Dr. Serdar Savaş: Devlet önlem almasaydı 300 günde 1,6 milyon kişiyi kaybederdik

TV kanallarının, Corona Virüs'ü anlatması için neredeyse konuk etme yarışına girdiği ve hemen her gece bir başka kanalda görüşlerini milyonlara aktaran Dr. Serdar Savaş Bilal Özcan'a ilginç açıklamalarda bulundu.

-Bilal Özcan yazıyor-

Onu tanıdığım için çok şanslıyım...

Çok donanımlı, çalışkan ve her danışanıyla çok yakından ilgilenen bir bilim insanı...

Ben de Dr. Serdar Savaş'ın danışanlarından biriyim...

Yani toplumdaki şanslı kişilerden biriyim...

Sayesinde, iki yıl önce 6 aylık bir sürede 30 kilo zayıflamayı başarmıştım...

Ve sayesinde sebze ve balık yiyerek, şekeri, tuzu yok ederek, eti azaltarak, yemekleri doğru pişirerek beslenmenin, her gün 1 litre maydanoz suyu, büyük bir bardak sebze suyu içmenin, iki litre su tüketmenin ne kadar güzel ve faydalı bir yaşam tarzı olduğunu öğrendim...

Serdar beyin bana kattığı çok şey var. 

Detaylarını başka bir yazıda anlatmak üzere, onun ısrarla sorgulaması ve takip etmesi sayesinde hayatımın kurtulduğunu da söyleyebilirim.

                                                                                 ......

Serdar beyi her gece bir başka televizyon kanalında izliyoruz,

Günlerdir dünyayı alt üst eden salgınla ilgili her gece bir başka kanal kendisini konuk alıyor,

İzleyenler görüyordur, Serdar bey konuyu ne kadar güzel ve anlaşılır anlatıyor...

Bilimsel terimleri, tıbbi konuları, eliyle çizdiği basit ve anlaşılır grafiklerle, kendi hazırladığı şemalarla kameralara tutarak nasıl da oturma odalarımıza yönlendiriyor.

Son katıldığı televizyon programında anlattıkları da çok ilginçti,

Oradan yola çıkarak bazı şeyler sormak istedim,

İşte öğrendiklerimi sizlere aktarıyorum...

                                                                       ........

Dünya Sağlık Teşkilatı Avrupa Program Direktörlüğü ve Sağlık Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulunan, GENAR Toplum Sağlığı ve Genom Bilim Enstitüsü ile Gentest’in kurucusu Doktor Serdar Savaş, Corona Virüs’le savaşta devletin politikasının çok doğru olduğunu ancak alınması gereken bazı ek önlemler bulunduğunu söyledi.

Dr. Savaş şöyle konuştu:

“Eğer Corona Virüs salgını çıktığında devlet hiçbir önlem almasaydı, kendi haline bıraksaydı 300 gün sonunda toplam vaka sayısı 8,5 milyon olurdu. Bunun da 1 milyon 600 bini ölürdü.

Bu virüsün bulaşma hızının ortalaması 1.8… Bir kişi 1.8 kişiye bulaştırıyor. Örneğin ben hastayım diyelim, benim bulaştırma periyodum 1 ile 14 gün arasında değişir. Bunun ortalaması 5-6 güne gelir. 5-6 günün sonunda ya iyileşirim veya hastanelik olurum. 

1.8 olan ‘Bulaşma’yı bizim azaltmamız lazım. Yarı yarıya azaltırsak 0,9’a olur. Yüzde 60 azaltırsak daha aşağıya doğru gider. Bulaşmayı azaltmamız için, bulaştıracak kişi sayısını azaltmamız lazım. Onun için de ‘Sürveyans’dediğimiz hizmet modelini kurmamız lazım.”

Genombilim, kişiye özel ve koruyucu tıp alanlarında sadece ülkemizin değil, dünyanın en önemli ve tanınan bilim insanları arasında bulunan ve “Tıbbı kişiye özel hale getirmeliyiz” diyerek ‘7 K Tıbbı’ kuramını ortaya atıp son zamanlarda tüm dikkatleri üstüne çeken Dr. Serdar Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sürveyans sistemini kurmak ne demek?

Size bugün olanı anlatıyorum:

Siz bana geldiniz, ben hastaneyim. Yanınızda eşiniz arkadaşınız var, sizi alıp getirmişler. “Öksürüğüm var, ateşim var” diyorsunuz. Bakıyoruz ve “Bilal bey hasta olabilir” diyoruz, sizi hastaneye yatırıyoruz. 

Dr. Serdar Savaş 'Önleyici ve Kişiye Özel Tedavi' konusunda uluslararası başarıları olan bir bilim insanı...

“Test yapalım acaba olumlu mu çıkacak, olumsuz mu çıkacak…” diyoruz…

Eşiniz arkadaşınız “Biz de gelsek…” diyor…

Onlara, “Hayır, siz gelemezsiniz” deniliyor…

Eşiniz arkadaşınız metroya biniyor, otobüse biniyor eve gidiyor…

Sizde test sonucu ‘Pozitif’ çıktığı zaman biz şunu biliyoruz; sizin virüsü eşinize ve arkadaşınıza bulaştırmış olma ihtimaliniz yüksek.

Sizin sonucunuz çıkana kadar geçen iki-üç gün içinde onlar da markete gitti, arkadaşına gitti, oraya, buraya gitti başka kişilere virüsü bulaştırdı.

Siz o gün hastaneye yatmadan önce bazı kişilerle görüştünüz, işinizle ilgili toplantı yaptınız, bir mağazaya uğradınız onlara da bulaştırmıştınız.

Şimdi ben size ‘Pozitif’ olarak tanıyı koyduğumda koruma açısından iş işten geçmiş oluyor.

Onun için, siz hastaneye gelir gelmez sizi hastaneye yatırıp, eşinizi ve arkadaşınızı mutlak suretle ciddi bir ev hapsine almak gerekirdi.

Dr. Serdar Savaş'ın '7 K Tıpbı' olarak ortaya attığı fikir, insan sağlığı konusunda bir an önce geçilmesi gereken bir model olarak değerlendiriliyor. Ancak bu model tröst durumdaki dev ilaç firmalarının işine gelmiyor.

“14 gün müddetle çıkmayacaksınız” demek lazımdı. 

Onları oturttuktan sonra bir görevlinin hemen size, “Bilal bey bir düşünün bakalım son 6 günde kimlerle bir araya geldiniz, kimlerle 15 dakikadan fazla bir arada bulundunuz.

Kimlerle bulunduğunuz ortamdaki mesafeniz 1-1,5 metreydi veya daha yakındı. Hangi arkadaşınla oturdun, kiminle çay içtin, kimlerle toplantı yaptın, hatırlayıp söyleyin” dememiz, ondan sonra gidip o insanları bulmamız ve sonra o insanların temasa geçtiği insanları bulmamız ve bunların hepsine test yapmamız gerekir. 

Bu mutlaka yapılmalı. Sürveyans hizmet modeline geçmenin zamanı geldi. Buna önem verilmesi lazım. Devletimizin klinikle ilgili çalışmaları güzel, sosyal izalasyon çaba ve çalışmaları da güzel,

artık, işin Sürveyans boyutunun da devreye girmesi gerekli. Yangını söndürmek için gaz akışını kesmek, vanayı kapatmak lazım.”

                                                                 ......

Dr. Serdar savaş bu akşam da saat 20.00'de CNNTürk kanalında Ahmet Hakan'ın konuğu,

Sakın kaçırmayın...

YORUM YAP
YORUMLAR