DEV ÇUKUR PERU'DA BİR ŞEHRİ YUTUYOR

PERU'NUN CERRO DE PASCO ŞEHRİ BİR ZAMANLAR "BEREKETLİ ŞEHİR" OLARAK BİLİNİYORDU. BUGÜN İSE HAYATTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR. ÇÜNKÜ 400 YILLIK BU ŞEHİR, DEV BİR ÇUKUR TARAFINDAN YAVAŞ YAVAŞ YUTULUYOR.

Peru'nun Cerro de Pasco şehri bir zamanlar "Bereketli Şehir" olarak biliniyordu. Bugün ise hayatta kalma mücadelesi veriyor. Çünkü 400 yıllık bu şehir, dev bir çukur tarafından yavaş yavaş yutuluyor.

 

Cerro de Pasco, 4 bin 328 metrelik rakımıyla dünyanın en yüksek yerleşim yerlerinden biri.

 

1956 yılında şehrin göbeğinde bir maden kazısına başlanmış. Yıllar geçtikçe kazı alanı genişlemiş ve çevresindeki vatandaşları bölgeden kaçıp alelacele inşa edilmiş, altyapısı bile olmayan evlere taşınmaya mecbur bırakan bir felakete dönüşmüş.

 

'TAJO' HEPSİNİ ALDI GÖTÜRDÜ

Avustralya'nın en büyük haber sitesi News'ün aktardığına göre, National Geographic'e konuşan yerel siyasetçi Gloria Ramos Prudencio, felaketin boyutunu şu sözlerle anlatıyor: "Bu şehrin merkezinde bir zamanlar yabancı ülkelerin konsoloslukları ve tarihi binalar vardı. Yıllar boyunca Peru'nun en büyük ikinci şehriydik. 'Tajo' (çukur) hepsini aldı götürdü. Günümüzde 1960'larda çukurdan kaçmak için kurulan mahalleler bile çukurun kurbanı oluyor."

 

Cerro de Pasco'da durum o kadar kötü ki 2008 yılında bütün şehri başka bir yere taşınması yönünde bir yasa kabul edilmiş. Ancak masrafın kim tarafından karşılanacağı konusunda anlaşılamadığı için bu proje havada kalmış. Daha önce 1980'lerde 40 milyon dolar harcanarak şehirden 25 kilometre uzağa bir konut projesi yapılmış ancak yeterince çekici olmadığından çok az insan buraya taşınmayı kabul etmiş.

 

ÇUKUR ÖLDÜRMESE KİRLİLİK ÖLDÜRÜYOR

Çukurun yaklaşık genişliği 1,6 kilometre, derinliği ise 400 metre. Yakın çevresi terk edilmiş evlerle dolu bir metruk alan. Zaten 2006 tarihli bir Sivil Savunma raporuna göre, madenin çevresindeki evlerin yüzde 85'i oturulamaz durumda.

 

Zira çinko ve kurşun çıkarılan maden insan sağlığı için büyük tehlike arz ediyor. Her 10 çocuktan dokuzunun kanında kurşun, kadmiyum, arsenik gibi 14 ağır metalden biri yüksek seviyelerde bulunuyor. Bu nedenlerle Mayıs 2012'de "sağlık olağanüstü hali" bile ilan edilmiş ancak bir ilerleme kaydedilebilmiş değil.

 

MADENİN SAHİBİ ŞİRKET: BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL

Madeni 1999 yılında satın alan Volcan isimli şirket ise şehrin taşınmasının kendilerini ilgilendiren bir sorun olmadığını savunuyor. Şirket sözcüsü Jorge Nunez, National Geographic'e yaptığı açıklamada bunun "ulusal hükümetin, bölgesel hükümetin ve belediyenin" sorumluluğu olduğunu söyledi.

 

Nunez, "Biz bölge halkını kirliliğin etkilerini azaltmak için gerekli hijyen ve temizlik uygulamaları konusunda bilgilendirmek için kampanyalar yaptık" diye konuştu.

YORUM YAP
YORUMLAR