BİLAL ÖZCAN: EN İYİ GİYİNEN ELÇİN SANGU!

GAZETECİ VE TELEVİZYON ELEŞTİRMENİ, POPÜLER KÜLTÜR YAZARI BİLAL ÖZCAN FATİH ÜNİVERSİTESİ'NDE 'TELEVİZYONUN MODAYA ETKİSİ' KONUSUNDA KONFERANS VERDİ. BİLAL ÖZCAN, EKRANIN MODAYA ETKİSİNİ ÖRNEKLERİYLE ANLATTI...

BİLAL ÖZCAN: OYUNCULAR KOSTÜM SORUMLUSUNA AYAKKABI BAĞLATIYORDU!

 

Usta televizyon ve magazin yazarı Bilal Özcan, modacı Muammer Ketenci ve stil danışmanı Burcu Bardakçı Fatih Üniversitesi Sanat Ofisi’nin organize ettiği ‘ArtTalks’ moda konferansında bir araya geldi.

 

Programda Türk halkının modaya bakışı nasıl? Sokak modasına bu yıl neler hâkim? Gençler modaya nasıl yaklaşıyor? Televizyon ve medya modaya nasıl yön veriyor? gibi konular tartışıldı..  

 

“MEDYA MODAYI ŞEKİLLENDİRİYOR”

 

Usta magazinci ve televizyon eleştirmeni Bilal Özcan, medyanın, özellikle televizyonun modaya etkininin inanılmaz boyutlarda olduğuna vurgu yaparak, “Diziler modayı şekillendiriyor diyebiliriz.” dedi.

 

BİLAL ÖZCAN: STİL DANIŞMANLIĞI AŞK-I MEMNU İLE BAŞLADI

 

Stil danışmanlığı konusunun dizilerde Aşk-ı Memnu dizisiyle başladığını belirten Bilal Özcan, “Bu diziye kadar dizilerde sadece kostüm tedarik eden görevliler vardı ve onlara 'kostüm sorumlusu' deniliyordu. O iş çok sıradan görülüyordu. Öyle ki bazı oyuncular kostüm sorumlusuna ayakkabı bağlatmaya kalkıyordu. 

 

Ancak Aşk-ı Memnu bambaşka bir akım başlattı ve izleyicide iyi giyinmenin önemi ve şıklığın cazibesi konusunda büyük bir etki oluşturdu.

 

O dönemde, Beren Saat'in canlandırdığı Bihter’in çizmeleri kadınlar arasında moda olmuştu. Beren Saat'in kendisine çok yakışan daracık kostümlerini hatırlayın. Nebahat Çehre’nin asil bir görüntü sergileyen kıyafetleri çok beğenildi. her iki oyuncuyu da giydiren modacı tebrik telefonlarına ve siparişlere yetişemez hale gelmişti. Taa Almanya'dan bile arayıp dizide Nebahat Çehre'nin üstünde gördükleri elbiseyi sipariş ediyorlardı.

 

Muhteşem Yüzyıl dizisinde ise Meryem Uzerli'nin oynadığı Hürrem karakteri çok etkiliydi.

 

Hürrem kolyeleri, yüzükleri ve aksesuarları moda oldu. ‘Kuzey Güney’ dizisindeki ‘Kuzey’ karakterindeki Kıvanç Tatlıtuğ’un ikinci elden alınıp dizide kullanılan deri ceketi o yıl moda olmuş tüm genç erkekleri etkilemişti. Öyleki dizi bittikten sonra aynı ceketten seri halde üretilip 'Kuzey'in Ceketi' diye satışa çıkartıldığı zaman binlerce alıcı buldu.

 

Günümüzde ise ‘Kiralık Aşk’ dizisinde 'Defne' karakterindeki Elçin Sangu genç kızlarımız üzerinde bir moda akımı başlattı. Elçin Sangu'nun adeta ikon haline gelmesinde onun üzerinde uygulanan stylingin büyük etkisi var."

 

Ekranda dizilerde bir karakterin stili belirlenirken, senaryoya uygun olarak kıyafet tesbiti, aksesuar, makyaj ve saçın bir bütün olarak ele alınıp uygulandığını kaydeden Bilal Özcan şöyle devam etti:

 

"Son zamanlarda bu profesyonel çalışmanın ekranlardaki en başarılı örneği Elçin Sangu. Bu genç oyuncu konu şıklığa gelince diğer oyuncuları geride bıraktı. Genç kızlar dizideki 'Defne' karakteri gibi giyinmek için birbiriyle yarışıyor. Elçin Sangu'nun kızıl saç rengi şu anda kuaförlerden en çok istenilen renk ve saç stili haline geldi."

 

“İYİ GÖRÜNMEK, EŞİTTİR ÖZGÜVEN”

 

Stil danışmanı Burcu Bardakçı da konuşmasında, kıyafetin hayatın tüm alanlarında sandığımızdan çok daha önemli olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi: “İyi görünmenin en önemli unsuru kıyafet. İyi göründüğünü hisseden bir insanda özgüven duygusu daha gelişmiş olur.” dedi. 

 

Stil danışmanlığının son yıllarda oldukça önem kazanan bir kavram olduğunu ifade eden Burcu Bardakçı, bu danışmalığın sadece kötü giyinenlerin alması gereken bir hizmet olmadığını kaydetti. 

 

Stil danışmanlığı genel geçer bilgilerden çok kişiyi çok iyi analiz edip kendini tanımasını sağlayan bir süreç olduğunun altını çizen Burcu Bardakçı, “Kişi kendini tanımıyorsa, vücudu ve seçimleri arasında savaş başlıyor.” diye konuştu. 

 

Stil Danışmanı Burcu Bardakçı, renk seçimlerinin de çok önemli olduğunu belirterek, “Ortam, konum ve enerjinize uygun renkleri seçmelisiniz. Bu aşamada ise renk danışmanlığımız devreye giriyor.” ifadelerini kullandı. 

 

"MODA UĞRUNA KOMİK DURUMA DÜŞMEYİN"

 

Gençlere moda ve güzel giyinme konusunda tavsiyelerde bulunan ünlü modacı Muammer Ketenci ise, “Moda uğruna sokakta komik duruma düşmeyin. Kendinizi iyi tanıyın. Moda diye cilt tonunuza uygun olmayan renklerden uzak durun. Güzel giyinmek için pahalı kıyafetlere hiç gerek yok. Ucuz şeylerden bile bir tarz yakalayabilirsiniz. İlla birini taklit etmenize gerek yok. Kendi tarzınızı oluşturun.” diye konuştu. 

 

Duayen modacı Muammer Ketenci, modanın aslında bilinenin aksine Osmanlı’da doğduğunu belirterek, “Moda Osmanlı Devleti’nde vücut buldu. Batı daha sonra alıp taklit etti ve geliştirdi.” dedi. 

 

 

Program söyleşiye katılan isimlere hediyelerinin verilmesi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

YORUM YAP
YORUMLAR