32 KİŞİYİ ÖLDÜREN KARGO UÇAĞI ŞİRKETİNİN KURUCUSU, İSPARTA KAZASINDAN CEZA ALMIŞTI!
YAVUZ ÇİZMECİ'Yİ TÜRK SİVİL HAVACILIĞI 1988'DE KURULUP, 1996'DA KAPANAN SULTAN AİR İLE TANIDI. SONRA İSPARTA'DA DÜŞEN ATLASJET UÇAĞININ SAHİBİ WORLD FOCUS ŞİRKETİNİN ORTAĞI OLARAK 11 YIL 8 AY CEZA ALDI. VE BUGÜN...
DÜŞEN UÇAĞIN BAKIMINI İSE, YİNE YAVUZ ÇİZMECİ'NİN KURUCUSU VE YÖNETİCİSİ OLDUĞU MY TECHNIC YAPIYORDU!
MAGAZİNDUAYENİ - (ÖZEL HABER) - Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e inerken yerleşim alanının üstüne düşerek toplam 32 kişinin ölmesine neden olan myCargo şirketine ait uçağın kaza sebebinin ortaya çıkartılması için çalışmalara başlandı...
Kazayla ilgili incelemeler sürerken ilginç bir ayrıntı da dikkatleri çekiyor.
O da şu:
2004 yılında ATC Hava Yolları olarak kurulan ve bugün uçağı talihsiz bir kazaya uğrayan myCargo şirketinin kurucusu Yavuz Çizmeci'ydi... Yavuz Çizmeci havacılık dünyasına ilk olarak, 1988 yılında kurulan ve 1996'da ekonomik problem nedeniyle kapanan Sultan Air’in sahibi olarak girmişti.
VİDEO! TÜRK KARGO UÇAĞI EVLERİN ÜZERİNE DÜŞTÜ
Aynı Yavuz Çizmeci, 2007’de İsparta’da düşen AtlasJet uçağının sahibi World Focus şirketinin ortağıydı. Ve havacı işadamı, o kazadan dolayı mahkemenin cezalandırdığı kişiler arasındaydı.
Bu sabah düşen kargo uçağına sahip eski adıyla ACT Havayolları, 2011 yılından sonraki adıyla myCargo şirketinin yüzde 50.9 hissesini elinde bulunduran büyük ortak Dağlar Çizmeci Yavuz Çizmeci’nin oğludur.
ATLASJET KAZASINDA ÇİZMECİ’NİN SORUMLULUĞU NEYDİ?
30 Kasım 2007 günü Atlasjet'in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada, Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi.
BİŞKEK'TE UÇAĞI DÜŞEN ACT KARGO ŞİRKETİ KİME AİT? ŞİRKETİN ASIL İSMİ NE, NE ZAMAN DEĞİŞTİ, TIKLAYIN
Atlasjet’in İsparta’da düşen MD-83 model uçağı kiraladığı World Focus şirketinin büyük ortağı işadamı Yavuz Çizmeci’ydi.
İsparta’ya inerken düşüp 57 cana mal olan uçağın davası tam 8 yıl sürdü. Ölenlerin yakınları kazadan, uçağı uçuran ve sahibi olan şirketler ile uçağın arızalı aletlerle uçmasına izin vermemesi gereken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü sorumlu tutarken, suçlanan sanıklar, ölen iki pilotun hatalı olduğunu ve uçağı dağa çarptığını iddia edip durdular.
İsparta Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dava sonunda 8 sanığa 1 yıl 8 ay ile 11 yıl 8 ay arasında hapis cezaları verdi. Uzmanların yaptığı incelemelere göre İspartada düşen uçağın 'uçan tabut'tan farkı yoktu.
Düşen o uçakta, pilotların kendi aralarındaki konuşmalarını kaydeden teyp (CVR) uzun zamandır çalışmıyordu.
Tüm elektronik sinyalleri depolayan “kara kutu”nun (FDR) ise ne zaman devre dışı kaldığı bilinmiyordu!
Alçalma sırasında yere yaklaşıldığında pilotları uyaran cihaz da (EGWPS) devre dışıydı.
KAZADA YAŞAMINI YİTİREN PİLOTU, HİLLARY CLİNTON ÖVMÜŞTÜ! UÇAKTA ONLAR VARDI, TIKLAYIN
Ceza alan sanıklar arasında, uçağın sahibi olan ve borç batağında bulunduğu belirtilen World Focus Havayolları'nın kurucu ortağı Yavuz Çizmeci de vardı.
'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan yargılanan World Focus Havayolları ortağı Yavuz Çizmeci ve Genel Müdürü Aydın Kızıltan ile Teknik Müdürü İsmail Taşdelen'in 14'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar veren mahkeme, sanıkların geçmişi, cezanın sanıkların geleceği üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak cezalarını 11'er yıl 8'er aya indirdi. Sanıkların ayrıca 3 yıl mesleklerinden yasaklanmasına karar verildi.
World Focus Havayolları Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer, aynı suçtan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dinçer'in cezası 5 yıl 10 aya düşürüldü. Sanığın 3 yıl mesleğinden yasaklanmasına karar verildi.
Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan beraat ederken, 'görevi kötüye kullanma' suçundan 2'şer yıl hapis cezası aldı.
Böylelikle ülkemizde ilk kez bir uçak kazasından sonra, devlet adına sivil havacılıktan sorumlu olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün başındakiler hapis cezasına çarptırılmış oldular.
İki sanığın cezası sanıkların geçmişi, cezanın sanıkların geleceği üzerindeki etkileri göz önünde bulundurularak 1'er yıl 8'er aya indirildi. Sanıkların suçu işledikten sonra yargılama sürecinde pişman olduklarına dair halleri bulunmadığından tekrar suç işlemeyecekleri yönünde olumlu kanaat oluşmaması sebebiyle verilen cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verildi.
Davaya sonradan eklenen 2 pilot sanık Recep Değirmencioğlu ve Vedat Örs 'yalancı tanıklık' suçundan 3'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. İki sanığın cezası 2'şer yıl 6'şar aya düşürüldü.
YARGITAY, YAVUZ ÇİZMECİ DAHİL 6 KİŞİNİN HAPİS CEZASINI ONAMIŞTI
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Isparta'da 2007'de yaşanan ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasına ilişkin davada, Atlasjet tarafından uçağın kiralandığı World Focus Hava Taşımacılık AŞ ortağı Yavuz Çizmeci, Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve Teknik Müdürü İsmail Taşdelen'in 11 yıl 8'er ay, Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer'in 5 yıl 10 ay hapis cezasının onanmasına karar verdi.
Bugün talihsiz bir şekilde düşerek mürettabatı dahil toplam 32 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan myCargo şirketi uçağının bakımı, Yavuz Çizmeci’nin kurucu ortağı ve CEO’su olduğu ve yüzde 60 hissesini my Cargo şirketindeki ortağı Çinli HNA Group’a sattığı My Technic firmasının hangarlarında yapılmaktaydı...
FOTOĞRAFLAR (1) : Bişkek'te inişe geçtiği sırada evlerin üzerine düşen uçağın kazasından hemen sonra çekilen görüntüler...
(2) İşadamı Yavuz Çizmeci...