KIBRIS İÇİN SEVİNDİRİCİ HABER ABD’DEN GELDİ

KKTC CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU, KIBRIS'TA YENİDEN BAŞLAYAN MÜZAKERELERİN BU YIL SONUNA KADAR BİR ANLAŞMAYLA SONUÇLANMASI VE HER İKİ TARAFTA REFERANDUMA SUNULMASI BEKLENTİSİ İÇİNDE OLDUKLARINI SÖYLEDİ.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta yeniden başlayan müzakerelerin bu yıl sonuna kadar bir anlaşmayla sonuçlanması ve her iki tarafta referanduma sunulması beklentisi içinde olduklarını söyledi.

 

New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde tarama sürecini geçtiklerini, artık özlü müzakereler aşamasına geldiklerini söyledi.

 

Ban ile görüşmesi sonrasında basının sorularını cevaplayan Eroğlu, New York’a Rum tarafını suçlamaya gelmediklerini, 46 yıldır devam eden bu suçlamalardan en çok Türk tarafının zarar gördüğünü kaydetti. BM liderliğinde devam eden müzakereler sırasında Rum lider Nikos Anastasiadis’ın “Adada çözüm 2015 sonunda olur” şeklindeki  açıklamasını eleştiren Eroğlu; ‘’Bu iki halkı da olumsuzluğa iten bir açıklama, adada statükonun değiştirilmesinin yolu müzakerelerdir.  Özlü müzakereleri yıl sonuna kadar tamamlayıp referanduma geçebiliriz’’ dedi.

 

Özlü müzakerelerin sonuç alıcı olabilmesi için düşüncelerini Genel Sekreter Ban ile paylaştığını belirten Eroğlu, “Sonuç almak istiyorsak, müzakereleri adım adım sonuca nasıl taşıyacağımızı bilmemiz gerekir. Çözümün bu yıl içinde sonuçlanması için müzakerelere geçen dört  yıl içinde elde edilen yakınlaşmaları yok saymadan devam edelim” diye konuştu.

Eroğlu, çözümün bu yıl içinde gerçekleşmesi arzusunu da Ban ile paylaştıklarını ifade ederek, "Mühim olan iyi niyetle müzakereleri sürdürüp, her iki halkın kabul edebileceği bir anlaşmayı referanduma koyabilmektir. Biz 50 yıla yakın bir süredir devam eden bu müzakerelerin bu yıl sonuna kadar bir anlaşmayla sonuçlanması ve her iki tarafta referanduma sunulması beklentisi içindeyiz" dedi.

 

"ABD'NİN SON DÖNEMDE ARTAN İLGİSİ..."

Eroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

 -BM Genel Sekreteri Kıbrıs sorununu gündemde tutmaya çaba sarf ediyor. Kısa süre içinde bir anlaşma istiyor. İngiltere ise garantör ülke olduğu halde, eski ilgisinden uzakta. Ancak ABD’nin, Kıbrıs sorunun çözümü için ciddi çaba sarf ettiğini görüyoruz. Avrupa Birliği de yakından ilgileniyor. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle, KKTC’ye geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da müzakerelerde bir temsilci bulundurmak istedi. Ancak biz bunu reddettik. Çünkü kendileri bir taraftır.

 

-Doğalgaz konusunu görüşmedik, Ancak ABD’nin son dönemde artan ilgisinin ada açıklarındaki doğalgaz kaynaklarına bağlayanlar çok.

 

-BM öncülüğünde yürütülen müzakerelere uluslararası farklı faktörlerin ilgisi eskiye göre  giderek artıyor.

 

-Kıbrıslı Türkler, çözümü isteyen taraf olduğunu 10 yıl önce büyük cesaretle ortaya koydu. Halkın artık daha fazla ikinci sınıf muamele görmesi adil değildir.  Vatandaşımızın ümidini kırmadan müzakerelere devam edip halkımızı referanduma götürmek istiyoruz.

YORUM YAP
YORUMLAR