GALADAN ÖNCE SU KUYUSU AÇTIRDILAR!

SELAM FİLMİNDEKİ SENEGAL SAHNESİ İZLEYİCİLERLE BİRLİKTE OYUNCULARI DA DERİNDEN ETKİLEDİ. BAŞROLDEKİ OYUNCULAR, 6 YAŞINDAKİ AYA İSİMLİ KIZ ÇOCUĞUNUN SU İÇEMEDEN ÖLDÜĞÜ YERDE SU KUYUSU AÇTIRDI.

İzlenme rekorları kıran Selam filmindeki Senegal sahnesi izleyicilerle birlikte oyuncuları da derinden etkiledi. Başroldeki oyuncular, 6 yaşındaki Aya isimli kız çocuğunun su içemeden öldüğü yerde su kuyusu açtırdı. 250 kişiye temiz su sağlayan Selam kuyusu, film vizyona girmeden bir gün önce faaliyete geçti. Yapımcı da 11 kuyu sözü verdi.

NEFRET HANGİ RENKTİR BİLİYOR MUSUNUZ?

Dünyada kimsenin gitmek istemeyeceği, savaşların, açlığın ve fakirliğin yaşandığı ülkelere gözlerini kırpmadan giden öğretmenlerin öyküsünün anlatıldığı Selam filmi, Aya’nın hikayesinin geçtiği Senegal’e umut oldu.

Bir haftada 822 bin kişinin izlediği ve Türkiye’de yeni bir gişe rekoru kırması beklenen film sayesinde “beyaz adamın ölümden başka bir şey götürmediği” Afrika’ya yardım yağmaya başladı.

Filmde Harun öğretmenin annesinin ve arkadaşlarının evdeki fazla lambaları sökerek, bozuk muslukları tamir ettirerek, mutfak harcamalarından kısarak biriktirdikleri paraları Afrika’ya göndererek su kuyusu açtırmaları izleyicileri derinden etkiledi. Aya’nın ağabeyi ve Afrikalılar ise nefretin renginin beyaz olmadığını anladı.

AYA’NIN ÜLKESİNDE BİR KUYU 6.500 DOLAR

Sinemadan çıkar çıkmaz filmdeki Kimse Yok Mu derneğini arayan sinemaseverler, Afrikalılar yerin sadece 30 metre altındaki kendi suyunu kana kana içsin diye yardıma koşuyor. Filmin senaryosu 2002 yılında yazıldığı için bir kuyunun fiyatı 2000 lira olarak geçiyor. Ancak Senegal’de bir kuyu açtırmanın bedeli 6.500 dolar. Kimse Yok Mu yetkilileri, bir kişinin bir kuyu parası verebileceği gibi istediği miktarda bağış yaparak açılacak kuyulara ortak olabileceğini belirtiyor.

Burkina Faso’da 6.250, Nijer’de 8.500, Somali’de 7.500, Kamerun’da 6.500, Sudan’da 7.500, Çad’da 5.750 ve Pakistan’da 3.000 dolara bir kuyu açılabiliyor.

OYUNCULAR 19 BİN LİRA BAĞIŞLADI

Aya’nın dramı filmde rol alan oyuncuları da etkiledi. Başrol oyuncularından Yunus Emre Yıldırımer (Harun öğretmen) ve Hasan Nihat Sütçü (Adem öğretmen)  bir yarışma programından kazandıkları 19 bin lirayla Senegal’de su kuyusu açtırdılar.

Filmin galasından bir gün önce o sahnenin çekildiği yerde, Aya’nın öldüğü bölgede hizmete giren kuyuya Selam adı verildi. Saatte 400 litre su çıkartılan kuyudan 250 kişi, çamursuz ve mikropsuz temiz su içiyor.

YAPIMCI 11 KUYU SÖZÜ VERDİ

Rekora koşan filmin yapımcısı Sabri Koç (Neyir Film) ise Kimse Yok Mu’ya Afrika’da 11 kuyu açtırma sözü verdi. Başka bir ifadeyle 140 salonun hasılatı Afrika’ya gidecek. Böylece 2.500 kişiyi salgın hastalıklardan kurtaracak temiz suya kavuşturacak.

ŞU ANDA 4 ÇOCUK DAHA ÖLDÜ

Bu haberi okuyana kadar 20 saniye geçti ve Afrika’da 4 çocuk daha öldü. Aya, her 5 saniyede bir çocuğun susuzluktan öldüğü Afrika’da ölen ne ilk ne de son çocuktu.

YORUM YAP
YORUMLAR