TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DENİZCİSİNİ KAYBETTİK!
1968 YILINDA YELKENLİ TEKNESİYLE DÜNYAYI DENİZLERDEN DOLAŞIP GAZETELERE MANŞET OLAN SADUN BORO BU SABAH MARMARİS'TE VEFAT ETTİ. HAYATINI MAVİ SULARA ADAYAN ÜNLÜ DENİZCİNİN VEFATI BÜYÜK ÜZÜNTÜ YARATTI...
HAYATINI MAVİ GÜZELLİĞE ADAYAN ADAM ARTIK YOK!
Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, Marmaris’te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
87 yaşında hayata veda eden Sadun Boro, mesanesindeki kanser bulgusu nedeniyle 3 gündür Marmaris’teki özel Ahu Hetman Hastanesi’nde tedavi görüyordu.
Sadun ve Oda Boro'nın 34,5 buçuk ay süren dünya turu 1968 yılında bitmişti. 10 Haziran 1968 tarihinde bu haber Hürriyet'te böyle yayınlanmıştı.
SADUN BORO'NUN HAYATI
İstanbul'da 1928 yılında doğan Sadun Boro'nun çocukluk ve gençlik yılları Caddebostan ve Marmara kıyılarında geçti.
Denizcilik hayatına önce sandalla başladı; liseye geçtiği yıllarda ilk yelkenli teknesine sahip oldu. 1952'de 'Ling' adlı 11 metrelik bir yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar uzanan ilk açıkdeniz, Atlantik aşırı yolculuğunu bir İngiliz ile birlikte gerçekleştirdi.
En büyük hayalini 1965'te Alman asıllı eşi Oda Boro ile birlikte gerçekleştirdi. Üç yıl süren dünya turu anıları Hürriyet gazetesinde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra 'Pupa Yelken' adlı kitapta toplandı.
Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman 8 yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahillerini gezdi.
1980'den beri Bodrum'da yaşayan Sadun Boro; özellikle Gökova, Göcek gibi güney Ege koylarının korunması için çaba harcadı.
Sadun Boro, 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mili yaptığı 'Kısmetim' adlı teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. Ardından 'Sonbahar' isimli katamaran tipi tekneyi satın aldı.
Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, aniden fenalaşarak Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki özel bir hastanede tedaviye alınmıştı.
Sadun Boro, "Kısmetim" teknesinin yelkenlerini, Çukurova'da çalıştığı bir tekstil fabrikasında binbir emekle yapmıştı.
Gazeteci Naim Dilmener, ünlü denizcinin ardından şunları yazdı: 'Deniz sevenden hep iyilik/güzellik gelmistir. Sadun Boro yaşamını yitirmiş, maviler içinde uyusun...'