ÇOK İLGİNÇ GELİŞME; GAZETECİ AHMET ŞIK BU KEZ DE FETÖ'CÜ OLDUĞU GEREKÇESİYLE TUTUKLANDI
FETHULLAH GÜLEN’İN ERGENEKON KUMPASI SIRASINDA FETÖ’NÜN EMNİYETTEKİ YAPILANMASINI ANLATTIĞI KİTABI BASILMADAN TUTUKLANAN VE 1 YIL HAPİS YATAN GAZETECİ AHMET ŞIK BU KEZ DE FETÖ’CÜ OLDUĞU GEREKÇESİYLE TUTUKLANDI.
SON DAKİKA: GAZETECİ AHMET ŞIK TUTUKLANDI!
'Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da attığı 11 ayrı tweet ve yazıları nedeniyle dün gözaltına alınan Gazeteci Ahmet Şık sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Ahmet Şık ifadesinde “Gazeteciliği böyle soruşturamazsınız. Beş yıl öncesinin aynısı tekrar ediyor” diyerek sorulara yanıt vermedi. Şık, savcılık tarafından PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütlerinin propagandasını yaptığına dair delillerin bulunduğu öne sürülerek "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Ahmet Şık, daha önce FETÖ'nün emniyetteki yapılanmasını anlattığı kitabının basımından önce dönemin savcısı firari FETÖ'cü Zekeriya Öz'ün talebiyle Ergenekon Davası kapsamında tutuklanmıştı.
"GAZETECİLİĞİ BÖYLE SORUŞTURAMAZSINIZ"
Avukat Can Atalay’ın verdiği bilgiye göre İstanbul Basın Savcısı Fahrettin Kerim Yerli, bu sabah Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek, gözaltında tutulan Ahmet Şık’ın ifadesini aldı.
Sorulara yanıt vermeyen Şık, “Gazeteciliği böyle soruşturamazsınız. Beş yıl öncesinin aynısı tekrar ediyor” dedi. Ahmet Şık emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Ahmet Şık mahkemece tutuklandı.
Soruşturmayı yürüten savcı tarafından emniyette sorgusu yapılan gazeteci Ahmet Şık, öğle saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Polisler eşliğinde basın savcılığı bürosunda bekletilen Ahmet Şık hakkındaki savcılık kararı, saat 14.30 sıralarında belli oldu.
Savcılık, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan Ahmet Şık’ın tutuklanmasını talep etti. Bunun üzerine Ahmet Şık, polisler eşliğinde nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Bu arada CHP’li milletvekili Barış Yarkadaş ile birlikte yakınları da Ahmet Şık’a destek olmak için adliyeye geldi.
SAVCILIK SORGUSU EMNİYETTE YAPILDI
"Terör örgütü propagandası yapmak" ve TCK’nin 301. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti’ni yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlamasıyla gözaltına alınan Ahmet Şık’ın sorgusu savcılık tarafından emniyette yapıldı.
Savcılık sorgusunda Şık’a attığı tweetler, 14 Mart 2015’te yayımlanan "Ya Apo Kandil’e, ya biz İmralı’ya" başlıklı yazısıyla terör örgütü yöneticisi Cemil Bayık ile yaptığı röportaj, 8 Temmuz tarihli "Bizimki gazetecilik, sizinki ihanet" başlıklı ve 9 Temmuz tarihli "MİT TIR’ları savcısı, MİT, Reyhanlı’ya göz yumdu" başlıklı MİT TIR’larına ilişkin yazısı, 13 Şubat tarihli "TIR’daki sır aydınlandı" yazıları soruldu.
Ahmet Şık’a ayrıca 23-26 Eylül 2014 tarihlerinde Basın Özgürlüğü Çalıştayı’nda "PKK için çalışanlar da gazetecidir" şeklindeki açıklaması soruldu.
SORULARA GENEL BİR YANIT VERDİ
Tüm sorulara genel bir yanıt veren Ahmet Şık, "Geçmişten beri sorunlu olan yargının kendisinin hukukla bağının bu kadar zayıf olduğu bir süreçte, mesleki faaliyetlerimin soruşturma konusu edilmesini meslek ahlakıma hakaret sayarım. Kimsenin de haddine değildir. Yargı bağımsız, tarafsız olabilseydi o zaman ifade vermek isterdim" dedi.
'5 YIL ÖNCEKİ ERGENEKON ÖRGÜTÜ BAĞLAMINDA...'
"5 yıl önceki Ergenekon Örgütü bağlamında suçlandığımda mesleki faaliyetlerim suçlama konusu olmuştu. Şimdi de mesleki faaliyetlerim başka bir isimle soruşturma konusu edilmeye çalışılıyor" diyen Ahmet Şık, savcılık sorularından birinin bir gazetede yayımlanan habere ilişkin olmasını da eleştirdi.
“3 ÖRGÜTÜN PROPAGANDASINI YAPMAKLA" SUÇLANDI
Ahmet Şık savcılık tarafından PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütlerinin propagandasını yaptığına dair delillerin bulunduğu iddiasıyla "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanması talebiyle hakimliğe sevk edildi.
Sevk edildiği nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tekrar sorgulanan Ahmet Şık, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklandı.
HAKİMLİK: "PKK VE FETÖ ÖRGÜTLERİNİN..."
Hakimlik tutuklama gerekçesinde, “PKK ve FETÖ/PDY silahı terör örgütlerinin propagandası niteliğindeki açıklamalarının iki örgütün birbirinden farklı olması nedeni ile çelişki gibi görülse bile 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ki soruşturmalar ve kamuoyuna yansıyan bilgiler gözetildiğinde dış destekli bu örgütlerin birbiriyle darbe sürecinde ve sonrasında koordineli olarak hareket ettiklerinin ortaya çıktığı, bu nedenle şüphelinin her iki örgütün propagandası niteliğindeki açıklamalarının bir çelişki tekil etmediği ve aynı amaca hizmet ettiği, şüphelinin savunmasında da devleti ve devlet yetkililerini suçlayıcı nitelikte açıklamalarına devam ettiği hususları birlikte değerlendirildiğinde” ifadeleri kullanıldı.
Suçun basın yoluyla işlenmiş olmasını ve Şık’ın herhangi bir pişmanlık göstermediğine değinilen kararda, “Sorgu sırasında da söz konusu terör örgütlerinin üyelerinin açıklamaları ile aynı mahiyette açıklamalarda bulunmuş olması dikkate alındığında, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz geleceği ve tutuklama tedbirinin orantılı olduğu anlaşıldığından tutuklanmasına” ifadeleri kullanıldı.
'GÖRÜŞEMEZSEK ENSEYİ KARARTMAYIN'
Avukat Efkan Bolaç, Twitter hesabından Şık'ın tutuklama kararı öncesi salona girerken, "Görüşemezsek hoşça kalın, enseyi karartmayın" dediğini aktardı.
375 GÜN CEZAEVİNDE KALMIŞTI
Ahmet Şık, Mart 2011'de, 'FETÖ' soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışına kaçan eski savcı Zekeriya Öz'ün yürüttüğü Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmış ve gazeteci Nedim Şener'le birlikte 375 gün cezaevinde kalmıştı.
GÖZALTINA ALINDIĞINI TWEET’LE DUYURMUŞTU
Gazeteci Ahmet Şık, dün bir tweet atarak polisler tarafından gözaltına alındığını duyurmuştu. İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan Şık, dün geceyi emniyette geçirmişti.
AHMET ŞIK KİMDİR?
2011’de Ergenekon soruşturması kapsamında yaklaşık bir yıl cezaevinde yatan gazeteci Ahmet Şık bu sabah attığı tweetle gözaltına alındığını duyurdu. Peki, gazeteci Ahmet Şık kimdir?
Muhalif kişiliğİ ile tanınan gazeteci Ahmet Şık gözaltına alındı. Şık gözaltına alınma haberini kendi Twitter hesabından “Gözaltına alınıyorum. Bir twittle ilgili olarak savcılığa götürülecekmişim.” diyerek duyurdu.
Ahmet Şık, Mart 2011'de Ergenekon soruşturması kapsamında yürütülen Oda TV davası kapsamında tutuklanmış ve yaklaşık bir yıl cezaevinde kalmıştı. Şık, o dönem gözaltına alınmadan önce Gülen örgütünün devlette yapılanmasını anlatan bir kitap yazıyordu..
29 Aralık 2016 sabah erken saatlerinde evinden gözaltına alınan Ahmet Şık, 1970 Adana doğumlu.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Gazeteciliğe Milliyet gazetesinde stajyer muhabir olarak başladığında üniversitenin birinci sınıfında okuyordu.
1991 ve 2007 yılları arasında Cumhuriyet, Evrensel ve Yeni Yüzyıl gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir, Reuters haber ajansında da foto muhabir olarak çalıştı.
2005 yılında Radikal gazetesinde çalışırken, Doğan Grubu’na alacak davası açtığı için işten çıkarıldı. Sonrasında çalışmaya başladığı Aktüel dergisinden de açtığı dava gerekçe gösterilerek işine son verildi.
301’DEN YARGILANDI
Hrant Dink suikastı sonrasında Nokta dergisinde yayımlanan “Asker İç Güvenlikten Elini Çekmeli” başlıklı röportaj ve “Hayata Dönüş” operasyonlarının yıldönümünde Bayrampaşa Cezaevi’nin kadın koğuşunda sağ kurtulan Münevver Köz ile yapılan “Bayrampaşa’da O gün” başlıklı söyleşi nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden yargılandı.
8 Mart 2007'de medyanın askerler tarafından fişlendiğinin iddia edildiği “Askerin medya notları!” başlıklı habere imza attı.
ERGENEKON KİTAPLARI
Radikal gazetesinden çalışma arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu ve Ergenekon’da Kim Kimdir? kitaplarında “Ergenekon Soruşturması’nın gizliliğini ihlal ettiği” iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan 13 Mayıs 2011’de beraat etti.
“DOKUNAN YANAR”
3 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Soruşturması kapsamında evinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki odasında yapılan arama sonrasında gözaltına alındı.
5 Mart günü tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi. 6 Mart 2011’de “Ergenekon terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanarak gazeteci Nedim Şener ile birlikte Metris Cezaevi’ne gönderildi.
Gazeteci Ahmet Şık, polis kendisini evinden alırken “Dokunan yanar” demişti.
Aynı soruşturmada Odatv muhabiri İklim Kaleli Bayraktar, Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil, Odatv’nin Koordinatörü Doğan Yurdakul, gazeteci Müyesser Yıldız, gazeteci Sait Kılıç, Aydın Bıyıklı, Coşkun Musluk gözaltına alındı. Dava OdaTV davası olarak adlandırıldı.
“AHMET ŞIK'IN KİTABI BENDE DE VAR”
25 Mart 2011'de Ahmet Şık'ın tutuklanmasının ardından Facebook üzerinden başlatılan “Ahmet Şık’ın Kitabı Bende de Var” adlı kampanyaya iki günde 58 bin kişi imza attı.
16 Kasım 2011'de Ahmet Şık'ın “İmamın Ordusu” adanı vermeyi planladığı üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü ve devlet içinde Fethullah Gülen örgütlenmesini konu alan kitabı “000 Kitap – Dokunan Yanar” adıyla yayınlandı ve İstanbul Kitap Fuarı'nda okurla buluştu.
TAHLİYE
12 Mart 2012 tarihinde Nedim Şener’le birlikte tahliye oldu.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ ALDI
11 Nisan 2014 günü İstanbul 36. Sulh Ceza Mahkemesi, 11 Eylül 2013 akşamı Beyoğlu'ndaki eylemde görev yaparken polise “faşist” dediği iddiasıyla yargılanan gazeteci Ahmet Şık'ı beraat ettirdi.
2 Mayıs 2014'te Uluslararası medya çalışanlarının oluşturduğu UNESCO Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldı.
AİHM SÜRECİ
8 Temmuz 2014 AİHM, OdaTV davasından yargılanan ve 375 gün tutuklu kalan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in “özgürlük ve güvenlik hakkı” ile “ifade özgürlüğünün” ihlal edildiğine karar verdi, Türkiye tazminata mahkum oldu.
2015’te yazdığı “Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda” adlı kitabı dolayısıyla hakkında bir soruşturma daha açıldı. Gazeteci Ahmet Şık’ın AKP-Gülen cemaati ilişkisini ele aldığı “Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda” adlı kitabında, Başbakan Binali Yıldırım’a kamu görevinden dolayı hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına devam ediliyor.
Kitapları “Ergenekon’da Kim Kimdir?” (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte), “Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu” (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte), 000 KİTAP – Dokunan Yanar, Pusu Devletin Yeni Sahipleri” ve “Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda”