KENAN IŞIK'IN ANIMSATTIĞI İHMAL

KENAN IŞIK'IN YAŞADIĞI ÜZÜCÜ KAZA, HEPİMİZİN SORMASI GEREKEN SORULARI GÜNDEME GETİRDİ. SORMALIYIZ ÇÜNKÜ SAĞLIK SOKAKTA BULUNMUYOR!

Tanınmış ve sevilen Tiyatro sanatçısı-sunucu Kenan ışık geçtiğimiz günlerde bir otelin spor salonundan çıktığında düşüp başını yere vuruyor ve  beyin kanaması geçiriyor.

Yine hastaneden ve doktorlardan edindiğim bilgiye göre, Kenan Işık spontane bir beyin kanaması değil, Başını sert zemine ve 'Temporal' bölgesine gelecek şekilde vurup ciddi bir beyin travması geçiriyor.

Bu şekilde sert başı yere çarpma, vurma gibi durumlar çoğunlukla beyin travması ve beyin kanamasına neden olup, hayati riskleri de beraberinde getirmektedir.

 

                                                                                                .............

 

Kenan Işık 67 yaşında ve spor sonrası kuru sıcak dediğimiz saunaya giriyor, sauna sonrası da dengesini kaybedip yere düşüyor başını çarpıyor.

Bakıldığında bir hastalığı yok, ama bir kaza sonucu ölümden dönüyor, ciddi bir beyin ameliyatı geçiriyor ve yoğun bakımda tedavisi devam ediyor.

Buradan çıkaracağımız ders belki, hangi yaşta hangi spor aktivitenin hangi sürelerde yapılmasının uygun olacağı soruları…. Ve en önemlisi hiçbir kontrol mekanizması olmadan saunaya girilmesi.

 

                                                                                                  ............

 

Saunalar yüksek sıcaklık derecelerindedir. Eğer kişi kendisinde var olan hastalık risklerini de bilmeden giriyorsa (ki bunlar Kalp damar hastalığı- Hipertansiyon) bu durumu daha da tehlikeli hale getirir. Çünkü spontane beyin kanamalarının çoğu güneşte fazla kalan, saunada fazla kalan, termal tesislerde (sıcak suda) fazla kalan insanlarda sık görülebilir.

Kişilerin bu tür kazalara zemin hazırlamaması için, belirli yaşlardan sonra ağır salon sporları yapmamaları, (buna halı saha sporları da dahil), spordan sonra zaten efor sarfetmiş olduğu için, saunaya ve sıcak uygulamalara girmemeye dikkat etmeleri gerekmekte. 

                                  

                                                                                       ...........

 

Şunu çok iyi biliyoruz ki, saunaya girmek ter atmak (toksinleri atmak) için herkesin uyguladığı bir yöntem. 

Ama burada kritik soru şu;  herkes saunaya girebilir mi? Kimler girmemeli? Ne kadar süreyle girmeli?

Bu parametrelere ve kendi sağlık risklerine herkes bir göz gezdirip saunaya öyle girmeleri daha doğru olur diye düşünüyorum. 

Nihayetinde hayata hepimiz  bir kere geliyoruz, yaşam şansımızı yükseltmek de, azaltmak da aldığımız önlemler doğrultusunda kısmen bizim elimizde.

 

Her beyin kanaması beyin ameliyatı olma şansını da yanında getirmiyor ne yazık ki. Kanamanın beynin hangi bölgesinde lokalize olduğu ve kanamanın şekli, insan hayatının sonu da olabiliyor maalesef.

Bu noktada Kenan Işık da şanslı grupta ve ameliyatı başarılı geçmiş.  Umarız, en kısa zamanda sağlığına tekrar kavuşur. Kenan Işık’a acil şifalar ve tüm ailesine de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

 

SPORDA BAŞLAMADA ÖNCE SAĞLIK KONTROLÜ ŞART

 

Otellerdeki veya  sosyal tesislerdeki tüm spor salonlarında mutlaka spora başlamadan önce kişilerin sağlık kontrollerinin yapılması, sağlık risklerinin belirlenip, sonrasında spor programlarına alınması çok önemli.  

Spor salonlarında basına da yansıyan pek çok ani ölümler (Başta kalp krizleri) olmakta. Spor yapılan tüm merkezlerde uzman bir doktor,ya da diplomalı sağlık eğitmenleri bulundurmak bu işletmelerin görevi olmalı.

Hiç bir ölçüm yapılmadan, hiç bir tetkik istemeden kişileri spor salonlarına üye yapıyorlar. Bu çok büyük bir ihmal bence.

Sağlık ciddi bir konudur ve tesadüflere bırakılmamalıdır.

 

                                                                                                       ...........

 

Bir de bizim toplumumuzda bireyler tüm yaşamlarının kontrolünü ya bir doktora, ya bir psikologa ya bir diyetisyene ya  da bir falcıya teslim edebiliyorlar. Önce her birey kendi kendinin doktoru olmayı öğrenmeli, kendi bedenini dinlemeli, bazı hastalıkların ön sinyallerini vücudunun verdiği tepkilerden çözebilmelidir.

Yani kısacası 'akıllı insan' olmak kadar, 'akıllı hasta' olmak ta bir meziyet olmalı.

Gülay Üserbay

www.userbay.com.tr

YORUM YAP
YORUMLAR