TÜRKİYE'DE GAZETECİ OLMAK, GAZETECİ ÖLMEK!
TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ İLE BAKIRKÖY BELEDİYESİ'NİN BİRLİKTE DÜZENLEDİĞİ 'GAZETECİ OLMAK, GAZETECİ ÖLMEK' KONULU PANELDE 12 KONUŞMACI ÜLKEMİZDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SON DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ...
TÜRKİYE'DE GAZETECİ OLMAK, GAZETECİ ÖLMEK!
Haber: Necati MUMAY
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Bakırköy Belediyesi ile birlikte Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde "Türkiye'de Gazeteci Olmak, Gazeteci Ölmek!" başlıklı bir panel düzenledi. TGC Başkanı Turgay Olcayto ve Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda, Güneydoğu’da sadece AA ve TRT muhabirlerinin rahat görev yapabildikleri dile getirildi.
Moderatörlerler ise, TGC adına Genel Sekreteri Sibel Güneş ve Gazeteci-Yazar Yasemin Arpa idi.
Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü tarihe denk gelen etkinlikte, gazetecilerin öldürülmesi, tutuklanmaları ve geriye kalanların işten atılma baskısı altında görev yaptıklarının dile getirildiği etkinliğe 12 konuşmacı katıldı…
HASAN FEHMİ’DEN BUYANA 65 ÖLÜM
TGC’nin toplantı öncesi yayınladığı duyuruda şöyle denildi:
“Türk Basınının 6 Nisan 1909’da Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinden başlayarak bugüne kadar gazetecilere yönelik kıyım ve şiddet durmadı. Hrant Dink, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Metin Göktepe, Muammer Aksoy, Turan Dursun, Musa Anter, Ümit Kaftancıoğlu, Nuh Köklü gibi 65 değerli gazeteci öldürüldü. Bugün itibarıyla da 32 gazeteci tutuklu, 2015 yılında ise 500 gazeteci işsiz kaldı”
PANELİSTLER…
TGC adına Genel Sekreter Sibel Günş ve Bakırköy Belediyesi adına Yasemin Arpa’nın Moderatör olarak görev yaptıkları Forumda yer alan konuşmacıların adları şöyle: Ahmet Abakay (Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı), Altan Öymen (Radikal Gazetesi Yazarı), Aydın Engin (Cumhuriyet Gazetesi Yazarı), Fatih Polat (Evrensel Gazetesi Yayın Yönetmeni), Hıfzı Topuz (Gazeteci, Yazar), Kadri Gürsel (Basın Enstitüsü Derneği Başkanı), Metin Uca (Gazeteci), Mihail Vasiliyadis (Apovyematini Gazetesi Sahibi), Nedim Şener (Posta Gazetesi Yazarı), Pakrat Estukyan (Agos Gazetesi yazarı), Sibel Köklü (Yurt Gazetesi Ekonomi Editörü, öldürülen Gazeteci Nuh Köklü’nün eşi), Uğur Güç (Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı)…
KONUŞMALARDAN KISACA…
- Hıfzı TOPUZ: Gazetecilerin öldürülmesi konusunda gerekli önlemlerin alınmasının zamanı geldi…
- Altan ÖYMEN: Bu kadar gazetecinin öldürüldüğü bir ülkede kendinizi savunamazsınız. Cezasız infazın en fazla tatbik edildiği ülkeyiz. İddia üzerine infaz edilerek, evinizden alınıp 3-5 yıl tutuklanabiliyorsunuz…
- Ahmet ABAKAY: Gazeteci olarak içeride olmak mı dışarıda olmak mı daha önemli? Bugün çocuklar öldürülüyor, gazeteciler dışında akademisyenlere sıra geldi. Son cümlem, diktatörler yataklarında ölümü tatmadılar…
- Fatih POLAT: Metin Göktepe’yi öldüren katillerin ceza alması, meslektaşların kendisine sahip çıkması sayesinde olmuştur…
- Kadri GÜRSEL: Uğur Mumcu yaşasaydı, bugün konfor içindeki yalpalayan çıkarcı gazetecilerden olmayacaktı. Uğur Mumcu’yu anmak, yalaka yandaş ve çıkarcılara karşı gazeteciliği savunmak, yolsuzluklara karşı çıkmaktır. Uğur Mumcu’yu anmak yaşanan cezasızlık kültürüne karşı çıkmaktır…
- Metin UCA: İlk kez 24 Ocak’ta geçen sene yas tutuldu. (Esprili olarak) O da Uğur Mumcu için değil Suudi Kralı için tutuldu…
- Mihail VASİLİYADİS: Gazeteci olmak ‘ben gazeteciyim’ demek kadar kolay. Ancak gazeteci ölmek herkesin harcı değil. (Konuşmacı, geçmişte Güneydoğu’da vatandaşa insan dışkısı yedirilmesi haberini yazan cesur gazetecileri örnek gösterdi)…
- Nedim ŞENER: Uğur Mumcu öldürüldüğünde, ‘Artık ben nasıl gazetecilik yapacağım’ endişesi yaşamaya başladım…
- Pakrat ESTUKYAN: Biz çok gazeteci öldüren, gazeteci hapseden bir memleket olduk…
- Sibel KÖKLÜ (Kartopu cinayetine kurban giden Nasuh KÖKLÜ’nün eşi): Eşim grev gözcülüğü yaptı, TV programcılığı yaparken işsiz kaldı. Ama sokak ortasında canice işlenmiş siyasi bir cinayete kurban gitti, öldürüldüğünde (18 Mart) cebinden sadece 6 lira çıktı. ‘Benim çevrem yeri gelince askerdir, polistir, alperendir’ zihniyetinin devam ettiği bir dönem…
- Uğur GÜÇ: Maalesef bir takım odaklar halkın haber alma özgürlüğüne karşı çıkarlar…
24 Ocak 2016 Pazar günü bu koşullar altında bir araya gelen gazetecilerin yanında tiyatro sanatçısı Emre Kınay ve Piyanist Şevki Karayel de olacak. Müzik ve şiirle de tutuklu gazetecilere selam gönderilecek.
FOTOĞRAFLAR: TGC ve Bakırköy Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen panelde, öldürülen, hapiste olan ve işsiz kalan gazeteciler anıldı. Panelistler, gazetecilerin uğradıkları olaylara dikkat çekerek, bunun Türkiye’nin sorunu olduğunu dile getirdiler…