İSTANBUL'DA YARINDAN İTİBAREN OTOBÜSLER...

İSTANBUL'DA TARİHİ GÜN... YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ İÇİN AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENİYOR. TOPLAM MALİYETİ 4.5 MİLYAR LİRAYI BULAN KÖPRÜNÜN RESMİ AÇILIŞ TÖRENİNE ÇOK SAYIDA DEVLET BAŞKANI KATILIYOR.

İstanbul'da tarihi gün... Yavuz Sultan Selim Köprüsü için açılış töreni düzenleniyor. Toplam maliyeti 4.5 milyar lirayı bulan köprünün resmi açılış törenine çok sayıda devlet başkanı katılıyor. Başbakan Binali Yıldırım "Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek" dedi.

 

İstanbul Boğazı'nın üçüncü köprüsü olan Yavuz Sultan Selim bugün resmi törenle açılıyor.

 

DAKİKA DAKİKA AÇILIŞ TÖRENİ

 

18.03- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sahnede açıklama yapıyor.

 

Son dakika... Üçüncü köprü törenle açılıyor

 

"SİZE DE BU ESERLER YAKIŞIRDI"

 

Erdoğan, "Açılışını yaptığımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ve Kuzey Çevre Otoyolunun İstanbulumuza milletimize Avrupa ve Asya kıtalarımıza, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprünün projesinin hazırlanmasından inşaatına kadar tüm aşamalarında emeği geçen bakanlarımızı bürokratlarımızı yüklenici firmalarımızı mühendislerimizi işçilerimizi özellikle tebrik ediyorum. Tabi ki bu süreçte üç başbakan ve bir de az önce dinledik sayın Gül ile birlikte çalıştık. Temeli sayın Gül ile birlikte attık. Başbakandım ve o zaman ulaştırma bakanı da bugün başbakan sayın Yıldırım’dı. Büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Buralara gelip gösteri yapanlar oldu. Ama biz dedik ki bu yoldan dönmek yok. Yapacağız dedik ve Allah’a hamd olsun, işte Halep oradaysa arşın burada. Siz tankların topların F-16’ların önünde duran bir milletsiniz, siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı" şeklinde konuştu.

 

17.55: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sahneye çıktı. Gül, "Böyle bir mutlu günde hep beraber olmaktan tüm dostlarımızla birlikte çok sevinç duyuyoruz. Bundan üç yıl önce bu köprünün temel atma törenine katılmış ve bu köprünün adının Yavuz Sultan Selim olduğunu açıklamasını yapmıştım. Sadece köprüyü değil, köprüyle birlikte muhteşem otobanları da açıyoruz. Bu köprü sadece İstanbullulara değil, herkese hizmet edecek" şeklinde konuştu.

 

17.47: TCMB Başkanı İsmail Kahraman konuştu. Kahraman, "Ağustos ayı bizim zafer ayımız. Güzel bir eseri ülkemize kazandıranlara, bütün emek verenlere en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

 

17.27: Başbakan Binali Yıldırım konuşmak için sahnede yerini aldı. Yıldırım, "Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos, Gazi Mustafa Kemal'in büyük taaruza başladığı günün yıldönümü. Bugün günlerden Türk'ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kaplanı'nın başarısının günüdür. 29 Mayıs 2013'te bu köprünün temelini attık. Bu köprüyü yapmaya karar verirken Cumhurbaşkanımızla üzerinde çok düşündük. En az üç ay güzergahları inceledik" dedi.

 

 

 

"YARINDAN SONRA OTOBÜSLER ŞEHİR İÇİNE GİREMEYECEK"

 

Yıldırım, "Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde, Karadeniz'in girişinde, bu tarihi eseri, bu mühendislik harikasını İstanbul'a hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Bu köprü tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete geçecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR'lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek"  dedi.

 

 

 

17.22: Eski Başbakan  ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu sahneye çıktı. Davutoğlu, "Bugün burada bir tarih yazıyoruz. İstanbullu her şeye layıktır. İstanbullular her şeyin en güzeline layıktır. Bugün bayram günüdür. Bu bayrak azizdir. Bu ülke ebediyen özgürdür ve özgür kalacak" diye konuştu.

 

17.16: Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan konuşmak için sahneye çıktı.

 

Arslan, "Herkes bilsin ki dünden daha çok çalışacağız ve hiçbir kamu kaynağı olmadan bu tür projeleri devam ettireceğiz" dedi.

 

ERDOĞAN VE AKAR HALKI SELAMLADI

 

Tören alanına gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile konuk hükümet ve parlamento başkanları tek tek platforma çıkarak vatandaşları selamladı.

 

ÜST DÜZEY KATILIM

 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun açılış törenine Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili’nin yanısıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da katılıyor.

 

ASYA VE AVRUPA ÜÇÜNCÜ KEZ BİRLEŞİYOR

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştiriyor.

 

Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.

 

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak. 

Dikkatini Çekebilecek Diğer Haberler ;

YORUM YAP
YORUMLAR