ABD'deki çocuk ticaretinin Türkiye bağlantılı olma şüphesi!

ABD'de sosyal medya üzerinde cuma gecesi ortaya atılan bir iddia dalga dalga büyüyerek bütün dünyanın gündemine oturdu. Olaya Türkiye'de bulunan bir e-ticaret şirketinin de adı karıştı.

ABD’de çok popüler olan Reddit isimli paylaşım platformunda, cuma gecesi ortaya atılan bir iddia önce ABD’de daha sonra uluslararası kamuoyunda gündem oldu…

Wayfair firması açıklamaya yaptı

Bir kullanıcının “komplo teorisi” başlığı altında ortaya attığı iddiada, e-ticaret platformu Wayfair’in sattığı pahalı dolap markalarının isimlerinin kaybolan çocukların isimleri olduğu öne sürüldü.

10 bin dolardan pahalıya satılan dolapların hem Wayfair hem de üçüncü parti satıcılar tarafından satıldığı belirtilirken, dev şirketin insan kaçakçılığı ve çocuk ticareti için paravan olarak dolap satışını kullandığı üstelik bu şekilde mesajlaştıkları da iddia ediliyor.

Yaşananların ardından Wayfair gündeme gelen dolapların satışını durdurma kararı aldı.

Türkiye'de de Trendyol iddiası şaşkınlık yarattı!

Şirket, iddiaları ortadan kaldırmak için böyle bir adım attıklarını duyururken, “Elbette bu iddialarda hiçbir gerçeklik payı yok. Bu dolaplar endüstriyel kullanıma uygun olduğu için bu denli yüksek fiyatta satılıyorlar. 

Ürünleri siteden kaldırma sebebimiz ise bu dolapların isimlerini değiştirmek, daha kapsamlı ve detaylı bir ürün tanımı yazmak ve ürünün daha iyi fotoğraflarını çekmektir” açıklamasını yaptı.

Amerika'da savcılar korkunç iddialarla ilgili soruşturma başlatırken, ülkemizde de bugün öğlen saatlerinde dev bir alışveriş sitesinin benzer şekilde fahiş fiyatlarla çocuk giysisi ve çeşitli ürünler pazarladığı ürünlere çocuk isimlerinin konulduğu iddia edildi.

Sosyal medyada yayınlanan çeşitli iddialara göre, ürünlerin üzerindeki çocuk isimleri aslında birer şifre ve bir çocuk elbisesine konulan on binlerce liralık fiyat ise perde gerisinde satılan çocuğun ederi...

Suçlamalarda adı geçen Trendyol firması öğlen saatlerinde bir açıklama yaparak, yapılan incelemede söz konusu ürünlerin hiç birinin satılmadığının görüldüğünü ve ürünlerin fiyatlarının ve her türlü sorumluluğunun satışı yapan firmaların sorumluluğunda olduğunu, söz konusu o sayfaların kapatıldığını belirtti.

"Ürün fiyatlarını satıcılar belirliyor"

Platformlarında on binlerce tedarikçinin kullanıcılara milyonlarca ürünü sunduğuna vurgu yapan Trendyol, "Ürün fiyatları satıcılar tarafından belirlenmekte. Ancak bu ürüne gelen geri bildirimler nedeniyle ürünler yayından kaldırılmıştır" ifadelerine yer verdi. 

Trendyol bu açıklamasının ardından daha detaylı bir kurumsal açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İşte o açıklama:

Trendyol'dan kamuoyunu bilgilendirme!

"Trendyol olarak hassasiyetle yakından takip ettiğimiz sosyal medyadaki iddialara ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.

Türkiye'nin Trendyol'u olarak onbinlerce satıcıyı müşterilerimizle buluşturduğumuz pazaryeri modelimizde ürün isimleri, açıklamaları ve fiyatları satıcılarımız tarafından belirlenmektedir. 15 milyondan fazla ürün bulunan platformumuzda, veri girişleri ile ilgili hatalı işlemlerle karşılaşılabilmektedir.

Hatalı veri girişlerini ve her türlü ayrımcılık içeren söylemleri takip ediyor ve satıcılarımızı bilgilendirerek platform kuralları gereği, ürünleri yayından kaldırıyoruz. ‘Şikayet Et’ özelliği ile müşterilerimizden aldığımız bildirimleri de ivedilikle inceliyoruz.

Ayrıca platform olarak satıcılarımızın hatalı veri girişlerini ve operasyonlarını iyileştirmeye yönelik eğitimleri düzenli olarak gerçekleştirmeye ve kontrol mekanizmalarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. 

Veri girişlerindeki hatalardan kaynaklandı

Sosyal medyadaki iddialarda yer alan ürünlerle ilgili yaptığımız incelemelerde, belirtilen fiyatlardan hiç satış yapılmadığı ve bu durumun veri girişlerindeki hatalardan kaynaklandığı gözlenmiştir.

Türkiye’nin Trendyol’u olarak markamızın böyle bir iddia ile yan yana gelmesinden son derece üzgünüz. Böyle bir konuda kamuoyunda oluşan haklı hassasiyeti en içten şekilde paylaştığımızı ve konunun kesinlikle karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz."

Akıllara Pizzagate'i getirdi!
Büyük boyutlardaki saklama üniteleri aracılığıyla çocuk kaçakçılığı yapıldığı iddiası ise akıllara 2016’daki “Pizzagate” komplo teorisini gündeme getirdi.
2016 yılındaki başkanlık seçimleri öncesinde Demokratların adayı Hillary Clinton’ın seçim kampanyasını yürüten John Podesta’nın gizli yazışmaları ortaya çıkmıştı.

Seçim arefesinde gündeme gelen iddiaya göre Podesta, gizli bir şekilde şifreli yazışarak birçok üst düzey Demokrat Parti yetkilisinin bir pizza restoranı üzerinden insan ve çocuk kaçakçılığı ve seks ticareti yaptığı öne sürülmüştü.

Kısa süre içerisinde yalanlanan ve gerçek olmadığı ortaya çıkan iddia hem ABD kamuoyunun hem de uluslararası kamuoyunun gündemine oturmuştu.

YORUM YAP
YORUMLAR