AYAKKABI KUTUSUNU GÖZ ALTINA ALAN POLİSLERE SUÇ DUYURUSU!
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ, AKHİSAR'DA BAŞBAKAN'A AYAKKABI KUTUSU GÖSTEREN EMEKLİ KADINI GÖZ ALTINA ALAN VE EVİNDE ARAMA YAPAN POLİSLER İLE AMİRLERİ HAKKINDA SUÇ SAVCILIĞA DUYURUSUNDA BULUNDU.
Türkiye Barolar Birliği (TBB), Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Türkiye Barolar Birliği (TBB), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde geçen pazar günü yaptığı konuşma sırasında, ayakkabı kutusu gösteren emekli Nurhan Gül’ü gözaltına alan, evinde arama yapan, ayakkabı kutusuna el koyan polisler ile onlara talimat veren amirler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
NURHAN GÜL: ŞİKAYETÇİ OLACAĞIM
Başbakan Erdoğan’ın konuşması sırasında balkondan ayakkabı kutusu gösterdiği için gözaltına alınan Nurhan Gül, sorumlular hakkında şikayetçi olacağını söyledi. Gül, “O kutuyla birlikte karakola götürüldüm. Bu tahammülsüzlük” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Manisa’nın Akhisar ilçesindeki toplu açılış töreninde konuşma yaptığı sırada evinin terasından ayakkabı kutusu gösterdikten dakikalar sonra eve gelen polisler tarafından gözaltına alınan Nurhan Gül, dava açacağını söyledi. Kutunun da kendisi gibi gözaltına alındığını 2 saat sonra kutuyla birlikte serbest kaldığını ifade eden Gül, “Basit bir protesto eylemi hukuki bir sorun haline geldi. Ülkedeki tahammülsüzlüğün en basit göstergesidir bu” dedi.
EVE 10 POLİS GELDİ
Cumhuriyet Meydanı’na bakan 2 katlı evinin terasından Erdoğan’a ayakkabı kutusu gösterdiğini belirten Gül, bu hareketten birkaç dakika sonra sivil ve resmi giyimli 10 polisin eve geldiğini söyledi. Gül, “Planlı programlı bir eylem değildi. Gayri ihtiyari Başbakan Erdoğan kürsüye çıkınca kutuyu salladım çünkü emekli maaşlarının düşüklüğüne dikkat çekmek istiyordum. Geçen yıl emekli oldum. Maaşım 690 lira. Eşim avukat, bizim geçinebiliyoruz ama bu maaştan başka geliri olmayan arkadaşlarım var. İşte o kutuyu bunun için salladım” dedi.
KİMLİKLERİMİZİ TOPLADILAR
Polislerin geldikten sonra “Kkutuyu kim salladı” diye sorduğunu anlatan Nurhan Gül, “Bu soru üzerine ‘Ben yaptım’ dedim. Terasta yaklaşık 2 saat ifademi ve nüfus cüzdanımı aldılar. Bizi orda beklettiler. Evde aile büyüklerimiz vardı. Onların da nüfus cüzdanlarını topladılar. Ben de bu duruma karşı çıktım. Eylemi tek başıma yaptığımı, onların misafir olduğunu kimliklerini geri vermelerini söyledim. Daha sonra onların kimliklerini geri verdiler” diye konuştu.
SAVCILIK TAHKİKATI DEVAM EDİYOR
Terasta geçen 2 saatin ardından eylemde kullandığı ayakkabı kutusuyla birlikte önce karakola götürüldüğünü belirten Gül, “Önce sağlık raporu almak için hastaneye gittik. Ardından karakola döndük ve ifademi aldılar” dedi. Bu işlemlerin yaklaşık 2 saat sürdüğünü belirten Gül, ifadesinin ardından kutuyla birlikte serbest bırakıldığını anlattı. Savcılığın yapacağı tahkikatın ardından Gül hakkında dava açılabilecek.
‘ŞiKAYETÇi OLACAĞIM’
Evinde ve karakolda toplam 4 saat boyunca sorgulandığını, karakolda kaldığını ve tüm bunları da havaya bir kutu kaldırdığı için yaşadığını söyleyen Nurhan Gül, “Küçük çocuklarım var. Onları evde bırakıp karakola götürüldüm. Sadece kutu kaldırdım, herhangi bir sözlü eylemde de bulunmadım. Toplumdaki tahammülsüzlüğün en basit göstergesidir bu. Basit bir protesto eylemi hukuki bir sorun haline geldi. Akhisar küçük bir yer. Bu şekilde gözaltına alınmak inciticiydi. Şikayetçi olacağım” dedi.
ELEŞTİRİYE MÜSAMAHA GÖSTERİLMİYOR
Nurhan Gül’ün avukat olan eşi Avukat Erkan Gül de, “Sosyal bir sorun bu. Türkiye’de hâlâ insanların eleştirilmeye müsamaha göstermediğini bir kez daha gördük. Karakola götürülmemiz bile kötüydü. Kanunda bu tür suç düzenlemesi söz konusu değil” şeklinde konuştu.