“MOTİVASYONUMU ACILARDAN ALIYORUM”

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NİN DÜZENLEDİĞİ ‘YÜZ YÜZE SÖYLEŞİLERİ’NE KONUK OLAN ÜNLÜ OYUNCU CEYDA DÜVENCİ, YAŞADIĞI ACILARI HATIRLAYARAK KENDİNİ MOTİVE ETTİĞİNİ SÖYLEDİ. GÜZEL OYUNCU AÇILIM SÜRECİYLE İLGİLİ DE KONUŞTU…

Ünlü oyuncu Ceyda Düvenci, yaşadığı acıları hatırlayarak kendini motive ettiğini söyledi.

Oyuncu Ceyda Düvenci, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Nilüfer Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği ‘Yüz Yüze Söyleşileri’ne konuk oldu.

 Ceyda Düvenci, konuşmasının bir bölümünde dinleyicilerden gelen bir soru üzerine şöyle konuştu:

“Ben bir Atatürk çocuğuyum. Anneannem Atatürkçü bir öğretmendi. Bana Allah’a inanmayı, Allah’a dua etmeyi ve okumayı öğretti. Her akşam ayet-el kürsi okumam bir görev olduğu gibi, yarım saat kitap okumam da bir görevdi. Anneannem, verdiği ödevi takip eden insandı. İyi ki öyleydi. Bugün hem şükretmeyi, hem de olaylar üzerine etraflıca düşünmeyi ona borçluyum. Okumayı her bakımdan çok önemli buluyorum. Gençlere diyorum ki, ne düşünürseniz düşünün, ama altı kuvvetli düşünceleriniz olsun. Bunun için okumak şart. Okumadan altı kuvvetli düşüncelere sahip olmamız mümkün değil. Ne okuyacağız? Her şeyi okumak lazım: Kitapları, gazeteleri, dergileri ve farklı düşüncelerle yazılmış olanları… Kadınlar bakımından okumak daha da önemli bana göre. Dünyada, kadına karşı şiddetin en çok uygulandığı ülkelerden birisi Türkiye. Kadınlar okuyup fikir ve düşünce sahibi insanlar olurlarsa, haklarını daha kuvvetle talep edebilir ve hakları için daha kuvvetle direnebilirler. Şiddeti önlemenin başka yolu yok. Kadınların okumadığı, okulda okusa da kitap okumadığı bir ortamda şiddeti önlemenin mümkün olacağına inanmıyorum ben. Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu kimse unutmasın!.Türkiye’yi yönetenler de, kadınlar da, kadınlara şiddet uygulayanlar da buru unutmasın. Atatürk bize böyle bir ülke armağan etmişse, bunu sonsuza kadar muhafaza etmek de bizim görevimiz. Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu unutursak, bunun hepimize ve herkese zararı olacağını iyi görmemiz lazım. Hukuk herkese lazımdır diyorlar ya; gerçekten gün gelir sığınacak başka hiçbir kapı kalmayabilir hukuk devletinden başka”.

“MOTİVASYONUMU ACILARDAN ALIYORUM”

Düvenci sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana, ‘Bu motivasyonu, bu ne enerjiyi nasıl sağlıyorsun?’ diyorlar. Benim motivasyonum, yaşadıklarımdan, deneyimlerimden ve acılarımdan,evet, acılarımdan geliyor. Bir buçuk yaşındayken annemle geçirdiğim kaza; annemin görme yetisini o kazada kaybetmesi... Babamın, her şeyimizi kaybederek iflas etmesi... Elimizde bir tane bavulla Bursa’ya gelişimiz… Lise ikinci sınıfta iken bir hamburgercide çalışmaya başlamam. Sonra İstanbul’a gidişimiz… İstanbul’da kızını gözden uzak tutmama arzusundaki babamın beni Dormen tiyatrosuna vermesi ve orada, hiç hayalimde bile yokken mesleğime adım atmam. Sonra kocaman bir insan olduğumda da çocuğumun hastalığı. Onun daha bir buçuk yaşındayken önemli bir rahatsızlığı olduğunu öğrenmem. Sizi de üzmek istemediğim için kişisel sorunlarıma girmek istemiyorum. İşte bunlar gibi birçok acı yaşantı, birçok üzüntü verici olay geçti hayatımdan. Bunlardan dolayı çok ağladım ve çok mutsuz oldum. Bir anne, çocuğunun hasta olduğunu öğrendiğinde ağlamaz mı? Ben de çok ağladım. Ama beni acılarım var etti. Gücümü bu acılardan aldım ben. Motivasyonumu da tevekkülümden, inançlarımdan, Allah’a inancımdan, acılarımla kendi kendime başa çıkmam gerektiğini kabul etmemden alıyorum. Dedim ki; sen seçildin! Bu acı senin! Başa çıkmak da sana düşer. Bu sınavı geçmek zorundasın. Şükrettim, Allah’tan yardım istedim yalnızca, başka hiç kimseden değil ve bütün bunlarla başa çıkarken güçlendim. Bu bakımdan gücümü, motivasyonumu ve enerjimi acılarımdan aldığımı söyleyebilirim. Çocukluğumdan beri yaşadığım birçok olay bunu öğretti bana. Şimdi, şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum: Beni bunlar, yani bu acılar var etti ve aynı zamanda da güçlendirdi”.

“BARIŞ SÜRECİNİN DEVAMINDAN YANAYIM”

Düvenci, Başbakan Erdoğan’ın “barış süreci veya Kürt açılımı” olarak nitelediği gelişmeler konusunda görüşünün sorulması üzerine, “Ben barıştan yanayım. Bir sanatçının barıştan yana olmasını yadırgamamak lazım. Bütün sanatçıların, yalnız sanatçıların da değil, hepimizin barışı savunmamız, savaşlara karşı çıkmamız lazım. Ben, barışın bir an önce olmasını istiyorum. Evlatlar ölüyor, biliyorsunuz. Gencecik, hayatın baharında evlatlarımız bunlar. Anne ve babaların yüreği yanıyor. Onlarla birlikte hepimizin de yüreği yanıyor. Başka türlü de olmaz zaten. Ölümlere üzülüyoruz. Her ocağa ateş düştüğünde bizim de ocağımıza ateş düşüyor. Her annenin yüreği gibi bizim de yüreğimiz yanıyor. Bütün anneler gibi bir an önce savaşın ve çatışmanın bitmesini istiyorum. Bunu istediğim için barışı getirmeye dönük girişimleri, kimden gelirse gelsin, destekliyorum ve inşallah başarılı olurlar diyorum ” dedi.

YORUM YAP
YORUMLAR