ORDU DEVLET TELEVİZYONU BİNASINA GİRDİ

MISIR'DA ORDUNUN, HALKIN TALEPLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİ İÇİN TARAFLARA VERDİĞİ 48 SAATLİK MÜHLETİN DOLMASINA KISA BİR SÜRE KALA ASKERLER, BAŞKENT KAHİRE'DEKİ DEVLET TELEVİZYONU BİNASINA GİRDİ.

 

Mısır'da ordunun, halkın taleplerinin yerine getirilmesi için taraflara verdiği 48 saatlik mühletin dolmasına kısa bir süre kala askerler, başkent Kahire'deki devlet televizyonu binasına girdi.

Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, ordunun, devlet televizyonu binasını zırhlı araçlarla koruma altına aldığını söyledi. Aynı kaynaklar, canlı yayın departmanında görevli personel hariç kanal çalışanlarının binayı terk ettiğini belirtti.

Associated Press'e konuşan kanal çalışanları, haber merkezine giren subayların yayın akışına müdahale etmediğini ancak içerik kontrolü yaptığını aktardı.

Siyasilere halkın taleplerini yerine getirmeleri için önceki gün 48 saat mühlet veren Mısır ordusunun, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve karşıtlarına "Uzlaşın" diye tanıdığı süre TSİ 17.30'da doluyor.

KOMUTANLAR MUHALİFLERLE BULUŞTU

Devlet televizyonuna yapılan müdahaleden kısa süre önce Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, kuvvet komutanlarının da katıldığı bir toplantıda muhalif ve dini liderlerle bir araya geldi.

 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, toplantıya muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) liderlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey, El Ezher Şeyhi Ahmed el Tayyib, Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği Kardinal Tovadros ve Nur Partisi Genel Başkanı Celal Merra katıldı.

 İktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ise davet edildiği halde toplantıya temsilci göndermedi.

3 SORU 3 CEVAP

* Mısır niye karıştı? Mursi Yönetimi, ekonomi ve güvenlik meselelerinde ilerleme sağlayamadı. Bir yanda enflasyon, hayat pahalılığı ve uzayan benzin kuyrukları, öte yanda İslamlaşma girişimleri halkta tepkiye yol açtı. Mursi’nin Müslüman Kardeşler’i ülke çıkarlarından üstün tuttuğu hissi de rahatsızlık yaratıyor.

* Sokaktakiler kim? Mursi’ye karşı sokağa çıkanlarda her kesimden insanlar var. Mübarek’i destekleyenlerden Mübarek’i devirenlere kadar geniş yelpazeden gruplar bulunuyor. Ülkenin İhvanlaştırılmasına karşı çıkanların başında yine kadınlar var. Mursi karşıtlarına karşı Mursi yandaşları da gösteriler düzenliyor.

* Mursi nasıl bir tavır içinde? Muhammed Mursi, gerilimin yükseldiği süreçte yaptığı konuşmalarda ülke genelinden çok kendi siyasi tabanını hedef aldı. Seçimle geldiği, ancak seçimle gideceği mesajı verdi. Mursi’nin sözcüsü ‘diyalog’ çağrısında bulundu. Ancak diyalog için Müslüman Kardeşlerin tavizlere hazır olması gerekiyor. Çünkü toplumda rahatsızlık yaratan unsurlardan biri Mursi Yönetimi’nin şeriat dozu arttırılmış aceleye getirdiği anayasa.

 

AÇIKLAMANIN ZAMANI BELLİ DEĞİL

Mısır ordusu, taraflara verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından gerekli açıklamanın yapılacağını ancak bunun vaktinin belli olmadığını belirtti.

Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin resmi sosyal paylaşım sitesinde yapılan açıklamada, "Tarafımızdan yapılacak açıklama için herhangi bir süre belirlenmemiştir. Açıklama, zamanı geldiğinde yapılacaktır" denildi.

İKİ TARAF DA GERİ ADIM ATMAMIŞTI

Mısır ordusu sabah saatlerinde Facebook sayfasından yaptığı "Son Saatler" başlıklı açıklamada, "Mısır halkını teröristlerden ve radikallerden korumak için kendi kanımızı dökmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.

Ülke çapındaki geniş katılımlı gösterilerle istifası istenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise devlet televizyonunda Mısır halkına hitaben yaptığı konuşmada, demokrasiyi savunmak için gerekirse canını vermeye hazır olduğunu söyleyerek, muhtıraya boyun eğmeyeceğinin sinyalini vermişti.

YORUM YAP
YORUMLAR