25 MİLYONU BATAN ŞAHAN GÖKBAKAR ŞANSSIZ MI YOKSA AÇ GÖZLÜ MÜ ? O DAĞITIM ŞİRKETİ NASIL BATTI İŞTE BÜTÜN GERÇEKLER!

ŞAHAN GÖKBAKAR'IN RECEP İVEDİK-4 FİLMİNİN GELİRİNDEN PAYINA DÜŞEN 25 MİLYON LİRAYI ALAMAMASININ ARDINDAKİ BİLİNMEYENLER...

FİDA FİLM & TİGLON’DA NELER OLUYOR, TÜRK SİNEMASI KAYGILI:

 

Herşey 26 Mayıs’da çıkan bir haber ile belirdi, haberde Şahan Gökbakar’ın 7.219.428 kişi tarafından izlenen ve 71.353.657,88 TL hasılat elde eden RECEP İVEDİK 4 filmi için filmin dağıtımcısı TİGLON’dan kendi payına düşen rakamın 25 milyon TL’lik ödemesini aylardır alamadığıydı. Ve ŞahanGökbakar’ın firması ÇAMAŞIRHANE FİLM YAPIM AŞ, alacakları için mahkemeye başvurduğu söylendi.

 

Hemen 1 gün sonra Şahan Gökbakar’ın twitter hesabından durumu ifşa etmesiyle haber doğrulanmış oldu.

 

Ve aradan geçen 1 aya rağmen, bu haberin ötesinde somutlaşmış bir haber yok, fakat sektörün içersinde bu konuyla ilgili muazzam bilgiler dolaşıyor ve çoğunluğu ise gerçeği yansıtmıyor.

 

Öncelikle bu haber akışında sektörde sistemin nasıl yürüdüğünü anlatarak, konuya vakıf olmayan herkesi bilgi sahibi yaparak başlıyoruz.



 

FİLM İZLEMEK İÇİN ÖDEDİĞİMİZ PARA NASIL DAĞITILIYOR ?

 

Bir Sinema filmi çekmek için Yapımcı olmak tek başına yetse de, bu filmi Beyazperde’ye taşımak için başka ihtiyaçlar da söz konusu, Şöyle ki, çektiğiniz filmi, bazen de daha çekmeden filmi, bir dağıtım firmasıyla anlaşmanız gerekmekte, TİGLON- PİNEMA- UIP- WARNER BROSS- MEDYAVİZYON- CHANTİER Türkiye’de faaliyet gösteren sektörün önde gelen dağıtım şirketleridir.

 

Dağıtım firması ise Türkiye’deki Sinema salonlarıyla yaptığı çalışmalarla filmin vizyon tarihini belirler, ‘’belirler’’ kelimesi herzaman uygulanmayabilir, örneğin ŞAHAN GÖKBAKAR- CEM YILMAZ- MAHSUN KIRMIZIGÜL-ATA DEMİRER gibi bir sanatçının filmiyse, vizyon tarihini YAPIMCI belirler,dağıtımcı sadece tavsiye de bulunur.

 

Bu konuyu çok uzatmadan hemen diğer evrelere ilerleyelim.

 

Dağıtımcının belirlediği tarihi Yapımcı onaylarsa film o tarihte önceden belirlenen salonlarda vizyona girer, filmin kaç salonda oynayacağı belirlendiğinde, dağıtımcının bu salonlara kopyaları ulaştırmasından doğan bir dağıtım bedeli de Yapımcı tarafından alınır.

 

Peki, halkın gişeye ödediği para hangi döngüyle dağıtılıyor? Türkiye’de Sinema salonlarında satılan bilet bedelinin, vergileri-salon bedeli ve dağıtımcı komisyonu düşüldükten sonra, takriben bilet satış fiyatının  % 40 dolaylarındaki rakam Yapımcı’ya kalır ve Yapımcı da filmle ilgili yaptığı, reklam – promosyon vb çalışmalar ile cast ve prodüksiyon ödemelerini de bu rakamdan çıkarır.

 

Yani vatandaş Ahmet’in izlediği film için ödediği 12 TL,  4. elde Yapımcı’ya ortalama 4,5 TLolarak ulaşır.



 

FİDAFİLM- TİGLON - MURAT AKDİLEK TARİHÇESİ:

 

Tüm yaşanan spekülasyonların ötesinde, olayın tarihiyüzü ise şaşırtıcı !

1965 yılında Ferruh Doğan Akdilek ve kardeşi tarafından kurulan Fida Film tam 49 yaşında sektörün en büyük ağacı.

 

Sektöre Sinema reklamcılığı ile başlayan Fida Film’in başına 1991 yılında Ferruh beyin oğlu Murat Akdilek geçti.

 

Murat Akdilek 1964 doğumlu, Maryland Üniversitesi’nde İşletme okudu, aynı zamanda Türk Ralli Pilotu’dur.

 

1991 yılında başına geçtiği Fida Film ile büyümeye yönelik bir çok çalışmada bulunan Akdilek, ilk filmini 2003 yılında MERHABA HABABAM SINIFI ile gerçekleştirdi, dönemin Hababam Sınıfı ve Maskeli Beşler serilerinin tamamını üstlenen Fida Film, yakın zamanın önemli projeleri AV MEVSİMİ- YAHŞİ BATI- AROG- KABADAYI-ÇANAKKALE 1915- ANADOLU KARTALLARI gibi yapımların tek veya ortak yapımcılığını yürüttü.

 

1999 yılında Kemal Kaplanoğlu’nun kurduğu TİGLON ise, film dağıtım ayağında sektörün öncü kurumlarındandır.

 

Tiglon, film dağıtımı dışında aynı zamanda Türkiye’nin en büyük video dağıtım şirketi, sektörün hemen hemen bütün yapımcılarının direk veya dolaylı olarak çalıştığı firmaydı TİGLON.

 

Aynı zamanda, Warner Home Video, Sony Pictures, Walt Disney, Nickelodeon, CartoonNetwork, Paramount, 20th Century Fox, ve BBC Worldwide gibi uluslararası film yapımcılarının dvd vcd dağıtımlarını da TİGLON gerçekleştirdi.

 

2011 yılının başlarında, Tiglon’u Fida Film’e satan Kemal Kaplanoğlu, aynı zamandaTiglon’da çalışmaya devam etti.

 

2011yılı ile beraber Murat Akdilek ve Fida Film artık Tiglon’un da sahibi olmuştu.

 

2011 yılına kadar yaptığı filmlerin dağıtım ayağında WARNER BROSS ve UIP ile çalışan Fida Film, Tiglon’u almasıyla beraber kendi yapımlarını da Tiglon kanalıyla beyazperde’ye dağıttı.



 

 

FİDA FİLM’İN ASIL SAHİBİ KİM ?

Haberimizin başlığı biraz kışkırtıcı birazda rahatsız edici gelebilir, fakat haberimizin içinde bu bilgileri detaylıca göreceksiniz.

 

Çevresinde aşırı hırsıyla bilinen Akdilek, ticari hayatında birden fazla önemli adımlar attı, medyada çok konuşulmamasına rağmen, 1997 yılında Fida Film’in % 70 hissesini Standart Ünlü Menkul Değerler şirketine devredip, (Standart Ünlü Menkul Değerler, çeşitli sektörlere mevcut fonları kanalıyla ticari destekler verip, daha sonra 5-10 sene içersinde ise ayrılır, bu sayede hem destek olduğu kurum ticari olarak aşama kat eder hem de kendi fonuna destek sağlar)

 

Standart Ünlü Menkul Değerleri’nin mali gücünün desteğiyle, 2011 yılında Tiglon’u satın alan Murak Akdilek’in ne tür bir güvence aldığı bilinmiyor.

 

Standart Ünlü Menkul Değerler firması, 2013 yılının sonunda ani bir kararla işbirliğini sonlandırma kararı aldı, Standart Ünlü Menkul Değerler’in 2014 Ocak ayında tamamen hisselerini satmasının hemen ardından ticari olarak büyük sıkıntılar yaşamaya başlayan FİDA FİLM’de mali darboğazın eşiğine gelindi.

 

Telefonla görüştüğümüz, Standart Ünlü Menkul Değerler Yönetim K. Başkanı Mahmut Levent Ünlü,konuyla ilgili, ‘’Standart Ünlü Menkul Değerler olarak, mevcut fonlarımızla çeşitli sektörlere belirli vadelerde yatırımlar yapıp, süresi dolduğunda da ayrılırız, hiçbir kurumla daima devam etmeyiz’’ dedi.

 

Ayrılık sürecinde, Fida’nın kendilerinden süreyi uzatma yönünde talepleri oldu mu sorumuza, somut bir yanıt vermeyen Ünlü, ayrılık sürecinde her hangi bir sıkıntı yaşamadıklarını iletti.

 

Hisselerini, gizlilik nedeniyle kimlere sattıklarını açıklamayacaklarını söyleyen, Standart Ünlü Menkul Değerler Yönetim K. Başkanı Mahmut Levent Ünlü, Murat Akdilek ile yakın zamanda bir görüşmeleri olmadığını da sözlerine ekledi.

 

BU KAOS NERDE BAŞLADI ?

 

FidaFilm, mali açıdan desteklendiği Standart Menkul Değerler’in ayrılmasından sonra, çalıştığı bankanın, mevcut gidişatı riskli görmesi üzerine, ansızın hesaplarının dondurulmasıyla olay patlak verdi, ilgili bankanın bu adımıyla,aslında bir şekilde ilerleyen mali gidişat tıkandı- durdu, Çamaşırhane FilmYapım Aş, alacaklılar arasında en üst seviyede olan firmaydı, ilk ay, az azda olsa yapılan ödemelerin, ansızın durması üzerine Çamaşırhane Yapım, yasal yollara başvurmak zorunda kaldı.

 


 

 

ŞAHAN GÖKBAKAR, TİCARİ ACEMİLİĞİNİN KURBANI MI OLDU ?

 

Bugünlerde medyada sıkça kullanılan bir ifade de Şahan Gökbakar’ın aç gözlü olduğu, daha evvelki İvedik serilerinde yapımcısı olan Faruk Aksoy’dan ayrılması sebebiyle böyle bir olayla karşılaştığı yönünde !

 

Ne yazık ki, araştırılmadan yapılan bu yorumlar gerçeği yansıtmadığı gibi, aslında Şahan Gökbakar ve ortağı Emrah Çoban’ın sadece şanssız olduğunu vurgulamak gerekir,

 

Şöyle ki, bazı gazeteci büyüklerimiz ‘’Şahan Gökbakar para hırsına kapılmayıp yapımcısı Faruk Aksoy’la devam etseydi, Faruk Aksoy’da her zaman olduğu gibi Özen Film ile çalışır ve bu sorunla karşılaşmazdı’’ demişlerdi, oysa Faruk Aksoy bu sezon vizyona soktuğu 2 filmi ERKEKLER ve ÇILGIN DERSANE 3 filmlerini de söylenenlerin aksine TİGLON ile vizyona çıkarttı.

 

Yine Cem Yılmaz’da bu sezon vizyona film çıkartmadığı için, bu kaosdan sıyrıldı, zira Cem Yılmaz, bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerin büyük çoğunluğunda Murat Akdilek ile çalıştı.

 


 

 

FARUK AKSOY- AKSOY FİLM,TİGLON’DAN ALACAĞI YOK!

 

Tüm bu gelişmelerden sonra, Recep İvedik 1-2-3 ile Fetih 1453’ün yapımcısı FARUK AKSOY, bu sezon vizyona çıkardığı ERKEKLER ve ÇILGIN DERSANE filmlerinden payına düşen paranın tamamını aldığı öğrenildi, Aksoy’un bu sezon Fida ile işyapıp, alacağı olmayan ender kişilerden olduğu söyleniyor.

 


 

 

ATMOSFER FİLM- SÜRGÜN İNEKFİLMİYLE ALACAKLI !

 

Yeni kurulan Atmosfer Film şirketi, 523.450 kişi tarafından izlenen SÜRGÜN İNEK filmiyle TİGLON’dan payına düşen paranın büyük bir kısmını halen alamadı.

 


 

 

BKM, TİGLON’DAN ALACAKLIMI ?

 

Sektörün lider yapım şirketlerinden BKM, filmlerinin beyazperde’ye dağıtımını UIPTÜRKİYE ile gerçekleştirmekte, bu sebeple TİGLON ile film dağıtımı noktasında bir işbirliği yok, fakat filmlerinin DVD’lerini İMAJ PRODÜKSİYON ile hazırlayan BKM, direk olmasa da İMAJ kanalıyla DVD dağıtımı için TİGLON ile çalışmaktaydı.

 

Bu sezon 7 Sinema filmi çıkartan BKM’nin Tiglon tarafından dağıtımı yapılan en son filmi HÜKÜMET KADIN 2 dvd’si oldu, BKM bu anlaşmasını İMAJ ile gerçekleştirdiği için bu noktada muhatabı TİGLON gözükmüyor.

 

Telefonla görüştüğümüz BKM Genel Müdürü Zümrüt Arol Bekçe, yaşanan gelişmelerin sektör için üzüntü verici olduğunu, bu sektörde çalışan hemen her kurumun irili ufaklı bu olaydan etkilendiğini bildirdi. BKM olarak Sinema dağıtımı ayağında UIP ile çalıştıklarını söyleyen Bekçe, sektörün en kısa sürede normalleşeceğini ümit ettiğini söyledi.

 


 

 

İMAJ PRODÜKSİYON, EN BÜYÜK 2.MAĞDUR MU ?

 

1981 yılında kurulan İmaj, sinema, müzik ve home video alanlarında prodüksiyon ve post prodüksiyon hizmetleri vermekte, Cemal Noyan’ın sahibi olduğu şirketin, İstanbul'da toplam 11.500 m²'lik 5 farklı binada stüdyoları bulunmakta.

 

DVD Film Müzik yapımı da yapan firma, ürettiği DVD’leri Türkiye’nin lider video dağıtım şirketi, Tiglon kanalıyla dağıttırıyordu.

 

İmaj, Tiglon ile bir çok çalışmayı yürütüyor olması sebebiyle firmadan 5 milyon TL’e yakın bir alacağı olduğu söyleniyor.

 

Telefonla görüştüğümüz İMAJ Şirketler Grubu Yönetim K. Başkanı Cemal Noyan, yaşananları herkes gibi üzüntüyle karşıladığını iletti, Tiglon’dan alacağı için rakam belirtmeyen Noyan, en kısa sürede alacağını geri almayı ümit ettiğini söyledi, DVD ayağında yapılan dağıtım işleri için çalıştıkları Tiglon’dan alacaklarına sebep, borçlularına bir sorun yaşatmayacağını söyleyen Noyan, biz kendi borçlarımızı zamanında ödüyoruz ve ödemeye devam edeceğiz dedi.

 

Daha evvel ortak çalışmaları olan Cemal Noyan’ın uzun süredir Murat Akdilek ile görüşmediğini öğrendik.

 


 

 

TİGLON’UN ESKİ SAHİBİ KEMAL KAPLANOĞLU’NUN HALEN ALACAĞI VAR MI?

 

1999 yılında Kemal Kaplanoğlu tarafından kurulan TİGLON sektörde hızlı büyümüş ve 2011 yılında Fida Film’e satılmıştı. Murak Akdilek’in ricasıyla satıştan sonrada Tiglon’un Yönetiminde devam eden Kaplanoğlu, Mayıs ayının başında TİGLON’dan istifa etti, aldığımız duyumlar içersinde 2011 yılında sattığı TİGLON’dan ötürü Fida Film’den halen alacağı bulunmakta.

 

Telefonla görüştüğümüz TİGLON kurucusu Kemal Kaplanoğlu, yaşananlarla ilgili yorumda bulunmaktan kaçındı, Tiglon’u en iyi döneminde sattıklarını, her hangi bir güç kaybı olmadığını ifade eden Kaplanoğlu, son dönemde ticari olarak büyük kayıplar yaşandığını ve krizin yönetilemediğini ifade etti.

 

Kendisinin satıştan dolayı halen alacağı olduğu yönündeki duyumlarımıza, net bir yanıt vermeyen Kaplanoğlu, kendisi dahil herkesin bu süreçte mağdur olduğunu ifadeetti.

 

Sektörde, yeniden dağıtım firması açacakmısınız sorumuza, şimdiden bişey söylemek doğru olmaz diyerek, olabilir mesajı veren Kaplanoğlu, Murat Akdilek ile en son Cannes Film Festivali öncesi görüştüğünü o zamandan bu yana görüşmediğini iletti.

 


 

 

MURAT AKDİLEK NEREDE, NEDEN KONUŞMUYOR ?

 

Tüm bu yaşananlardan sonra, Murat Akdilek için ‘’kaçtı’’ yorumu çok sıkça kullanılmakta, en yakınındaki insanların bile ulaşamadığı Murak Akdilek için 15 gündür mevcut 2 özel hattından da yaptığımız aramalarda yanıt alamadık, kendisine yaptığımız soru mesajları dahil sonuç elde edemedik, Cannes Film Festivalinden sonra İngiltere’ye giden ve hafta sonu İstanbul’a dönen Akdilek’in önümüzdeki günlerde bir açıklama yapması tahmin ediliyor.

 

Öte yandan, Murat Akdilek’in Fida Film ve Tiglon’dan biriyle devam edebileceği ihtimali ise düşük bir ihtimalle de olsa edindiğimiz önemli ve sağlam bir kaynak haberidir.

 


 

 

DÜĞÜN DERNEK DVD’LERİ SON ANDA TİGLON’DAN NASIL ALINDI ?

 

Nisan ayının son haftalarında DVD’leri hazırlanan ve Mayıs ayınınilk haftasında piyasaya sürülen DÜĞÜN DERNEK dvd’leri ise Cemal Noyan’ın deneyimleri sayesinde Tiglon mağdurları arasına girmedi, En son Hükümet Kadın 2 filmiyle çalıştıkları Tiglon ile, daha sonra kişisel öngörüleriyle çalışmalarını donduran Cemal Noyan, ambalajları bile Tiglon markasıyla hazırlanan Düğün Dernek DVD’leri son anda D&R ile anlaşarak, yeniden ambalajlarını değiştirerek, dağıtımını farklı kanaldan yaptırdı, bu sayede DÜĞÜN DERNEK filmi DVD’leri Tiglon mağdurları arasına girmedi.

 

BKM & İMAJ , SİNEMADAĞITIM İŞİNE Mİ GİRİYOR ?

 

Çok sağlam bir kaynaktan edindiğimiz bilgiye göre, BKM ile İMAJ firmaları yaşanan bu gelişmeler sonrasında ortak Sinema Dağıtım şirketini kurmak için çalışmaya başlamışlar, yeni sezonda mevcut yapımlarını bu şirketten çıkartacaklardı.
 

 

Fakat konuyla ilgili ayrı ayrı görüştüğümüz BKM GENEL MÜDÜRÜ Zümrüt Arol Bekçe ve İMAJ YÖNETİM K.BAŞKANI Cemal Noyan, böyle bir çalışmalarının olmadığını ve yakın dönemde dağıtım işine girmeyeceklerini ilettiler, her 2 bilgiyi de esas kabul ederek, gelişmeleri izleyeceğiz.

 

TİGLON’UN SEKTÖRDEKİ YERİNİ KİM ALACAK ?

 

Şüphesiz Türk Sineması’nın en köklü yapım şirketi ile dağıtım şirketinin geldiği bu nokta, sektörde büyük bir kaygıyı da yanında getiriyor. Sektörde Tiglon’in konumu için yeni dağıtım şirketi kurma çalışmaları da devam ediyor, geçen hafta Sinema bültenlerine giren yeni dağıtım şirketi ise ROLL CAPTİON oldu.  Roll Caption firması daha evvel ÜLKÜCÜLER belgeseli ve bu sezon KARINCA KAPANI filminin yapımcısı olan Bilal Kalyoncu’ya ait.

 

Yine sektör içersinde önümüzdeki aylarda yeni firmalarında varolacağı söyleniyor.

 

Sektörde şu anda 4 firma güç sırası şu şekilde sıralanıyor,

1.UIP TÜRKİYE

2.WARNER BROS

3.PİNEMA

4.MEDYAVİZYON

 

Tüm bu gelişmelerden sonra, Yapımcı firmaların, Dağıtım firmaları seçme konusunda endişeleri de devam etmekte olup, konuyla ilgili bilgisine danışmak için aradığımız Sinema Genel Müdürü, Mesut Cem Erkul’a ise ulaşamadık. 

Turksinemalari.com 

YORUM YAP
YORUMLAR