İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DÜNYAYI TEHTİD EDİYOR! BEKLENEN TEHLİKE NE?

PASKALYA ADASI’NDAKİ HEYKELLER, NEW YORK’TAKİ ÖZGÜRLÜK HEYKELİ, AVUSTRALYA’DAKİ BÜYÜK SET RESİFİ... ORTAK ÖZELLİKLERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN MUZDARİP OLMALARI. UNESCO RAPORUNDA DURUMUN VAHAMETİNE DİKKAT ÇEKİYOR.

Paskalya Adası’ndaki heykeller, New York’taki Özgürlük Heykeli, Avustralya’daki Büyük Set Resifi... Ortak özellikleri iklim değişikliğinden muzdarip olmaları. UNESCO raporunda durumun vahametine dikkat çekiyor.

 

Kaya Takım Adaları, Palau

 

Sayısı 400’ü bulan Kaya adaları her yıl 100 binden fazla turisti buraya çekiyor. Eski köyleri, muhteşem lagünlerİ ve mercan resifleriyle burası adeta Pasifik’te cennetten bir köşe. Ancak yükselen deniz suyu sıcaklıkları ve sudaki asitlenme buradaki mercan resiflerine zarar veriyor.

 

Özgürlük Heykeli, ABD

 

Hür dünyanın sembolüdür ama şöhret ona yaramıyor. Rüzgarın şiddeti artıyor, deniz seviyesi yükseliyor. 2012’de ‘Sandy’ kasırgası Hürriyet adasının alt yapısına zarar vermişti. Hürriyet Abidesi’nin de zamanla bu hava olaylarından etkilenmesi muhtemel.

 

Ilulissat Buz Fiyordu, Grönland, Danimarka

 

Buzdağları eriyor ve parçalanıyor. Permafrost eridikçe arkeolojik değerler de bir bir yok oluyor. Bu nedenle turistler bölgeye akın ediyor. Ziyaretçiler sonsuza kadar kaybolmadan önce, buz dağlarını son bir kez görmek istiyorlar.

 

Malawisee, Malawi

 

Malavi Gölü, Malavi Gittikçe yükselen sıcaklılar devasa Malavi Gölü’ndeki suyun buharlaşmasına neden oluyor. Yağışlı mevsim kısalıp, kurak mevsim uzadığından gölü suyu gittikçe azalıyor. Bu hem ekosistem hem geçimini buradan sağlayan balıkçılar hem de turistler için dalış turları sunan şirketler için sorun oluşturuyor. Vadi Rum, Ürdün Dar kanyonlar, yüksek kayalıklar, muhteşem bir manzara. Buradaki doğal güzellik anlatmakla bitmez. Bazıları 12 bin yaşında olmak üzere 45 binin üzerinde kaya çizimleri de turistleri buraya çekiyor. Ancak iklim değişikliği nedeniyle su gittikçe kıtlaşıyor. Bu da buradaki hayvan ve bitki türlerini tehdit ediyor.

 

Bwindi Yağmur Ormanları, Uganda

 

Dünyada 880 adet kalan dağ gorillerinin neredeyse yarısı Uganda’da yaşıyor. Ancak iklim değişikliği onları da olumsuz etkiliyor. Yükselen sıcaklıklar nedeniyle insanlar daha serin olan gorillerin yaşam alanlarına yerleşiyor. Gorillerin yaşam alanlarını azaltırken yeni hastalıklara da neden oluyor

 

YORUM YAP
YORUMLAR