Cilde iyi gelen yiyecekler!

Yenilen ve içilen gıdalar hem vücut sağlığını hem de cildi etkilemektedir.

Bundan dolayı, tüketilen gıdaların besin değerlerinin yüksek olması, tüm beden sağlığı için son derece önemlidir. Vitaminler, protein ve mineraller vücut ve cilt sağlığı için olmazsa olmazlardandır.

Vitamin ve mineraller cildin esnekliğini yitirmemesi ve kırışmaması için gerekli olmakla birlikte, elastik liflerin üretilmesi için de son derece önemlidir. Cildin tahribata uğramasına neden olan en büyük etken ise, cilt hücrelerinde meydana gelen oksidatif hasardır.

Bazı cilt sağlığını destekleyen yiyecekler ise bu oksidatif hasarın oluşmasını önlemekte ve verdiği hasarın giderilmesine yardımcı olmaktadır. Güneş ışığının zararlı ışınları, cilde en fazla zarar veren faktördür. Ultraviyole fazlasıyla maruz kalmış olan bir ciltte, kırışıklık, lekelenmeler, cilt rengi ve dokusunda eşitsizlik gibi problemler oluşabilmektedir.

Cilt yapısı gereği hızlı bir şekilde kendini yenileyebilmektedir. Fakat, hava koşulları, fiziksel hasarlar, sıcaklık değişimleri, nem değerlerinin değişmesi, radyasyon, serbest radikaller ve diğer bazı durumlara karşı kendini koruyamayan cilt için, birçok çevresel faktör birer tehdit oluşturmaktadır.

Cilde iyi Gelen Yiyecekler

Sağlıklı bir cilt için, A vitamini, E vitamini, C vitamini, antioksidanlar, çinko ve yağ asitleri gibi bazı besin maddeleri bakımından zengin gıdalar ile beslenmek son derece önemlidir.

1. Balık

herb-baked-salmon-3

Somon balığı ve ton balığı gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengindir. Omega-3 yağ asitleri ise, cilt sağlığını desteklemekte ve özellikle de alerjik reaksiyonlar nedeni ile tahriş olan cildin kendi kendini yenileme sürecini kısaltmaktadır. Ayrıca balık, cildin nem dengesini sağlamaktadır ve kurumaya karşı korumaktadır.

Cildin kurumasından dolayı gelişen olumsuz etkilerin ve güneşin zararlı ışınlarının giderilmesine yardımcı olan balık, cildi her türlü zararlı etkenden korumaktadır. Özellikle de somon gibi soğuk su balıkları, cilt için önemli olan selenyum bakımından zengindir.

2. Havuç

carrots-on-a-wooden-table

Hem göz hem de cilt sağlığı için faydalı olan havuç, A vitamini bakımından oldukça zengindir. Özellikle de kozmetik ürünlerin formülüne eklenen havuç, cildin görünümünü düzeltmektedir.

Çoğu kozmetik cilt ürünlerinin içindekiler kısmında adı geçen retinol de, havuç özlerini belirtmektedir. Çünkü havuç, doğal bir retinol işlevi göstermekte ve cildi güzelleştirmektedir.

3. Domates

800px-Tomato-on-cuttingboard

“Likopen” adı verilen bir bileşen içeren domates, antioksidan görevi göstermekte ve cildi yaşlanma belirtilerine, yaşlılık lekelerine ve kırışıklıklara karşı korumaktadır. Aynı zamanda domates, cildin güneşin zararlı ışınlarından olan ultraviyole ışınlarına karşı korunmasını da sağlamaktadır.

4. Kabak Çekirdeği

roasted-pumpkin-seeds-1280x857

Yegane bir çinko kaynağı olan kabak çekirdeği, bu özelliği sayesinde cilt için en sağlıklı ve en önemli minerali yapısında bulundurmaktadır. Çinko, temel kolajen seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olmakta, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlamakta ve C vitamini ile birlikte hücre zarının güçlenmesini sağlamaktadır.

5. Turunçgiller

The Freshness of Citrus-bowl of citrus fruit

Meyve ve sebzeler genel olarak cilt sağlığı için faydalıdır. Fakat turunçgiller, yüksek miktarda C vitamini (askorbik asit) içermeleri nedeni ile, kolajen üretimi için gereklidir. Aynı zamanda C vitamini, antioksidan etki göstererek, cilt hücrelerini serbest radikallerin zararlarına karşı korumaktadır. Böylece turunçgiller, cildi erken yaşlanmaya ve kırışmaya karşı korumakta ve ayrıca yaraların daha hızlı iyileşmesi ile lekelerin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

6. Yeşil Çay

green-tea

Antioksidan bileşenler içermesi nedeniyle yeşil çay, cilt kanseri oluşmasına neden olan unsurları etkisiz hale getirmektedir. Tanen adı verilen bir bileşen içeren yeşil çay, cilt yaşlanması ve kırışmasını azaltmaktadır.

7. Badem

almond

Cilt sağlığı için oldukça önemli olan E vitamini, bademin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. E vitamini cildi, güneşin zararlı ışınlarına karşı korumaktadır. Badem ise yüksek E vitamini içeriği sayesinde, bir antioksidan görevi yaparak, cildi kansere karşı korumakta ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaktadır.

8. Zeytinyağı

olive-oil

Anti-iltihap özellikleriyle zeytinyağı, cildin iç kısımlarının zarar görmesini önlemektedir. Zeytinyağının hem tüketilmesi hem de zeytinyağı ile masaj yapılması ciltteki kırışıklıkların açılmasına yardımcı olmaktadır.

9. Brokoli

broccoli-on-wooden-table

Önemli miktarlarda C ve E vitamini içeren brokoli, cildin tam olarak korunmasını sağlayan ideal bir sebzedir. Brokoli, cildi serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korumakta ve tüm cilt sağlığını desteklemektedir.

10. Tam Tahıllar

ingredients to make bread on bakery table

Çok iyi bir mineral deposu olan tam tahıllar, özellikle de selenyum bakımından oldukça zengindir. Selenyum, cilt hücrelerini dışarıdan gelen etkilere karşı korumaktadır ve cildin elastikliğini muhafaza ederek, cildin daha uzun süre genç görünmesini sağlamaktadır.

11. Az Yağlı Süt Ürünleri

food,food and drink,drink,diary products,milk,yogurt,curd cheese,ricotta,white,butter,cheese,white,calcium,healthy food

Cilt sağlığının korunması ve desteklenmesi açısından en gerekli olan vitamin A vitaminidir. A vitamini, beta karoten içerisinde parçalanarak aktif hale geçmektedir ve bu şekilde de cilt sağlığına doğrudan etki etmektedir. Süt ürünlerinde bulunan A vitamini ise, çok güçlü bir antioksidan özelliğindedir ve özellikle de az yağlı süt ürünlerinin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır.

12. Su

sahurda-tuketilmesi-gerekenler-su

Tüm vücut sağlığı ve yaşamın devamlılığı için hayati öneme sahip olan su, cilt sağlığı için de son derece önemlidir. Su, vücudun toksin maddelerden arındırılmasına yardımcı olmakta ve cildin nemlendirilmesini sağlamaktadır. Cildin nem dengesini koruyarak esnekliğini yitirmemesini sağlayan su, cilt kırışması ve yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Sağlıklı yetişkinler için, günlük tüketilmesi tavsiye edilen su miktarı, kadınlarda 2,5 litre ve erkeklerde ise 3 litre kadardır.

13. Yaban Mersini

Blueberry antioxidant organic superfood in a bowl concept for healthy eating and nutrition

Hem yaban mersini hem de çilek, böğürtlen ve ahududu, C vitamini bakımından oldukça zengin meyvelerdir. Bu meyveler cildin elastikliğinin artmasını sağlayan ve kolajen adı verilen bileşenin üretilmesine yardımcı olmaktadır. İçeriklerinde bulunan “antosiyanin” ve “ellagitannin” gibi flavonoidler nedeniyle yaban mersini ve bu meyveler, antioksidan etki göstererek cildin kendine has yapısını desteklemekte ve iltihaplanmaya karşı da korumaktadır.

14. Yumurta

eggs

Protein ve amino asit içeriği ile yumurta, cilt dokularının hızlı bir şekilde yenilenmesine ve iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

YORUM YAP
YORUMLAR