Demet Akalın ve Bilinmeyenleri!

Yaptığı hit parçalarla yıllardır müzik piyasasının zirvesinde bulunan Demet Akalın kimdir?

DEMET AKALIN KİMDİR?

Demet Akalın Kurt (d. 23 Nisan 1972), Türk şarkıcı, eski oyuncu ve eski manken. Gölcük'te doğdu ve ilköğretim ile lise öğrenimini burada tamamladı. Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi'nden mezun oldu.Üniversite eğitimi almamıştır.Annesinin desteği ile mankenlik kursuna başladı. 1996-2004 yılları arasında albümler ve hitler çıkardı.

2004 yılında çıkardığı Banane albümünde bulunan "Aşkın Açamadığı Kapı" ile Kral TVVideo Müzik Ödüllerinden "Yılın Şarkısı" ödülünü aldı.2006 yılında Kusursuz 19 albümünü çıkardı. Albüm 147.000 kopya sattı ve MÜ-YAP'tan altın ödül aldı.Aynı yıl Kral TV Video Müzik Ödüllerinde "Afedersin" ile "En İyi Pop Kadın Sanatçı" ve "Yılın Şarkısı" ödüllerinin sahibi oldu.Türkçe Top 20 listesinde "Afedersin" ile 7 hafta ve albümün ikinci teklisi "Herkes Hak Ettiği Gibi Yaşıyor" ile de 1 hafta olmak üzere, 2006 yılının en uzun süre zirvede yer alan sanatçısı oldu. 2013'te Türkiye Müzik Ödülleri'nde Türkan şarkısıyla "En İyi Şarkı" ödülünü almıştır.2015 (30 Aralık)'ta DMC tarafından Altın Plak Ödülü kazanmıştır.

Hayatı ve kariyeri

1972-96: İlk yıllar ve kariyer başlangıcı

Demet Akalın, 23 Nisan 1972 yılında Gölcük, Kocaeli'de doğdu. İlk öğretimini Gölcük'de ve lise eğitimini buradaki Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi'nde tamamladı. Annesinin desteği ile Yaşar Alptekin'in mankenlik kursuna girdi. Ardından Neşe Erberk'te mankenlik yapmaya başladı. O dönemde ciddi ve iyi bir meslek olan mankenlikte aranan bir isim oldu. O dönemde bazı filmlerde de rol aldı. Bunlar: 1992 yılında "Günlerden Pazar", 1994 yılında "Tele Anahtar" ve aynı yıl Hülya rolüyle "Sensiz Olmaz" filmlerinde rol aldı. Ece Sükan ile beraber Hayatın Anlamı isimli TV Filminde rol aldı.

demet akalın gençlik ile ilgili görsel sonucu

Demet Akalın, mankenliği devam ederken gazinolarda sahneye çıkmaya başladı ve kısa süre sonra ilk albümü "Sebebim"i çıkardı. İlk klibini "Sebebim" şarkısına çekti. Şarkının bestesi Niran Ünsal imzalıydı. İki yıl sonra bir ilk yaparak bir dizide oynadı. 1998 yapımı "Sibel" isimli dizide, "Deniz" karakterini canlandırdı.

demet akalın sibel dizisindeki deniz karakteri ile ilgili görsel sonucu

2000 yılında "Yalan Sevdan" single'ını çıkardı. Bu maxi single'daki "Senin Anan Güzel mi?" oldukça beğenildi ve sanatçının ilk hit parçası oldu.

"Yalan Sevdan" teklisinden üç yıl sonra "Unuttum" albümünü piyasaya sürdü. Albüm 79.000 kopya satabildi. İlk teklisi Nalan imzalı "Unuttum" oldu. Albümün ikinci klibi "Gazete"ye çekildi.

Ä°lgili resim

Demet Akalın, 2004 yılında "Banane" albümünü piyasaya sürdü. Albümde Ersay Üner ile işbirliğini sürdürdü ve albümün müzik yönetmenliğini de Suat Aydoğan üstlendi. Albüm Aralık ayında çıktı ve 2004 yıl sonuna kadar 40.000 satarak önemli bir başarı elde etti. Çıkış teklisi Serdar Ortaç imzalı "Bittim" büyük bir hit olurken, albümün ikinci teklisi "Aşkın Açamadığı Kapı" daha büyük bir ses getirdi. "Banane", Yıldız Tilbe imzalı "Vuracak" ve yaz hiti olan "Bir Anda Sevmiştim" ile albümünün başarısını arttırdı. "Banane"nin klibi ile Madonna'nın bir klibi arasında benzerlikler olması üzerine Akalın olumsuz eleştiriler aldı.

demet akalın banane ile ilgili görsel sonucu

2006 yılında düzenlenen 12. Kral TV Video Müzik Ödüllerinden "En İyi Pop Kadın Sanatçı" ve "Yılın "Şarkısı" adaylıklarını elde etti. Bunlardan Sude Bilge Demir imzalı "Aşkın Açamadığı Kapı" ile "Yılın Şarkısı" ödülünü aldı.

demet akalın aşkın açamadığı kapı ile ilgili görsel sonucu

2006 yılında "Kusursuz 19" albümünü yayınladı. Çıkış teklisi "Afedersin" oldu. Türkiye resmi listesinde 7 hafta bir numarada kaldı ve o yılın en uzun 1 numara olan şarkısı oldu. "Afedersin" Avrupa Top 100 Listesine de giriş yaptı. 8 hafta boyunca listede kaldı ve en yüksek 69 numaraya kadar yükseldi. Büyük bir yaz hiti haline gelen şarkı, radyoların da en çok çaldığı şarkılardan biri haline geldi. Sonraki klibi olan "Herkes Hakettiği Gibi Yaşıyor" şarkısıyla da Türkiye listelerinde bir numaraya kadar yükseldi. Avrupa Listelerinde 2 hafta kaldı. En yüksek 85 numaraya kadar ilerledi. Aynı albümden iki bir numara çıkaran Akalın, 2006 yılında en çok zirvede kalan sanatçı oldu. Albüm o yıl 147.000 kopya sattı. Bu albümle ilk kez MÜ-YAP'tan altın ödül almayı başardı[8]. Akalın'ın o yıl Kral TV Video Müzik Ödüllerinden "En İyi Pop Kadın Sanatçı" ve "Afedersin" ile "Yılın Şarkısı" adaylıkları elde etti. Bu adaylıkların ikisin de kazanmayı başardı.

Ä°lgili resim

Üçüncü klibi "Mantık Evliliği" de Billboard Listelerinde ilk 5'e girmeyi başarıp 4 numaraya kadar yükselmiştir. Dördüncü klip "Alçak" adlı şarkıya çekilmiştir. "Alçak" oldukça beğenilmiş ve Billboard listesinde 11. sıraya yükselmiştir. Ayrıca albümde bulunan "Sana Değer" adlı Yıldız Tilbe parçası klip çekilmemesine rağmen büyük ilgi görmüş ve Powertürk Tv'de klipsiz olarak yayımlanmıştır. Şarkı Billboard listelerinde 10 numaraya kadar yükselme başarısı göstermiştir.

demet akalın mantık ile ilgili görsel sonucu

2007 yılında "Tatil" adlı single'ını çıkarmıştır. Single, biri versiyon toplam 2 şarkıdan oluşmaktadır. "Tatil" şarkısı Billboard Listelerinde 2 numaraya kadar yükselmiştir. Akalın, bu şarkının başarısıyla Kral TV Video Müzik Ödüllerinden 2. kez "En İyi Pop Kadın" ödülünü almıştır.

Bir yıl sonra "Dans Et" albümünü çıkarmıştır. Albüm 128.000 satış rakamıyla en çok satan albümler arasına girmiştir. MÜ-YAP'tan altın ödül almayı bu albümüyle de hak etmiştir. Çıkış şarkısı "Mucize" 7 hafta Billboard Listelerinin zirvesinde kalmıştır. Avrupa Listelerinde ise en yüksek 83 numaraya kadar yükselmiştir.

demet akalın ile ilgili görsel sonucu

2009 senesinde Ersay Üner ve Erhan Bayrak’ın prodüktörlüğünü üstlendiği “Toz Pembe” adlı single’ı piyasaya sürdü. Şarkı yaz aylarının yoğunluğu arasında Türkiye Listelerinde 1 numaraya kadar yükseldi. Avrupa Listelerinde ise en yüksek 90 numaraya ulaştı. Şarkı bir tekli olmasına karşın Hürriyet gazetesinin hazırladığı "2009'un En İyi 10 Yerli Albümü" listesinde 7. sırada yer aldı.

Ağustos 2009'da Önder Bekensir ile evlenen Demet Akalın, bu sırada yeni albümü Zirve'nin hazırlıklarını yapmaktaydı. Bu yeni albümle imajını da değiştirmeye karar veren Akalın, uzun bir süre sarı olan saçlarını koyu kumral renge boyattı. 2010 yılının Nisan ayında Zirve albümünü çıkaran Akalın bu albümle de oldukça başarılı bir grafik çizdi. Albüm 2010 yılı sonunda ise 83.000 satarak en çok satan albümler arasına girmeyi başardı.Albümde Ersay Üner, Gökhan Şahin, Ceyhun Çelikten, Yıldız Tilbe, Tan Taşçı, Erdem Kınay söz ve müzikleriyle, Erhan Bayrak, Ersay Üner ve David Şaboy ileOzan Yılmaz ise aranjeleriyle yer aldı. 90'larda Hazal'ın seslendirdiği ve sözü müziği Yıldız Tilbe'ye ait olan "Bozuyorum Yeminimi" şarkısında Ziynet Sali ile düet yaptı. 90'larda Yıldız Tilbe'nin seslendirdiği "Dayan Yüreğim" şarkısı albümde farklı bir düzenleme ile yer aldı.

Ä°lgili resim

Çıkış parçası olarak Tecrübe" şarkısına çekilmek üzere Teoman Topçu yönetmenliğinde kızlar ve erkeklerin futbol maçı yaptığı, 40.000 TL bütçeli bir video klip çeken Akalın, yapım şirketinden, bu klibin de Corenell'in 'Keep On Jumping' videosundan alıntılandığını öğrendi. Bunun üzerine hiç düşünmeden klibi çöpe atan şarkıcı, Tamer Aydoğdu yönetiminde yeni bir klip çekmiştir.Klip ilk kez 1 Mayıs 2010 tarihinde Kral TV'de yayınlanmıştır.Şarkı Billboard listelerinde 2 numaraya kadar yükseldi. Şarkının başka bir başarısı ise "Avrupa'nın En İyi Dans Müziği" yarışmasında Türkiye'den "Tecrübe" şarkısı seçildi. Oylamada 40 ülkenin arasından 2. olmayı başardı.

demet akalın tecrübe ile ilgili görsel sonucu

Albümün ikinci klibi "Evli, Mutlu, Çocuklu" şarkısına çekildi. Şarkı Billboard listelerinde 8 numaraya kadar yükseldi. Ayrıca Kral TV'nin hazırladığı "2010'un En İyi 50 Şarkısı" listesinde 3 numarada gösterildi ve ilk 3'te yer alan tek kadın sanatçı oldu.Üçüncü klip "Çanta" şarkısına çekildi. Şarkı Billboard listelerinde 3 numaraya kadar yükseldi. Ayrıca Akalın, bu kliple birlikte bir ilk yaparak klibin yönetmenliğini kendisi üstlendi.

Ä°lgili resim

Albümün ilk slow klibi olan "Bozuyorum Yeminimi" klibinin konusunu da Akalın yazmıştır. Klip versiyonunda şarkıcıya Ziynet Sali eşlik etmemiştir. Beşinci klip Umutsuz Vaka'ya çekilirken, yalnızca klibe özel olarak dünyaca ünlü rapçi Fatman Scoop, Demet Akalın'a eşlik etmiştir. Altıncı klip, daha klibi çekilmeden hit olan Olacak Olacak'a Şubat 2011'in ilk günlerinde soğuğa ve kar yağışına rağmen Uludağ'da ve de Akalın'ın konakladığı Bursa Karinna Otel'in kazan dairesinde çekilmiştir.

 

Zirve albümünden sonra 2010 ve 2012 seneleri arasını boş geçmek istemeyen Akalın, Aşk adlı maxi single'ını yayınladı. EP'de bir Ferdi Tayfur cover'ı ve bir de Erdem Kınay Versiyon şarkı olmak üzere toplam altı şarkı vardır. İlk teklisi Aşk konserlerde ve katıldığı televizyon programlarında beğenilince klibi de bu şarkıya çekmeye karar verdi. Ardından Sabıka adlı şarkısını yeni teklisi olarak seçti ve kendi evinde klibini çekip "Şimdiye kadarki en iddialı klibim," dedi. Daha sonra da albümden Ben de Özledim ve Deliyim adlı şarkılarını kliplendirdi.

demet akalın zirve ile ilgili görsel sonucu

Yeni albüm öncesi Emrah Karaduman'ın ilk proje albümü Toz Duman'da İntikam şarkısını seslendirmiştir. Daha sonra Sinan Akçıl'ın yeni albümü Ayıp Yani'de Vazgeçilmezim şarkısında Akçıl ile düet yapmıştır. Demet Akalın'ın dokuzuncu stüdyo albümü Pırlanta, 19 Haziran 2015'te Doğan Music Company tarafından satışa sunuldu. Albüm, bir haftada 78.000 satış yaparak rekor kırmış oldu.[16] Demet Akalın'ın bu şirketten çıkan ilk albümdür. Bu albümünde Aslızen, Ayla Çelik, Berkay, Bertan Aslanlı, Burak Berberoğlu, Cansu Kurtçu, Elif Nun İçelli, Fettah Can, Gökhan Özen, Gökhan Şahin, İrfan Özata, Nezih Üçler, Özhan Jan, Sezen Aksu, Sinan Akçıl ve Soner Sarıkabadayı gibi müzik dünyasının birbirinden ünlü isimleriyle çalıştı. Düzenlemelerde Burak Berberoğlu, Çağrı Telkıvıran, Enver Günen, Erdem Kınay, Erhan Bayrak, Mustafa Ceceli ve Volga Tamöz imzası taşıyan albümde 14 şarkı yer alıyor. Albümün ilk video klibi Müjdat Küpşi yönetmenliğinde sözü ve müziği Sinan Akçıl'a ait Ders Olsun şarkısına çekilirken ikinci video klibi Müjdat Küpşi yönetmenliğinde sözü ve müziği Elif Nun İçelli'ye ait Gölge şarkısına çekilmiştir. Demet Akalın'ın Pırlanta albümü 105 bin satış rakamı ile 2015 yılının en çok satan albümü oldu ve Doğan Music Company tarafından verilen 'Altın Plak Ödülü' nü kazandı. 'Altın Plak Ödülü' nü kazanan Akalın için Doğan TV Center'da tören düzenlendi.Demet Akalın'ın ünlü sosyal paylaşım sitesiInstagram'da 3.6 Milyon takipçisi bulunuyor. Akalın, Türk ünlüler arasında en çok takipçisi olan kişi.[18] Akalın, Gülşen ile düet yapmak istediğini açıkladı. Gülşen'i kendine yakın gördüğünden bahseden ünlü şarkıcı, sanatçıdan özel bir istekte bulundu. Akalın, Gülşen'den ilk olarak şarkı beklediğini söyledi ve "Onun slowlarına ayrı bir hastayım ve hep düşünüyorum bu kadın bu kadar acı çekmiyor nasıl yazıyor bu şarkıları diye. Benim de aklıma geliyor o laf ama kağıda dökemiyorum" dedi.Demet Akalın 10. stüdyo albümü ''Altın Kafes'' için çalışmalara başladı.

Ä°lgili resim

Ağustos 2015'de başlayıp 27 Eylül 2015'de son bulan Rising Star Türkiye isimli ses yarışmasında Gülben Ergen, Fuat Güner ve Mustafa Sandal ile jüri koltuğunu paylaşmıştır. Kiraz Mevsimi dizisinin jeneriğini ve bestelerini yapmıştır. Pırlanta albümünün üçüncü klibini Müjdat Kupşi yönetmenliğinde sözü Aslızen ve Elif Nun İçelli'ye ve müziği Aslızen ve Burak Yeter'e ait Çalkala şarkısına çekmiştir. Dördüncü teklisi için sözü ve müziği Berkay'a ait olan Beş Yıl'ı seçmiştir. Akalın, yeni albümü için ünlü besteci Zeki Güner'den şarkı aldığını açıkladı. Akalın, büyük çıkış elde ettiği Pırlanta albümünden sonra yeni albümü için Zeki Güner'den şarkı aldı. Şarkıcı Twitterhesabından "Zeki Güner şarkısı söylemeden ölmek istemiyorum," diye yazdı. Bunun üzerine ünlü besteci Zeki Güner, Akalın için "Son Bölüm" adlı "giderli bir aşk şarkısı" yazdı. Akalın, şarkıyı aldıktan sonra Twitter hesabından "Herkese aşk şarkısı yaptı, bana giderli şarkı. Olay olacak," diye yazarak duyurdu.[22] Pırlanta albümünün dördüncü klibini Berkay ile düet yaptığı Beş Yıl adlı şarkısına çekti.

demet akalın beş yıl ile ilgili görsel sonucu

Demet Akalın, sıradaki klibi Pırlanta albümündeki "Şerefime Namusuma" adlı şarkıya çekeceğini Instagram hesabından duyurdu. Akalın, Şahan Gökbakar'ın 19 Şubat’ta Çamaşırhane Film yapımcılığında vizyona girecek olan yeni filmi Osman Pazarlama'da eşi Okan Kurt ile birlikte rol alarak izleyicilerine sürpriz yaptı.

2016'da yayımlayacağı yeni albümünün adını Altın Kafes olarak Twitter ve Instagram hesapları üzerinden duyurdu. Albümünün çıkış single'ını ise "Marilyn Monroe" isimli şarkısı olarak duyurdu. Albümün kayıt çalışmalarına 2016 yılının Şubat ayında başladı. İkinci şarkısını ise "Rakipsiz" olarak açıkladı.

demet akalın rakipsiz ile ilgili görsel sonucu

Hayırseverlik

Demet Akalın, büyük bir hayırseverlik göstererek yaşanan terör olaylarından sonra Mehmetçik Vakfı’na 50 bin lira bağışladı. Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaşanan terör olaylarına tepki gösteren Akalın, Mehmetçik Vakfı’na 50 bin lira bağışlayarak bir anda Türkiye gündemine oturdu.Türkiye son günlerde yaşanan terör olaylarıyla baş etmeye çalışırken art arda gelen şehit haberleri herkesi yasa boğdu. Sosyal medyadan yoğun bir şekilde paylaşımda bulunan Akalın da sürekli olarak üzüntüsünü dile getirdi. "Ben de asker çocuğum" diyen Akalın, "Kaç asker çocuğunun masrafını karşılar bilemem ama Mehmetçik Vakfı'na 50 bin lira yatırıyorum." diye tweet attı.Akalın, geçtiğimiz günlerde basında yer alan "Eski eşine ödeyemedi nafakadan dolayı hapse girdi" haberi üzerine harekete geçti. Kayseri'de kuru temizleyici olarak çalışan Ahmet Eliaçık eski eşinde 300 lira nafaka ödeyemeyince çocuklarıyla vedalaşarak hapse girmişti. Eski eşinin açtığı icra davasının ardından 3.500 liraya ulaşan borç yüzünden üç aylık hapis cezasına çarptırılan baba, çocuklarının karnelerini de görememişti. Eliaçık'ın hikayesinden etkilenen Akalın Kayserili babaya yardım eli uzatmaya karar vererek, Eliaçık'ın borcunu ödeyeceğini sosyal medya hesabından duyurdu. Demet Akalın, sosyal medya hesabından "Nafaka davasından Kayseri'de hapse giren bir babanın cezasını ödeyip onu evlatlarına kavuşturacağım. Allah hiçbir evladı babasız bırakmasın. Evlatlar güzel günler görsün" yazdı ve avukatına talimat verdi.Akalın, Uludağ'da ki konseri öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı ve sosyal medyadan gelen yardım talepleri için kazandığı her paradan 'yardım fonu' oluşturduğunu söyledi.

Pek Bilinmeyen Dramı

Demet Akalın'ın pek bilinmeyen dramı

Hep gülen yüzüyle gördüğümüz şarkıcı Demet Akalın'ın çocukluğunda büyük bir dram var... 1974 yılını 75'e bağlayan Yılbaşı gecesini kutlama dönüşü aile korkunç bir kaza geçirir. Henüz 2 yaşında olan Demet'in babası, teyzesi hayatını kaybeder, öldü sanılan annesi ise morgda hayata döner...

Demet Akalın'ın pek bilinmeyen dramı

Demet Akalın gazeteci olmayı, hatta foto muhabirliği yapmayı çok ister. Bunun için de Basın Yayın okumak niyetindedir. Ama üniversiteye giremez. Hayatı bambaşka seyreder. önce manken olur. Bir röportajında Demet Akalın şöyle der: “Babam olsaydı bir subayla evlenmiştim, Gölcük'te kalacaktım. Yüksek ihtimal mankenlik yapmamı istemezdi ama belki ikna ederdim...

Evli, mutlu, çocuklu! İlk kez lisede deniz subayı bir gence âşık olur Demet Akalın. Gölcük ufak yerdir, sinemaya giderler, birlikte gezip tozarlar, sohbet ederler. Lise aşkı ise o da Gölçük'lü olan 'Sarı Fırtına' lakaplı futbolcu Metin Tekin'dir. İbrahim Kutluay'la sonu tatsız biten uzun bir beraberlik, ardından Oğuz Kayhan ve önder Bekensir'le evliliklerinde mutluluğu bulamayan Demet Akalın aradığı aşkı nihayet bulur. Onun için mutluluk, 2012'de evlendiği 3'üncü eşi Okan Kurt'tur. Mutlulukları küçük kızları Hira ile daha da artar. Demet şimdi evli, mutlu, çocuklu...

 

YORUM YAP
YORUMLAR