AVM'LER 'O GÜNLER' KAPALI!

BÜYÜK MAĞAZALARIN HAKSIZ REKABET YARATAN “MALİYETİN ALTINDA ZARARINA SATIŞ” YAPMASI VE SÜRESİ BELİRSİZ İNDİRİMLİ SATIŞ KAMPANYASI DÜZENLEMESİ YASAKLANIYOR.

Büyük mağazaların haksız rekabet yaratan “maliyetin altında zararına satış” yapması ve süresi belirsiz indirimli satış kampanyası düzenlemesi yasaklanıyor. Çalışma günlerinde sabah saat 10.30’da açılacak olan büyük mağazalar cumartesi hariç, pazar günü ve resmi tatil günleri tamamen müşteri trafiğine kapalı olacak.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Düzenlemeyle kuruluş izni almadan kurulan ve ticari faaliyette bulunan AVM’ler, büyük mağazalar ve zincir mağazalar vali tarafından kapatılabilecek. Bunların işletmecilerine satış alanları itibariyle metrekare başına 10 lira para cezası verilecek. İzin almadan çalışan AVM ve zincir mağazaların faaliyete geçmesi ancak cezalarını ödeyip gerekli izinleri almasıyla mümkün olacak. Fiilin bir yıl içinde tekrarı halinde her tekrar için iki katı idari para cezası uygulanacak.

 

ZARARINA SATIŞ YASAK

Büyük mağazalar tedarikçi ve üreticilerden satın aldıkları ürünleri kendi markaları altında satmaları halinde bu satışların toplamı cirolarının yüzde 30’unu geçemeyecek. Anlaşmalarda yoksa tedarikçi veya üreticiden raf, hizmet, katılım, reklam, anons bedeli gibi adlar altında herhangi bir ücret talep edemeyecekler. Anlaşmada olsa bile doğrudan veya dolaylı olarak talep edilecek meblağın toplamı alışverişe konu mallın yılık cirosunun yüzde 2’sini geçemeyecek. Son kullanma tarihini açıkça etikette veya ambalajda belirtmeden tüketim mallarında indirimli veya hediyeli satış kampanyası düzenlenemeyecek. Büyük mağazalar diğer işletmeler zarar verecek veya haksız rekabet oluşturacak şekilde maliyetinin altında zararına satış yapamayacak. Tüketiciyi yanıltan süresi belirlenmemiş indirimli satış kampanyaları düzenleyemeyecekler.

 

PAZAR VE RESMİ TATİLLERDE KAPANACAK

Büyük mağazalar tasfiye, işyeri değişikliği, kız ve yaz mevsim değişimi, bayram ve özel günlerde, seri sonu satışlarda bağlı olduğu odadan indirimli satış izni alacak. Çalışma günlerinde sabah saat 10.30’da açılacak olan büyük mağazalar cumartesi hariç, pazar günü ve resmi tatil günleri tamamen, diğer günler ise saat 20.30’dan itibaren müşteri trafiğine kapalı olacak.

 

MESCİT ZORUNLULUĞU

Satış alanı toplamı 2 bin 500 metrekarenin üzerinde olan AVM’lerde gerekli hijyen şartlarına uygun erkek ve bayan tuvaleti, mescit ve çocuk odası gibi mekanlar oluşturulacak.

 

GROSS MARKETE MESAİ SINIRI

Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifinde bu yerler şöyle tanımlanıyor:

Büyük mağaza: Park ve depolar hariç satış alanı itibariyle fiili satış alanı 400 metrekarenin üzerinde satış alanına sahip süpermarket, hipermarket, mega market, gross market, tanzim, indirimli satış mağazası ve benzeri isimler altında tüketim maddeleri ve ihtiyaç malzemelerinin toptan veya perakende satışının yapıldığı işyerleriyle bunları ihtiva eden alışveriş merkezleri.

 

Alışveriş merkezi: Bir yapı veya alan bütünlüğü içinde ortak kullanma alanları dahil beslenme, giyinme, eğlenme, dinlenme, kültürel ve benzeri ihtiyaçların tamamının veya bir kısmının karşılandığı içinde büyük mağaza bulunan iş veya ticaret merkezleri.

 

Zincir mağaza: Satış alanı büyüklüğüne bakılmaksızın fiili satış alanı 400 metrekare ve altında satış alanına sahip, tüketim maddeleri veya ihtiyaç malzemelerinin perakende veya toptan satışının yapıldığı, aynı ticaret ünvanı, kanuni sahibi ayrı olsa da bir marka veya mağazalar zincirinin anlaşmalı şekilde açılmış şubeleri veya aynı işletme adı altında bir merkeze bağlı en az 10 ticari işletmesi bulunan işyerleriyle işletme sayısına bakılmaksızın büyük mağazaların zincirleri.

 

AVM’LERE YÖRESEL RAF ŞARTI

TÜRKİYE’de sayıları 400’ü bulan AVM’lere yöresel ürün zorunluluğu getiriliyor. Buna göre AVM’lerde mağazaların satış alanının en az yüzde 1’ine denk gelecek şekilde yöresel ürünler için yer ayrılacak. Perakende Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanun Teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifle alışveriş merkezlerinde satış alanının en az binde 5’ine tekabül eden alanın sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla ayrılması zorunlu olacak. Alışveriş merkezlerinde acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak. Mahalli idareler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıyla bunların ortağı olduğu şirketler, tüzel kişiler birlikte veya bağımsız olarak perakende işletmelerin katılımıyla belli dönemlerde alışveriş festivali düzenleyebilecek. Büyük mağaza ve zincir mağazalarla bayi işletmeleri üretici veya tedarikçiden mağaza açılışı, tadilatı, ciro açığı, banka veya kredi kartı katılım bedeli gibi adlar altında prim veya bedel talep edemeyecek.

 

PERBİS KURULUYOR

 

Perakende işletmelerin açılış faaliyetiyle kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması ve veri tabanının oluşturulması amacıyla kısa adı PERBİS olan Perakende Bilgi Sistemi kurulacak. AVM’lerde esnaf ve sanatkarlara rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az yüzde 5’i oranında yer ayrılacak. AVM’lerde geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az binde 2’si oranında yer ayrılacak. Hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağazalarla zincir mağazalarda satış alanının en az yüzde 1’ine tekabül edecek şekilde raf alanı mağazanın bulunduğu şehirde üretilmesi kaydıyla coğrafi işaret olarak tescil edilen yöresel ürünlerin satışına ayrılacak.

YORUM YAP
YORUMLAR