Corona virüs cinsel ilişki yoluyla bulaşır mı?

Koronavirüs salgını yaşanırken enfekte olmuş bireyle cinsel ilişki ve 2 metreye kadar olan bütün yakın temaslar, cinsel ilişkiye girseniz de girmeseniz de koronavirüs hastalığına (COVID-19) neden olan virüse maruz bırakabilir.

Covid19 isimli virüs, virüsü taşıyan kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda salınan solunum damlacıklarıyla etrafa dağılır.

YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

Damlacıklar nefes alma yoluyla veya yakındaki bir kişinin ağzına veya burnuna temas edebilir.

Öpüşmek veya diğer cinsel temas bu virüsle temasınıza neden olabilir. COVID-19 virüsünü taşıyan kişilerin virüslü solunum damlacıklarını ciltlerine ve kişisel eşyalarına da yaymaları çok büyük bir olasılıktır.

Cinsel ilişkiye girilecek eş, virüs taşıyan bu yüzeylere temas ettikten sonra ağzına, burnuna veya gözlerine dokunarak virüsü bünyesine alabilir. Bunlara ek dolarak COVID-19 virüsü dışkı yolu ile temas halinde de yayılabilir. Dolayısıyla COVID-19 virüsünü, dışkıyla temas edecek bir cinsel aktivite ile de alabilirsiniz.

Henüz COVID-19 virüsünün meni veya vajinal sıvılar aracılığıyla bulaştığına yönelik kesin bir veri bulunmuyor. Ama bu virüsü taşıyan veya iyileşen hastaların menisinde virüs tespit edilmiştir. Bu yolla bulaşmayı kanıtlamak için daha fazla araştırma yapmak gereklidir. Ancak bu araştırma sırasında ilişki yapın anlamına kesinlikle gelmemektedir.

COVID-19 virüsü olan bazı insanlarda hiçbir belirti görülmediğinden, COVID-19 virüsü çevrenizde yayılıyorsa, etrafınızdakilerle sosyal mesafeyi korumak önemlidir. Bu durum sizinle yaşamayan biriyle cinsel temastan kaçınmayı da kapsamaktadır.

Siz veya eşiniz iyi hissetmiyorsa veya COVID-19 olabileceğinizi düşünüyorsanız, ikiniz de daha iyi hissedene kadar birbirinizi öpmeyin veya cinsel ilişkiye girmeyin. Ayrıca, siz veya eşiniz mevcut bir kronik durum nedeniyle COVID-19 ile ciddi hastalık riski altındaysanız, cinsel ilişkiden uzak durmak isteyebilirsiniz.

Herkesin alması gereken önlemlere bakacak olursak;

Cinsel partner sayısı en minimumda olmalıdır.

COVID-19 belirtileri taşıyan kişilerle cinsel ilişkiden uzak durun.

Öpüşmeyin.

Fekal-oral bulaşma riski olan veya meni veya idrar içeren cinsel eylemleri yapmayın.

Oral ve anal cinsel ilişki yaparken prezervatif veya diğer koruyucuları kullanın.

Cinsel ilişkide maske takın.

Cinsel ilişkiden önce ve sonra hijyene dikkat edin, banyo yapın.

Cinsel amaçlı oyuncak kullanmayın veya hijyenine dikkat edin.

Cinsel ilişki yaşanan ortamın temizliğine ilişki öncesi ve sonrasında özen gösterin.

YORUM YAP
YORUMLAR