Boşanma sonrası travmayı atlatmanın yolları

Boşanma veya uzun bir ilişkinin bitmesiyle yaşanan ayrılık sonrası travma... Her ikisi de kadını yaralıyor, tamiri çok zor hasarlara neden olabiliyor.

oşanma sonrası yaşanan travmayı aşmak için neler yapılmalı? Ayrılık acısını nasıl hafifletebiliriz?Boşanma depresyonunu nasıl önleriz? gibi soruların cevabını bulmanıza yardımcı olmak için bu yazıyı hazırladım.

YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İşte yapılması ve yapılmaması gerekenler;

1-Öfke veya intikam duygusuyla hareket etmeyin

Kadın- erkek farketmeksizin,herkesin en büyük kabuslarından birisidir terk edilmek...Hele de seviyorsak,terk edilme bize ağır bir hakaret gibi gelir. O anlarda derin bir öfke ve ardından intikam duygusu yaşarız.

Boşanma veya ayrılık sonrasında yaşanan bu duygularla yapılan hatalar,ömür boyu kendimizi kötü hissettirir. Her ne kadar zor olsa da,sakinliğinizi koruyun.Hayatınızda onun gidişiyle yaşanacak boşluğu gereksiz insanlarla doldurmayın.

2-Kendinizle yüzleşin

Ayrılığın en zor kısmı bu yüzleşme aşamasıdır. Kendinizle baş başa kalın ve şu soruları sorun:

-Bu ayrılıkta benim hatalarım var mı?

-Ayrılık için öne sürdüğü mazeretlerde haklılık payı var mı?

-Bu ilişkiyi kurtarabilir miydik?

-Ben ilişkide nasıl biriyim?(öfkeli,kıskanç,kontrolcü,özgürlükçü v.b)

Bu soruları,ayrıldığınız erkek suçlu olsa bile(örneğin suçüstü yapılan bir aldatma durumu) kendinize sorun. Tarafsız cevaplar verin. Bu soruları sorma nedenimiz o insanla tekrar barışmak değil.Amacımız;Yeni başlayacak bir ilişkide neleri yapıp,neleri yapmayacağımızı bulmak.

3-Onu hatırlatan her şeyi atın!

Şimdi diyeceksiniz ki,’eşyalar atılır ama ya anılar?’ Haklısınız...Anıları silmek kolay olmuyor.Ama ,işe eşyalardan başlayın. Ona dair ne varsa hepsini atın veya ihtiyacı olan birisine verin.Gelelim anılar konusuna; Anılar kolay silinmeyecektir.

Bu acıyı yaşamanız ve bu acıyla pişmeniz kaçınılmaz. Anıların, en az hatırlanması için, mümkün olduğunca onunla birlikte gittiğiniz yerlere gitmeyin. Birlikte yaptığınız şeyleri yapmayın. Bu konuda size verilen tavsiyeleri de (bu yazdıklarım dahil)pek ciddiye almayın.O anıların acısını yaşayarak olgunlaşacaksınız.

4-Onunla yaptığınız şeylere değil,o kızdığı yada üzüldüğü için yapamadığınız şeylere odaklanın

Gezmeyi sevmiyordu ve siz de o sevmediği için saatlerce sokaklarda gezemiyordunuz.O zaman bol bol gezin. Sinemaya gitmeyi sevmiyordu ve siz de o sevmiyor diye gitmiyordunuz. İşte size güzel filmleri izlemek için fırsat! O kıskandığı için giymediğiniz mini eteğe ne demeli?

Artık güzel miniler giyme zamanı... Bir kaç örnekle ne demek istediğimi anlatabildim sanırım. Bu yöntem ayrılık sonrası alınan desteklerde çok uygulanmıyor ancak oldukça yararı olan bir yöntem.

5-Yapmayın!

Medya veya internette artık klasik haline gelen’’Ayrıldıktan sonra kendinizi yenileyin’’haberlerine kulak asmayın. Şaşırmış olabilirsiniz ama, bu tür görünüm değişiklikleri gözlemlerimle sabittir ki, bir süre sonra daha büyük bunalımlara neden oluyor. Ayrılık sonrasında yaptığı absürt tarz değişikliklerine hayret eden hatta utanan bir sürü danışanım oldu diyebilirim.

6-Aile desteği

Eğer hayatta iseler,anne ve babanızın desteğini alın. Onlarla dertleşin, sohbet edin. En zor zamanlarınızda elinizi bırakmayan bu değerli insanlar, o anlarda da yanınızda olacaklardır.Anne babanız hayatta değilse,kardeş, abla, abi...

Birinci derece akrabalarla bırakın yüz yüze konuşmayı,telefonda yapılan sohbet bile sizi güçlü hissettirecektir.

7-Sosyal sorumluluk faaliyetlerine zaman ayırın

 Mutlu ettiğiniz bir çocuk,elinizi uzattığınız bir sokak hayvanı...Onların gözlerinde gördüğünüz müteşekkirlik, size hayatta başka mutluluklarda olduğunu anımsatacaktır.

Diğer yandan,yaptığınız bu gönüllü aktiviteleri,boşanma sonrası yaşayacağınız ‘değersizlik’hissini de kolayca atlatmanıza yardımcı olacaktır.

8-Son çare

Tüm bu önerilere rağmen hala ayrılık sonrası travmayı atlatamıyorsanız ve ayrılık acısı yaşıyorsanız,bir uzmandan destek alın.

Yine hiçbir yerde bulamayacağınız bir öneriyi paylaşmak isterim; Destek alacağınız danışman veya koç erkek olsun.Kadınların kadınlara yaptığı danışmanlıkta bazı konular gözden kaçabiliyor ve kadınca bir bakış açısıyla sorunlara çözüm aranıyor.

Bir erkekten alacağınız profesyonel destek,kendi durumunuzu daha sağlıklı görmenize ve farklı çözüm yolları bulmanıza yardımcı olacaktır.

9-En önemlisi

Ne yaşamış veya yaşatılmış olursanız olun,SİZ DEĞERLİ BİRİSİNİZ! Kendinizi sevmekten vazgeçmeyin.

YORUM YAP
YORUMLAR