Aşk-ı Memnu hakkında bilmediğiniz 6 ilginç bilgi!

Efsane dizi Aşk-ı Memnu hakkında bilmediğiniz 6 bilgiyi haberimizde derledik.

Halid Ziya Uşaklıgil'in ilk olarak TRT yıllar sonra ise Kanal D tarafından uyarlanan romanı Aşk-ı Memnu, yayınlandığı her iki dönemde de ilgiyle takip edilen bir projeydi. Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ ve Hazal Kaya gibi isimlere şöhreti getiren dizi, final bölümüyle kırılması zor bir reyting başarısına da imza atmıştı. 
 

Aşk-ı Memnu ile ilgili bilinmesi gereken, öğrenince proje hakkında daha doğru bir bilgiye vakıf olmanızı sağlayacak roman-dizi kıyaslamaları bulunuyor:

1 - 1900 yılında yazılan eserle ilgili 2 iddia dolanıyor. Bu iddialardan ilki; hikayenin, aslında yazarın kendi hayatından etkilenerek, onu kurguladığı bir öykü olduğu yönünde. Diğeri ise Uşaklıgil'in yaşadığı yerde, iki kızıyla yaşayan komşusundan etkilenip bu hikayeyi yazdığı yönünde.

2 - Birçok kitap uyarlaması aksine dizi, esere büyük oranda sadık kaldı. Diziye ekstra olarak eklenen hikayeler; Nihat'ın ailesi, Cemile'nin Beşir'e olan aşkı, Nesrin'in nişanlısı ve Beşir'in kendisini denizlere atması oldu.

3 - Uyarlamada bazı karakterlerin hikayeleri ise diğer karakterlere eklendi ve hikayesi alınan karakterlere hiç yer verilmedi. Bu karakterler Şayeste ve Şükran oldu. Romanda Şükran ile Süleyman Efendi evliydi, Şayeste vardı ama sadece köşkün hizmetlisiydi. Fakat dizide Şükran karakteri hiç yazılmadı ve onun hikayesi, Şayeste'ye verildi.

4 - Romanda bazı karakterlerin sonuna hiç yer verilmedi. Fakat dizide Bihter'in ölümü sonrası yaşananlara yer verildi. Örneğin Firdevs Hanım, romanda kızının ölümü sonrası hiç yer almadı fakat dizide felç geçirdiği gösterildi.

5 - Hikayenin Matmazel ile birlikte en masum karakterlerinden biri olan Bülent, dizide hep yalıda gösterildi ve Bihter'in psikolojisinin bozulmaya başladığı dönemlerde yatılı okula gönderilmek istendi. Fakat romanda Bihter - Adnan evliliğinden kısa bir süre sonra yatılı okula gönderiliyor.

6 - Kitapta Beşir, Habeş asıllı bir hizmetli ve arabacı fakat dizide anne-babası olmayan, kendini bildi bileli Ziyagil Yalısı'nda yaşayan bir şoför. Hem kitapta hem de dizide Nihal'e aşık. Dizide Bihter ve Behlül gerçeğini öğrendikten sonra hastalanıyordu ancak kitapta gizlediği bir hastalığı vardı ve bu hastalık, gerçeği öğrendikten sonra daha da çok artıyordu. Ölümü ise Bihter'in intiharından sonra oluyordu.

YORUM YAP
YORUMLAR