Aseksüellik nedir? Aseksüelliğin nedenleri...

'Aseksüellik nedir?' sorusu Merve Taşkın'ın açıklamaları sonrası gündem oldu. İşte aseksüellik hakkında detaylar ve nedenleri...

Merve Taşkın'ın ismi Beşiktaş'ın yeni kalecisi Loris Karius ile birlikte anılmıştı. Taşkın, Karius'un kendisine Instagram'dan yazdığını iddia etmişti. Bugün genç kadın flaş açıklamalarda bulunarak aseksüel ve hala bakire olduğunu belirtti. Bu gelişme sonrası "Aseksüellik nedir?" sorusu aratılmaya başlandı.

Aseksüellik nedir?

Aseksüel demek herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği ya da cinsel etkinliğe düşük ilgi göstermek veya hiç göstermemektir. Bir cinsel cinsel yönelim eksikliği olarak veya karşı cinsellik, eş cinsellik ve çift cinselliğin yanındaki dördüncü bir varyasyon olarak düşünülebilir. İşte detaylar...

Aseksüellik, davranışsal ve genellikle bireyin kişisel veya dini inançları gibi unsurların üzerinde etkili olduğu cinsel etkinlikten kaçınma ve bekarlıktan farklıdır. Cinsel davranışın tersine, cinsel yönelimin “kalıcı” olduğuna inanılmaktadır. Bazı aseksüel kişiler romantik partnerlerini memnun etme arzusu ya da çocuk sahibi olma arzusu gibi çeşitli nedenler dolayısıyla, cinsel çekim veya seks arzusu eksikliğine rağmen cinsel etkinlikte bulunabilirler.

Aseksüelliğin bir cinsel işlev bozukluğu olup olmadığı tartışmaları sürmektedir. Aseksüellik olarak tanımlanan durumlar genelde bir cinsel yönelim olarak kabul ediliyor. Bazı bilim insanları, kimi aseksüellerin doğal cinsel dürtüleri olduğu halde mastürbasyona başvurmadıklarını ve aseksüel olarak yaşamlarını sürdürdükleri bu yüzden aseksüelliğin bir cinsel yönelim olduğunu beyan etmişlerdir.

Aseksüelliğin Nedenleri

Aseksüelliğin, bir cinsel yönelim olup olmadığı üzerinde önemli tartışmalar vardır. Özellikle, kimseye seksüel ilgi duymama, cinsel isteğin azalması/bulunmaması belirtilerini Hipoaktif Cinsel İstek Bozukluğu ile aynı kabul edip aseksüelliğin tıbbi bir sorun olduğunu savunanlar bulunur.

Hipoaktif Cinsel İstek Bozukluğu...

Fakat aseksüellik genel olarak bir bozukluk (örneğin anorgazm, anhedoni gibi) ya da cinsel işlev bozukluğu olarak kabul edilmez. Ayrıca aseksüellerin, HCİB (Hipoaktif Cinsel İstek Bozukluğu) olanların tersine bariz bir sıkıntı göstermediği ve cinsel uyarılma konusundaki eksikliklerine ilişkin insanlar arasında zorluklar yaşamadıkları da görülmektedir. Aseksüeller, cinsel çekim hissetmiyor olmalarını hayatlarının bir parçası olarak görmektedirler. Bununla birlikte bazı insanlar da aseksüelliğin belirtilen hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabileceğini de savunmaktadır.

Bazı argümanlarda aseksüellerin doğal cinselliği reddettiği ve cinselliğin anksiyeteye, istismara sebep olduğunu savunduğu ve bazen mastürbasyon yapan aseksüellerin de bu inanca dayandığı da belirtilir. Bunların dışında aseksüellerin partnerlerini romantik açıdan memnun edebilmek için cinsel faaliyette bulundukları da argümanlar arasındadır.

(En ilginç magazin haberlerini anında öğrenmek için instagram'daki @bilalozcannofficial ve @bilalozcancom hesaplarımızı da takip edebilirsiniz)

YORUM YAP
YORUMLAR