BU ONUR BİR TÜRK GAZETECİSİNİN... DÜNYADA İLK KEZ BİR FOTOĞRAF KARESİNİN ANITI YAPILDI. RAMAZAN ÖZTÜRK'ÜN 26 YIL ÖNCE ÇEKTİĞİ O FOTOĞRAF KARESİ HOLLANDA'NIN LAHEY KENTİNDE SOYKIRIM ANITI OLDU!
(LAHEY/HOLLANDA)- Türk gazeteci, savaş muhabiri, belgesel yapımcısı Ramazan Öztürk dünya üzerinde, çektiği fotoğraf karesi anıta dönüştürülen ilk gazeteci oldu. Öztürk’ün 26 yıl önce Halepçe’de çektiği o fotoğraf karesi, nesiller sonrasına da kalacak bir ibret kaidesine dönüştürüldü.
Iraklı Ömer Muhammed Salih'in kucağındaki çocuğuyla hayatlarını kaybettikleri anı gösteren o fotoğraf karesinden yapılan heykel, Adalet Divanı’nın da bulunduğu Lahey’de ‘Halepçe Soykırım Anıtı’ olarak dün düzenlenen törenle açıldı…
Gazeteci Ramazan Öztürk’ün 26 yıl önce Irak’ın Halepçe ilçesinde çektiği ‘Sessiz Tanık’ fotoğrafından esinlenilerek yaptırılan anıtta o fotoğraf karesindeki baba ve kucağında korumaya çalıştığı bebeği birebir yansıtılmış.
Lahey’de ‘Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) bahçesine yerleştirilen anıtın açılış törenine, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ve Lahey Belediye Başkanı Jozias van Aartsen ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri ve çok sayıda medya mensubu katıldı.
RAMAZAN ÖZTÜRK O ANI ANLATTI!
Açılışta özel davetli olarak bulunan Ramazan Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada tarihi bir an yaşadığını söyledi. Öztürk, Lahey gibi ‘Adalet Divanı'nın olduğu bir şehirde açılan bu anıtın Halepçe'deki katliamın dünya kamuoyuna daha çok duyurulmasına katkı sağlamasını umduğunu dile getirdi.
Anıtın açılışının bir bakıma Halepçe katliamının soykırım olarak kabulü anlamına geldiğini vurgulayan Öztürk "Umarım dünya kamuoyu Halepçe katliamını soykırım olarak kabul eder. Cesetlerle dolu Halepçe sokaklarını dolaşırken kendime şunu soruyordum: Böylesine büyük bir soykırımı hangi sözcüklerle anlatabilirim? Nasıl bir fotoğraf çekmeliyim ki sözcüklere sığdıramadıklarımı o anlatsın. Sonra, Ömer Hawar ve kucağındaki oğlunun cesedine rastladım. O an bir şey çekti beni. Sanki “İşte aradığın benim” der gibi.. Deklanşöre kaç kez bastığımı hatırlamıyorum.. İşte o fotoğraf karesi Halepçe soykırımının ‘Sessiz Tanık’ı oldu. O dönemde dünya gözlerini ve kulaklarını kapattı ama ‘Sessiz Tanık’, hayatını kaybeden binlerce Kürt insanının sessiz çığlığı oldu. Bugün Lahey’de heykelleşti. ‘Sessiz Tanık’, artık burada insanlık âlemine “Kürtlerin Halepçe’de uğradığı soykırımı artık tanıyın” diye seslenecek. Dünya bu soykırımı kabul edene kadar da hiç susmayacak. Çünkü Halepçe’de sadece Kürtler değil, aslında orada insanlık öldü. Bu tür katliamlara her sessiz kalındığında, insanlık bir kez daha ölüyor. Savaşların ‘kirli’ olduğunu ve her geçen gün daha da kirlendiğini unutmamız gerekiyor. Bu anlamda Sessiz Tanık fotoğrafının heykelleştirilmesi ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü’nün önüne konulması çok önemlidir" diye konuştu.
SADDAM’A GAZI, HOLLANDALI İŞADAMI SATMIŞTI!
Bronz anıtın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin maddi katkıları ve Hollanda'da faaliyet gösteren Halepçe Anma Komitesi'nin girişimleriyle yaptırıldı. Kimyasal saldırıda hayatını kaybeden baba ile kucağındaki çocuğunu tasvir eden eserin, aynı zamanda Halepçe katliamıyla ilgili Irak dışında açılan ilk anıt olma özelliğini taşıyor.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün bahçesine konulan ‘Sessiz Tanık’ fotoğrafının heykelinin yanı sıra ayrıca burada Nelson Mandela’nın bir heykeli de bulunuyor. Örgütün konferans salonunda ve anıtın açılışı sırasında birer konuşma yapan Ahmet Üzümcü’nün Genel Direktörü olduğu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, 2013 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in emriyle 1988'de Halepçe'de düzenlenen kimyasal saldırıda, çoğu çocuk 5 binden fazla Kürt ölmüş, binlercesi de yaralanmıştı. Saddam Hüseyin rejiminin, yakın tarihin gördüğü en büyük dramlardan olan Halepçe katliamında kullandığı kimyasal silahların hammaddelerinin bir bölümünün Hollandalı iş adamı Frans van Anraat'ın temin ettiği ortaya çıkmıştı.
Kimyasal silah yapımında kullanılan "TDG" adlı maddeyi satan Frans van Anraat, 2006 yılında ülkesinde yargılanarak, hapse mahkûm edilmişti.
Savaş ve insanlığa karşı suçlardan 17 yıl hapis cezasına çarptırılan Van Anraat, aynı zamanda mağdurlara toplam 400 bin euro tazminat ödemeye mahkûm olmuştu. Hollanda'da cezaevinde bulunan Van Anraat, farklı medya organlarına verdiği röportajlarda, Saddam Hüseyin'e kimyasal silah hammaddesini sağladığını itiraf etmiş ancak nerelerde kullanılacağını bilmediğini ileri sürmüştü.
HALEPÇE’DE NE OLMUŞTU?
Tarihi kaynaklara göre Halepçe'ye dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in emriyle 1988'de gerçekleştirilen zehirli gaz saldırısında 5 bin kişi ölmüş, 7 bin kişi yaralanmıştı.
16 Mart 1988 günü Irak Baas Rejimi’ne ait uçak ve helikopterlerin eşliğinde yaptığı ve en az 5 bin Kürdün yaşamına mal olan Halepçe Katliamı’nın üzerinden 26 yıl geçti.
İran-Irak Savaşı’nın sonlarına doğru gelindiği bir dönemde, 16 Mart 1988’de yaşanan Halepçe Katliamı’nda çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan en az 5 bin Kürt yaşamını yitirirken, 7 ila 10 bin arasında kişi de yaralandı. Katliamdan sağ kurtulanlar ise birçok hastalığa maruz kaldı.
Binlerce insan sinir sistemi, deri, akciğer hastalıklarınına yakalanırken, tümör oluşumu ve özürlü doğum da birçok kişi de görülen rahatsızlıkların başında geliyor.
GAZETECİLİK MESLEĞİ, ZAMANIN EN ÖNEMLİ TANIĞI!
Gazeteci Ramazan Öztürk’ün çektiği ve ‘Sessiz Tanık’ adını verdiği fotoğraf olayın yaşandığı günlerde ve sonrasında dünyanın en büyük gazete ve dergilerinde kapak oldu.
En önemlisi Saddam Hüseyin’in kendi halkına yaptığı bu büyük katliamdan ve onun kahredici etkisinden tüm dünyanın haberdar olmasını sağladı. Yaptıkları katliamı inkar etmeye çalışan Irak yönetimi dünya basınının tümünde yayınlanan bu fotoğraf karesi karşısında çaresiz kaldı. Tüm dünya Saddam’a büyük tepki gösterdi. Ramazan Öztürk çektiği fotoğrafla aynı zamanda tüm dünyaya, gazeteciliğin zamanın ve yaşananların en önemli tanığı olduğu gerçeğini bir kere daha hatırlattı. İngiltere, İsveç, Yunanistan ve Güney Kore parlementoları Halepçe katliamını soykırım olarak kabul ettiklerini tüm dünyaya duyurdular.
Türk basınında savaş muhabiri, belgesel yapımcısı gazeteci ve televizyon yapımcısı olarak haklı bir üne sahip olan Ramazan Öztürk hem yurt içinde hem dünya üzerinde çeşitli kuruluşlar ve gazetecilik kurumları tarafından pek çok defa ödüllendirildi.
Dünyanın pek çok ülkesinden, konferans davetleri alarak gittiği ülkelerde ‘Sessiz Tanık’ fotoğrafının öyküsünü, Halepçe’de gördüklerini, yaşadıklarını, büyük bir hüzünle tanık olduğu o çarpıcı dramı anlattı. Çeşitli gazetelere, dergilere ve TV programlarına röportajlar verdi.
Türk gazeteci Ramazan Öztürk, yarın Hollanda’nın Lahey şehrindeki bu önemli törende onur konuğu olarak ağırlanacak. Öztürk halen, bir yandan belgesel gazetecilik ve televizyonculuğunu sürdürüyor bir yandan da Halepçe’de 1988 Mart ayında yaşananları ‘Beyaz Perde’ye aktarmak için hazırlıklarına devam ediyor.