Zeki Müren'in ölümünün 22. yılı

Türk Sanat Müziği'nin unutulmaz sesi Zeki Müren aramızdan ayrılalı bugün 22 yıl oldu. Sanat Güneşi'miz Zeki Müren, ölüm yıldömünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. İşte fotoğraflarla Zeki Müren ve hayat hikayesi...

“Sanat Güneşi” Zeki Müren 6 Aralık 1931’de Bursa’da dünyaya geldi. Bursa’da başladığı eğitim hayatını İstanbul Boğaziçi Lisesi’nde devam etti.

İstanbul'da eğitim hayatına devam eden Zeki Müren, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu.

Zeki Müren, Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usul dersleriyle müzik hayatına ilk adımı attı.

1949 yılında, henüz 18 yaşındayken gönül verdiği musiki dersleri, Boğaziçi Lisesi yıllarında sanata gönül vermiş Agopos Efendi ile udi kirkor eğitimi ile devam etti. Bu eğitimlerin bir sonraki ayağı ise fasıl musikisinin piri Şerif İçli ile devam etti. Bu eğitimler Zeki Müren'in repertuvarına birçok eser kazandırdı.

TRT radyosunda ilk konser

1950 yılında İstanbul Radyosu'nun açmış olduğu sınava giren Zeki Müren 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı. Müren daha sonra radyonun canlı yayınlarından birisine katılmış ve orada ilk konserini vermiştir. Konser geniş kitleler tarafından beğenilince, radyo programlarındaki bu konserler 15 yıl boyunca sürdü.

İstanbul Radyosu'ndaki konserlerden sonra kendi plak çalışmalarına ağırlık veren Zeki Müren 1991 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla ödüllendirildi, Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi oldu.

İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde veren Zeki Müren genellikle kendi tasarladığı sahne kıyafetlerini giyiyordu. Zeki Müren, müzik hayatına saz heyetine tek tip kıyafet giydirmek ve T podyum kullanmak gibi çeşitli yenilikler getirdi.

Maksim Gazinosu sahnelerinde aralıksız 11 yıl sahne aldı. 1976'da Londra'daki Royal Albert Hall'da konser vererek bu mekânda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu.

(En ilginç magazin haberlerini anında öğrenmek için instagram'daki @bilalozcannofficial ve @bilalozcancom hesaplarımızı da takip edebilirsiniz)

YORUM YAP
YORUMLAR