlarda başkalarına karşı haklarının korunması durumu ise; aslında sıklıkla karşılaşılan ve çoğu çiftin kendi partnerini savunmadığı bir durumdur.

Çoğunlukla aile ve arkadaş ortamlarında ortaya çıkan bu durum partneri yanında olmadığı zamanlarda onun hakkında konuşulduğunda kişinin sessiz kalması veya söylenilen olumsuz sözleri onaylaması durumudur.

Böyle bir durumda olması gereken partnerinize karşı başkalarının yanında olmamanızdır. Çünkü sizinle birlikte olan, sizi seven kişi partnerinizdir ve onu başkalarına karşı savunmamak sadece sizin yanınızdaki kişiyi başkalarına karşı kötülemekten öteye gitmez, hatta sizin ilişkinize zarar verecektir.

Burada bir adım öteye gidecek, partnerinizin haksız olduğu durumlarda bile başkalarına karşı onun hakkını savunmanızdan bahsedeceğim. Çünkü ilişkinizin nasıl bir işlevi olduğu, aranızda nasıl problemler olduğu hakkında başkalarına asla ipucu vermemelisiniz.

Böyle durumlarda yapılması gereken çiftlerin arasındaki saygının ve takdir etme özelliğinin geliştirilmesidir. Her çift birbirine yoğun bir aşk hissetmeyebilir ama saygı duymak zorundadır ve herkesin saygı duyulabilecek, takdir edilebilecek özellikleri mutlaka vardır.

Partnerlerin birbirine saygı duyacağı, takdir edeceği özelliklerini hatırlamaları ve ifade etmeleri aralarındaki çatışmaların azalması yönünde faydalı olacaktır. Aynı zamanda başkalarına karşı partnerinizin hakkını savunmak ise eşinizin size sonsuz güven duymasını sağlayacaktır."

 

YORUM YAP
YORUMLAR