İşte, ünlülerin müzikte yapay zeka hakkında ne düşündükleri?

Rekabetin her geçen gün arttığı müzik dünyasında hit şarkı yapmanın formülünü Amerikalı bilim insanları buldu. Peki bu formül hakkında ünlü isimler ne düşünüyor?

California Üniversitesi’nden bilim insanları yapay zekâ yardımıyla müzikte başarının formülünü buldu! Yapay zekânın, “Şarkıları kadın söyleyecek, sözleri mutlu olacak” tespiti müzik dünyasını ikiye böldü.

Hit şarkının sırrı nedir?

Son yıllarda sayısı artan şarkıcılar, müzik piyasasında yer edinmenin zorluğundan yakınırken Amerika’da yapılan bir araştırma, herkesin diline dolanan hit bir şarkı yapmanın sırrını ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz günlerde Habertürk Gazetesi’nde yer alan habere göre, California Üniversitesi’nden bilim insanları, kadın şarkıcı tarafından söylenen, mutlu sözleri ve tempolu müziği olan şarkıların tutacağını açıkladı. HT Magazin’den Arif Hür'ün ünlü isimlere sorduğu bu haber, müzik piyasasını ikiye böldü.

Araştırmanın detayları neler söylüyor?  



Bilim insanları, en başarılı şarkıları yüzde 86 isabetle sıraya sokan bir algoritma geliştirdi. 1985’ten Temmuz 2015’e kadar İngiltere müzik listelerinde ilk 100’e girmiş 500 şarkının türü, solistinin cinsiyeti, sözlerinin verdiği duygu vb. özellikleri ele alındı.

Bu sonuca göre, kadın bir solistin söylediği, partilerde çalınacak türden, mutluluk duygusu ve olumlu düşünce aşılayan dans şarkıları başarılı oluyor.

ÖYKÜ GÜRMAN: Kalbe dokunsun yeter...

“Her insanın müzik zevki, bakış açısı, kattığı anlam başka. Fakat insanı kıpır kıpır yapıp içini coşturan hit şarkıların temposu yüksek oluyor. Yapılan araştırmaya katılıyorum. Kalbe dokunan her söz her melodi hit bence.”

ZEKİ GÜNER: Ben buna katılmıyorum  

“Kadın söylesin, sözleri mutlu olsun fikrine asla katılmıyorum Asla olamaz.”

IŞIN KARACA: İnandığın zaman popüler oluyor

“Ben hit yapmak için hiç- bir zaman yola çıkmadım. Şarkı kalbe dokunuyor, samimi ve sıcaksa zaten karşı tarafa da değiyor. İnandığın zaman popüler oluyor.”

GÜLDEN MUTLU: Şarkıda kararlı cümleler gerek

“Basit akorlar ve sözlerdeki yüksek enerji ve kararlı cümleler, her şeyin kontrol altında tutulabildiğini hissettirir. İnsanlar özenecekleri enerjiye hep biraz daha fazla yakınlık hissederler. Bir de ufak bir sloganınız varsa yeni hitiniz hayırlı olsun.”

 

YORUM YAP
YORUMLAR