ONUN İÇİN DUA EDİN!

DOKTORLAR SERDAR ORTAÇ'IN MS HASTASI OLMA İHTİMALİNİN BULUNDUĞUNU SÖYLEDİLER. ÜNLÜ OYUNCU BU KONUDA YAPTIĞI AÇIKLAMADA BİR SÜREDİR KAS AĞRILARINDAN ŞİKAYET ETTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Bu aybaşı, hayatını İrlandalı Chloe ile birleştiren Serdar Ortaç'ın, bir süredir kas ağrılarından şikayet ettiği, cuma günü de Maslak Acıbadem Hastanesi'ne giderek muayene olduğu, doktorların da sanatçıya MS teşhisi konduğu konuşuluyordu.

 

Serdar Ortaç konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

"Evet doktorlar MS'den de şüpheleniyorlar. Yarın MR'a gireceğim. Perşembe belimden sıvı alınacak. Cuma günü belli olacak. Dünyanın sonu değil. Rabbim ne derse o olur. Dualarınız için sağ olun var olun."

 

MS HASTALIĞI NEDİR

 

 

Bir MS hastası, MS'i şu örnekle tanımlıyor. "Elektrik kablolarını düşünün. Tellerin üzeri, yalıtımı sağlayan plastikle kaplıdır. Bir sebepten kabloların üzerindeki plastik sıyrılır veya yer yer açılır. Bu durumda çıplak teller birbirine değer ve kısa devre olur. İnsan vücudunda da binlerce kilometre sinir vardır ve bu sinirlerin üzeri miyelin denen yağlı bir madde ile çevrelidir. MS te bu miyelin yer yer yok olur ve vücutta kısa devre oluşur."

 

MS hastalığı, diğer bir adıyla multiple skleroz, beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığıdır. Bu hastalığa multiple skleroz denmesinin nedeni hastalık beyin ve omuriliğin bir çok yerinde sertleşmiş dokular oluşturur.

 

Merkezi sinir sistemi sinirler boyunca vücudumuzun farklı yerlerinde elektriksel mesajlar gönderen bir telefon santrali gibidir. Bu mesajlar bilinçli ve bilinçsiz tüm hareketlerimizi kontrol eder.

 

MS hastalığı da bu mesajların düzgün bir şekilde iletilmesini bozar. Sağlıklı sinir liflerinin çoğu mesajların iletilmesini kolaylaştıran miyelin denen yağlı bir madde ile çevrelenmiştir.

 

Bu doku sinir liflerinin elektrik uyarılarını iletmelerine yardımcı olur. MS hastalığında miyelin parçalanır ve miyelinin yerini sertleşmiş dokular alır. Böylece mesajın geçişi engellenir yada sapar.

 

Sonuçta vücut fonksiyonları kontrol edilemez hale gelir, çünkü mesajlar yanlış yere gittiği için gerektiği şekilde iletilemez.

 

MS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NASILDIR?

 

Hastalığın belirtileri merkezi sinir sisteminin hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterdiği gibi aynı kişide zaman içinde farklı belirtiler de gösterebilmektedir.

 

En yaygın belirtisi hissizliktir. Bununla birlikte MS halsizlik, karıncalanma, koordinasyon zayıflığı, titreme, kas sertleşmesi, konuşma bozukluğu, yorgunluk, görme bozukluğu, denge problemleri, bağırsak yada mesane sorunları, istemsiz hızlı görme (nistagmus), yürümede bozukluk, cinsel işlev bozuklukları, hafıza kaybı, ısıya hassasiyet gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir.

 

MS hastaları bu belirtilerin tamamını yaşamaz ama her hastada farklı belirtilerle ortaya çıkar.

 

MS HASTALIĞININ NEDENİ NEDİR?

 

Ne yazık ki tıp henüz bu hastalığın tam olarak nedenini saptayamamıştır fakat bununla ilgili bir takım teoriler ortaya koymuştur.

 

  • Virüs saldırısı:
  • Vücudumuza giren virüsler hücrelerde hızla çoğalır ve bir hastalığa sebep olur fakat bazı virüsler vücutta yavaşça aylar yada yıllar içinde vücutta kalarak yeni hastalıklar oluşturabilir. MS bu yavaş virüsler sonucunda ortaya çıkabilir.
  •  
  • Bağışıklık Sistemi:
  • Vücudumuzun savunma yani bağışıklık sistemi zaman içinde zayıflayıp geri tepebilir ve bunun sonucunda kendi hücrelerine saldırır. Buna Oto-İmmun Reaksiyon denir. MS hastalığı vücudun kendi dokusuna saldırdığı reaksiyon sonucunda da ortaya çıkıyor olabilir.
YORUM YAP
YORUMLAR