HDP BARAJI AŞACAK MI, AŞAMAYACAK MI?

OY SAYIMI SÜRÜYOR. HDP YÜZDE 10’U GEÇERSE AKPARTİ 320 CİVARI MİLLETVEKİLİ ÇIKARTACAK. HDP YÜZDE 10'UN GEÇEMEZSE AKP, ANAYASAYI REFERANDUMSUZ DEĞIŞTIRMEK IÇIN GEREKEN 367 MILLETVEKILININ DE ÜZERINE ÇIKACAK.

'BAŞKANLIK' HDP'NİN ALACAĞI SONUCA BAĞLI!

 

Herşey bir saat içinde belli olacak. HDP baraj altında kalırsa, AK Parti tek başına anayasayı değiştirebilecek... Eğer HDP yüzde 10’un üzerinde kalırsa AK Parti 320 civarı milletvekili çikartacak.

 

Ancak HDP yüzde 10 barajının altına inerse AKP, anayasayı tek başına ve referanduma da gerek kalmadan değiştirmek için gereken 367 milletvekilinin de üzerine çıkacak.

 

1 Kasım genel seçim sonuçları belli oluyor. Sandıkların yüzde 80’inin de fazlası açıklanırken HDP barajın altında kalma riski yaşıyor.

 

Eğer, sandıktaki seyir aynı şekilde devam eder ve HDP baraj altında kalırsa, en çok ek milletvekilini en büyük parti olarak AKP kazanacak.

 

NTV’nin, simülasyonuna dayandırarak verdiği oranlara göre koltuk paylaşımı şöyle olacak:

 

AKP yüzde 50,81 ile 371

 

CHP yüzde 23,95 ile 135

 

MHP yüzde 11,80 ile 44

 

Bu oranlara göre, AKP, anayasayı tek başına ve referanduma da gerek kalmadan  değiştirmek için gereken 367 milletvekilinin de üzerine çıkıyor.

 

Anayasaya göre, anayasa değişikliği için parlamentoda 330 milletvekilinin desteği gerekiyor. Değişikliğe verilen desteğin 330-367 milletvekili arasında kalması durumunda değişikliğin referanduma sunulması zorunlu.

 

367 ve üzerinde destek bulması durumunda ise Cumhurbaşkanı gerek görürse anayasa değişikliğini referanduma götürebiliyor. 

YORUM YAP
YORUMLAR