Aşık mısınız yoksa sadece bir hoşlantı mı? İşte anlamanın yolu!

Hoşlanmak ve âşık olmak her insanın başına gelebilecek bir durumdur.

Hoşlanıyor muyum yoksa âşık mı oldum ? Bu önemli bir ayrımdır. Bu anlamda kafayı karıştıran ana neden hoşlanma ve âşık olma belirtilerinin birbirleri ile benzer nitelikte olmasıdır.

Mide ağrısı, ağız kuruluğu, elin ayağın birbirine dolaşması, ani ter basması, heyecanlanma, kalbin hızlı şekilde çarpması gibi belirtiler hem aşkta hem de hoşlanmada görülmektedir.

Bundan kaynaklı olarak da bu tarz belirtilerde hemen âşık olduğunuz anlamını çıkarmamanız gerekmektedir. Hoşlanma ve aşkın farkı;

Aşka bir nevi saplantılı olma haline gelmedir. İstemeden de olsa onu düşünür ve onu unutmak isteseniz bile unutamazsınız. Hoşlanma ise bu şekilde değildir. Hoşlandığınız kişi aklınıza gelirse bir keyif duyarsınız, onu gördüğünüzde heyecanlanırsınız ama ona karşı saplantılı olma durumu yoktur. Sürekli olarak karşınızdaki kişiyi düşünmezsiniz.

Hoşlanmak İle Aşk Arasındaki Farklar

Aşk insana acı verir. Hoşlanma ile aşk arasında bulunan en büyük fark da budur. Aşkın insanlara verdiği yan etkiler acı hissettirir. Acı duymuyorsanız âşık değilsinizdir. Hoşlanma ise tam tersidir. İnsana keyif verir.

Hoşlanmanın kısa bir ömrü bulunur. Aşk uzun süreçli bir şeydir. Hoşlanmış olduğunuz kişi ile muhabbetiniz arttıkça yerini arkadaşlık ya da sevgi alır.

Bazı zamanlar ise hoşlandığınız kişinin ters bir hareketinden kaynaklı olarak buz gibi soğursunuz. Aşkta ise hep ileriye doğru bir gidiş vardır.

Karşıdaki kişinin kaprisi, kötü olan davranışları kişiyi etkilemez. Yani âşık dıştan gelecek etkilerden bile etkilenmeyecektir. Aşkı sadece ölüm bitirir. Hoşlanma ise tamamen kısa vadelidir.

Aş acı ile beslenerek yoluna devam eder. Ayrılık ve acı aşkı yüceltir. Ama hoşlanma duygusunu körelten ve hoşlanan kişiyi vazgeçirebilecek olan birçok etken bulunur.

Âşık olan kişi duygu ve düşüncelerini kontrol edemez. İmkânsız birine âşık olduğunuzda duygularınız sonlandırmak, aşkı yok etmek ve çektiğiniz acıyı kesmek isteseniz bile ortadan kaldıramazsınız. Hoşlanmada ise ilerleyen süreçlerde duyguların kontrol altına alınması mümkündür.

Aşk vazgeçilmez olan bir duygudur. Bir kişiden hoşlandığınız da, ilerleyen dönemlerde ışık göremezseniz ondan vazgeçmek kolay gelmese de mümkündür. Aşkta ise, vazgeçmek diye bir şey kesinlikle yoktur. Vazgeçmeden acı çekmeye devam edersiniz.

Aşk etkili olan duyguların birleşimidir. İnsanı kasırgaların içine sürükler. Hoşlanma ise bir rüzgâr esintisi gibidir. Sizi sarssa bile sürüklemeden yoluna devam eder. Bu şekilde hoşlanma ve aşkın farkı bulmanız çok kolaydır.

Aşk NEDİR?

Aşk, geçmiş dönemlerden bu yana sadece insanların duyguları ile yaşadığı sanılan, şairler ve filozoflar tarafından tarif edilmiştir. Bilim adamları ise aşk ile uğraşmamıştır.

Bilim denilince kişilerin akıllarına sebep-sonuç ilişkilerine dayanan, soğuk, ciddi ve analitik şeyler gelir. Ama aşkın anlaşılmasında son 40 yıldır yapılan bilimsel analizler yardımcı olmuştur.

Aşk, sevginin derinlik ve tutkulu olan biçimidir. Aşk ile sevgiyi ayıran en önemli üç etken; şefkat, bağlılık ve sadakattir. Sevdiği insana delice bağlanan âşık bir kişi onun kendi çıkarlarından bile vazgeçer.

Âşık olan kişilerde muhakeme yapma ikinci plana atılmış ve duygular tamamen ön plana geçmiştir. Aşk, gerçeklerin dışına çıkarak hayal dünyasında yaşanmaya başlanan bir romantikliktir.

Hoşlanmadan anlaşılan iki tarafından algılamalarında var olan benzerlikleridir. İnsanlar hoşlanmış olduğu kişiler ile alakalı olarak olumlu şekilde değerlendirmeler yapar. Hoşlanmış olan iki kişi tarafında güven her daim söz konusu olmalıdır.

SEVGİ Nedir?

Hoşlanmayı da içine almakla ile beraber, sevginin karakteristik özelliği tamamen bağlılıktır.

Sevgi; erotik sevgi, insanî sevgi ve ilahi sevgi diye farklı gruplara da ayrılır. İnsanların olgun olan özelliklere, zayıf ve güçsüz olan insanlara, havalara var olan sevgisi ise, alt gruplarda yer alır.

Bütün bu sebepler ile hoşlanma ve aşkın farkı ortaya çıkmaktadır.

YORUM YAP
YORUMLAR